Blic

ĐOKOVIĆ IMA REKORDNIH 378.NEDELJA U DŽEPU

Karlos Alkaras može samo da se izjednači po bodovima sa našim teniserom, ali je i u tom slučaju šampion Australija­n opena u prednosti. Đoković se osvajanjem Australija­n opena vratio na prvo mesto ATP liste, na kojem će da ostane sve do američke turneje

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Novak Đoković je u ponedeljak počeo 374. nedelju na prvom mestu ATP liste. Niko ih nema kao on, a nakon što je pobedio sve rivale, trenutak je da se okrene damama - rekorderka je Štefi Graf sa 377. nedelja. Samo dva igrača imaju realne šanse da ga u skorije vreme skinu sa trona, to su Karlos Alkaras i Stefanos Cicipas.

Naš teniser je siguran do

27. februara i bez izlaska na teren. Međutim, ako se ne bude pojavio u Dubaiju, moguće je da rekordnu 378. nedelju počne izjednačen sa Alkarasom.

Šta to znači? Španac trenutno zaostaje 340 bodova u odnosu na Novaka, a prednost može da smanji na samo 90 ako slavi u Buenos Ajresu (turnir serije 250) na kojem nije igrao 2022. Takođe, ako od 20. do

26. februara odbrani Rio de Žaneiro (500 bodova) i ako Đoković preskoči Dubai, obojica će od 27. februara da imaju po 6.980 bodova.

Naime, iako Karlos ne može da profitira u Brazilu, Novak će da ostane bez 90 bodova iz prošle godine. Prema ATP pravilima, kada su dva igača izjednačen­a po broju bodova, prvi je teniser sa “ukupno više bodova sa grend slemova, mastersa i završnih turnira. A to znači da Novak ostaje broj 1 i da će srušiti rekord legendarne Nemice.

Međutim, to će biti sve od Đokovića. Alkaras od 27. februara do 5. marta igra u Akapulku i dovoljno je da prođe prvo kolo kako bi 6. marta prestigao Novaka koji neće igrati sve do 9. aprila i Monte Karla. U tom trenutku, u trku za tron će se uključiti i Cicipas, ali pod uslovom da Grk ima uspešan februar. Prvo bi trebalo da se pojavi u Roterdamu, gde brani 300 bodova (turnir serije 500), ali je odustao od Marseja (turnir serije 250) i ostaće bez 45 bodova. Čak i da osvoji Akapulko (brani 180 bodova) neće moći da ugrozi Đokovića i Alkarasa.

Sve će se, ipak, promeniti od dolaska u SAD na dva mastersa, na kojima Novak ne može da igra. Alkaras u Indijan Velsu brani 360 bodova, Cicipas samo 45, dok je u Majamiju za Španca još teža situacija - bio je šampion 2022. (1.000 bodova), a Grk je eliminisan u osmini finala (90 bodova), upravo od šest godina mlađeg Karlosa.

Đoković bi tako na vrh mogao da se vrati tek sa početkom serije turnira na šljaci, odnosno od sredine aprila. Ali, to neće biti nimalo lako, u trku će se uključiti i Rud, Rubljov i, naravno, Nadal.

 ?? ??
 ?? ?? alkaras bi od 6. marta mogao da se vrati na teniski tron
alkaras bi od 6. marta mogao da se vrati na teniski tron

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia