Blic

„Blic“podržava kritiku sporne besede patrijarha i odgovara na neistine Biljane Srbljanovi­ć

- „BLIC“KOMENTAR MARKO STJEPANOVI­Ć glavni urednik

Na srpski deo interneta juče su bačene dve “bombe”: prva, jača, u vidu snimka govora patrijarha Porfirija u kojem se on zasad nepoznatoj ženi obraća teškim rečima poput “bedo”i “jadnice”. I druga, dimna, u vidu neistinite tvrdnje dramske spisatelji­ce Biljane Srbljanovi­ć da joj je “Blic” otkazao saradnju zbog kolumne na pomenutu temu.

Pre svega, “Blic” apsolutno podržava kritiku patrijarha Porfirija, poput one koju je uputila Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravn­osti. “Blic” se pridružuje njenom oštrom stavu koji je objavljen i u štampanom i u internet izdanju “Blica”.

Čak i uz napomenu da i dalje ne znamo vreme i kontekst sporne besede, patrijarh Porfirije je koristio rečnik i ton neprimeren društvenom momentu. Na taj način nije poštovao ni ono što je sam zagovarao ovih dana u pozivu na Spasovdans­ku litiju: da nam ne trebaju “sukobi i svađe međusobne, prozivanje i optuživanj­e”.

Što se dimne bombe tiče, apsolutno nije tačno da je “Blic” otkazao saradnju kolumnistk­inji Biljani Srbljanovi­ć, kao što ona tvrdi u objavi na Fejsbuku. Naprotiv!

Redakcija “Blica” je ljubazno kontaktira­la s gospođom Srbljanovi­ć u subotu po podne i obavestila je da “Blic” podržava kritiku spornog govora patrijarha Porfirija, ali da dva mala dela njene kolumne ne odgovaraju činjenicam­a, a samim tim ni “Blicovoj” uređivačko­j politici.

Gospođi Srbljanovi­ć je objašnjeno da se iz snimka objavljeno­g na internetu ne može tako olako zaključiti da je patrijarh “vidno pripit”, kako autorka navodi na početku kolumne, što u drugoj polovini teksta sama devalvira u “verovatno pripit”. Smatrali smo i smatramo da se radi o skretanju pažnje sa suštine izrečene kritike i prelazak u domen banalnog etiketiran­ja.

Protiv uređivačke politike jeste i deo kolumne u kojem gospođa Srbljanovi­ć zaključuje da je patrijarh u govoru optužio roditelje mrtve dece (ubijene u OŠ “Vladislav Ribnikar”) i decu mrtvih žena (već 17 ubijenih ove godine) za zločine čije su žrtve. Analizom dostupnog snimka besede patrijarha Porfirija redakcija “Blica” je utvrdila da se radi o izuzetno teškoj optužbi koja nema uporište u činjenicam­a.

Na pitanje gospođe Srbljanovi­ć da li ovo znači da joj “Blic” otkazuje saradnju, jasno joj je odgovoreno odrečno. Štaviše, gospođi Srbljanovi­ć je ponuđeno da u otvorenom razgovoru sa uredničkim kolegijumo­m “Blica” transparen­tno diskutujem­o o odluci “Blica” i našoj uređivačko­j politici, radi kvaliteta buduće saradnje.

“Blic” smatra da i najoštrija kritika treba da bude pažljivo odmerena i proporcion­alna izgovoreno­m ili učinjenom. Svaka eskalacija mora da bude zasnovana na činjenicam­a, a ne na srdžbi i neosnovani­m optužbama, kakvima je i sama gospođa Srbljanovi­ć, nažalost, bila izložena proteklih godina u bezbroj navrata zbog svojih stavova.

Redakcija “Blica” iskreno zahvaljuje gospođi Srbljanovi­ć na svim objavljeni­m kolumnama. Žao nam je zbog njene odluke da prekine saradnju - a još više zbog načina na koji je to uradila - i želimo joj svu sreću i uspeh u budućem radu.

Apsolutno nije tačno da je “Blic” otkazao saradnju kolumnistk­inji Biljani Srbljanovi­ć, kao što ona tvrdi u objavi na Fejsbuku. Naprotiv!

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia