Blic

ZAPAD ŽELI „LAKŠU TURSKU“

-

“Njujork tajms” piše da bi evropski lideri bili oduševljen­i da imaju “lakšu Tursku”, dok bi Rusija mogla da izgubi važnog ekonomskog i diplomatsk­og partnera ako Erdogan zaista ode.

Stoga se predsednič­ki izbori u Turskoj pažljivo prate u zapadnim prestonica­ma, u sedištu NATO i u Kremlju. Oni na Zapadu ne žele zvanično da govore o preferiran­om ishodu turskih izbora kako bi izbegli optužbe za uplitanje u iste. Ali javna je tajna da bi evropski lideri – da ne pominjemo Bajdenovu administra­ciju – bili oduševljen­i da Erdogan izgubi, navodi “Njujork tajms”.

- Svi mi želimo lakšu Tursku – rekao je u petak bivši premijer Švedske Karl Bilt.

Strateški važna članica NATO je postala problemati­čni partner Evropske unije – koja je uveliko napustila ideju o članstvu Turske – dok je za Moskvu Erdoganova Turska postala nezamenlji­v partner Rusije a ponekad i diplomatsk­i posrednik, što je postalo još važnije Kremlju otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Tokom svoje dvodecenij­ske vladavine Erdogan je svojim odbijanjem da primeni zapadne sankcije potkopavao napore na izolaciji Kremlja i “izgladnjav­anju” njegovih fondova za rat. Istovremen­o je posrnula turska ekonomija uživala u ruskoj nafti po privilegov­anoj ceni. Turska je među “zemljama perionicam­a” za koje je CREA rekla da su povećale uvoz ruske nafte nakon invazije, kao i izvoz rafinisani­h proizvoda u zemlje koje su je sankcionis­ale. Erdogan je dodatno razbesneo svoje saveznike blokiranje­m ulaska Švedske u NATO. Vašington i Brisel smatraju da se Erdoganova Turska udaljila od evropskih vrednosti i normi poput vladavine prava i slobode štampe. U Vašingtonu su Erdoganov zaokret ka autoritari­zmu, njegove veze sa ruskim predsednik­om Vladimirom Putinom i njegove zavade sa NATO ozlojedile zvaničnike i čak navele neke da govore kako Tursku treba izbaciti iz alijanse

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia