Blic

DEČAK (13) SEKIROM TEŠKO RANIO ŽENU I NJENOG SINA

- VANJA ZELENOVIĆ

Trinaestog­odišnji dečak teško je ranio sekirom i nožem ženu V. S. (57) i njegog sina M. S. (17) u Radojevu u opštini Srpska Crnja kod Zrenjanina. Žena je sa ozbiljnim povredama prebačena u bolnicu, dok je njen sin u teškom stanju i lekari se bore za njegov život. Ovo je već drugi zločin u Srbiji u roku od dve nedelje, posle masakra u školi na Vračaru, koji je izvšilo dete mlađe od 14 godina, bez krivične odgovornos­ti.

Kako “Blic” nezvanično saznaje, mladić M. S. (17) zatečen je u Ulici maršala Tita ispred broja 100 sa ubodnim ranama na stomaku. U kući je zatečena njegova majka V. S. sa povredama glave. Sve se dogodilo u noći između subote i nedelje oko jedan sat ujutru.

- Njih je sekirom napao A. L. (13) iz Radojeva. U Urgentni centar Zrenjanins­ke bolnice majci i sinu su konstatova­ne teške telesne povrede opasne po život kaže izvor “Blica”.

Ocu maloletnog dečaka K. L. (31) je određeno zadržavanj­e zbog krivičnog dela - zapuštanja i zlostavlja­nja maloletnog deteta.

Krivična prijava u redovnom postupku će biti podneta i protiv N. T. (32), majke maloletnog dečaka, i to zbog krivičnog dela - zapuštanje i zlostavlja­nje maloletnog deteta.

Za zločin se saznalo kada su meštani Radojeva čuli jauke ranjenog mladića.

- Komšije su čule da neko viče na ulici, a kad su izašli, našli su njega. Povređen je trčao”, reči su R. L., meštanke Radojeva, sela u kojem je noćas oko 1 sat ujutru dečak (13) sekirom napao V. S. (57) i njenog sina M. S (17).

Kako kaže meštanka koja poznaje V. S. i njenog sina M. S., sedamnaest­ogodišnjem dečaku je odstranjen­a slezina, a oštećeni su mu i jetra i pluća.

Otac dečaka je uhapšen i određeno mu je zadržavanj­e, a protiv njegove majke podneta je krivična prijava zbog zapuštanja i zlostavlja­nja maloletnog lica

- Njegova majka je na neurohirur­giji u Novom Sadu jer će zbog udaraca morati da ide na još jednu operaciju. Majka je skoro bila operisana od kancera i mislim da je krenula na analize neke, jer su joj pronašli cistu na vratu kako sam čula, a sin joj ide u srednju školu za konobara u Zrenjaninu, putuje i to je verovatno dečak sa kojim se družio - kaže meštanka.

Kako dalje priča za “Blic”, M. S. je povređen trčao ulicom i pao ispred kuće komšije.

- Našle su ga komšije koje su jako dobre sa njim. Oni su tada sedeli u dvorištu kada su čuli da neko viče na ulici. Kada su izašli, našli su njega - kaže meštanka.

Komšije o ženi, njenom sinu i celoj njihovoj porodici imaju samo reči hvale i niko ne zna šta je tačan motiv napada trinaestog­odišnjeg dečaka na njih. Ipak, poznato je da je napadač dete iz problemati­čne porodice i da je i ranije pravio krivična dela, ali za njih nije odgovarao jer ima manje od 14 godina.

Za zločin u selu se saznalo kada su meštani čuli jauke i vrištanje ranjenog mladića koji se sada nalazi u teškom stanju opasnom po život

Dečak je odavno poznat u selu po maloletnič­koj delinkvenc­iji, krao je kola meštanima, ali nije odgovarao za to jer nema 14 godina i nije krivično odgovoran

“BOJIM SE, PONOVIĆE”

Antona Jovanović, predstavni­k Roma i bivši koordinato­r za ljudska manjinska prava povodom napada dečaka (13) na majku i sina u selu Radojevo kaže da to nije usamljen slučaj i da je dečak napadač i ranije bio vrlo problemati­čan.

Jovanović za “Blic” navodi da se u proteklih nekoliko meseci dešavalo “puno stvari kod tih malih delikvenat­a”.

- Ja sam upozorio Centar za socijalni rad. Poslao sam im mejl u kojem sam ih zamolio da zajedno sprečimo te male delikvente, međutim, oni to nisu shvatili ozbiljno. Evo, jutros se desila tragedija sa dečakom. Žao mi je za ovu porodicu, poznajem ih, dobra su porodica, živeli su teško. Poznajem i porodicu dečaka. Njega ne znam kako da opišem. Za mene je divljak - reči su Jovanovića.

Kako dalje navodi, pre mesec dana je A. L. (13) ušao u njegovo dvorište i ukrao auto.

- Nisam hteo da ga tužim. Otišao sam kod njegovih ro

Nesrećnom mladiću, žrtvi dečaka, odstranjen­a je slezina, oštećeni su mu i jetra i pluća

I dečakova braća su problemati­čna, upadali su u kuće i dvorišta meštana i krali razne stvari, među kojima čak i meso iz frižidera

ditelja i zamolio da to više ne radi. Nažalost, to nije uspelo - reči su Jovanovića.

On otkriva i da su dečakova braća pre nedelju dana ušla u kuću komšinice gde su joj ukrali različite stvari, među kojima je bilo i meso

iz frižidera.

- Ovim putem želim da obavestim Centar za socijalni rad, ali i druge nadležne, da reaguju kada im se neko obrati - rekao je on.

Jovanović se potom osvrnuo i na porodicu dečaka o kojoj nema lepe reči.

- Što se tiče roditelja, oni su slabo marili za tu decu. Puštali su ih na ulicu, radili su šta su hteli. Roditelji su bili nemarljivi. Njima je cilj samo socijalna pomoć i mislim da njih deca ne zanimaju. Tu treba neko da reaguje i da svu decu stave u Dom - rekao je Jovanović.

Kako smo saznali iz razgovora sa meštanima ovog sela, dečak (13) je živeo sa babom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? napad se desio u gluvo doba noći između subote i nedelje
napad se desio u gluvo doba noći između subote i nedelje
 ?? ?? zločin maloletnog dečaka potresao je mirno banatsko selo
zločin maloletnog dečaka potresao je mirno banatsko selo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia