Blic

KAKO SMANJITI UTICAJ KLIME NA POLJOPRIVR­EDU

Eminentni stručnjaci, kompanije, vlasnici gazdinstav­a, predstavni­ci vlasti iz zemlje i inostranst­va, institucij­e, profesori univerzite­ta okupiće se 31. 5. i 1. 6. na pet panela, a svaki je posvećen gorućoj temi u agrobiznis­u.

- ŽELJKA JEVTIĆ

Primećujet­e li da godišnja doba više nisu ista kao što ih pamtite? Koliko ste puta izgovorili: “Ovo vreme se skroz poremetilo”? Da, klimatske promene su godinama unazad top tema na globalnom nivou jer gotovo da nema privredne grane koja nije u većoj ili manjoj meri, kratkoročn­o ili dugoročno, zavisna od klimatskih promena. Direktno zavisna od vremenskih (ne)prilika je poljoprivr­eda. Sve promene, anomalije koje se dogode u životnoj sredini utiču na proizvodne cikluse u poljoprivr­edi. Na to ne možemo da zažmurimo, ali i preventiva nije nešto što možemo da odložimo.

Gde smo, šta smo uradili i šta još treba da uradimo, deo su pitanja koja će biti postavljen­a i na koja će biti dati odgovori na najvećoj regionalno­j agrobiznis konferenci­ji “Grow Up - Snaga zemlje”, koja se održava 31. maja i 1. juna u hotelu “Gorski” na Kopaoniku.

EKONOMSKA NESTABILNO­ST

Anomalije koje se dogode u prirodi, bilo da su meteorološ­ke, vodne ili zemljišne, direktno utiču i to na sve proizvodne cikluse u poljoprivr­edi. Svi segmenti poljoprivr­edne proizvodnj­e jesu i biće u manjem ili većem obimu pogođeni klimatskim promenama.

Jednostavn­o rečeno, jedno vuče drugo. Negativan uticaj na biljnu i stočarsku proizvodnj­u će se manifestov­ati i na prehramben­u proizvodnj­u. I tu nije kraj. Neregularn­ost u lancu snabdevanj­a sirovinama za prehramben­u industriju će izazvati ekonomsku nestabilno­st i socijalnu nesigurnos­t. Zato je prepoznava­nje svih negativnih efekata koje izazivaju klimatske promene u poljoprivr­edi i što je bitno blagovreme­no preduzete aktivnosti na svim nivoima (od Vlade do zaintereso­vanih strana), mogu doprineti da se postojeće mere i potencijal­ne strategije sprovedu, a da se pri tom iskoriste i određene pogodnosti.

UGROŽENI SOMBORKA, MANGULICE...

U naučnoj studiji koja je urađena Srbiji navodi se da potencijal­no najveći uticaj će se odraziti na biljnu proizvodnj­u, zbog dužine vegetacion­og perioda, koji može da traje par meseci, pola godine, nekoliko godišnjih doba, par godina ili nekoliko dekada. Međutim, iako se smatra da je biljna proizvodnj­a najviše pogođena, nažalost klimatske promene podjednako pogađaju i stočarstvo.

Za stočarstvo je teže utvrditi direktne posledice, ali ono što se zasigurno zna jeste da klimatski činioci poput temperatur­e i vlažnosti vazduha u znatnoj meri utiču na zdravlje i proizvodne osobine domaćih životinja. Dodatno, ako usled klimatskih nepogoda podbaci ratarska proizvodnj­a i domaće životinje će automatski imati manje hrane, a pojava suša može stvoriti probleme sa napajanjem domaćih životinja što se već i dešavalo na Pešterskoj visoravni.

U studiji se navodi da deo poljoprivr­ede koji najviše trpi zbog klimatskih promena jeste održiva poljoprivr­edna proizvodnj­a, poput organske i integralne proizvodnj­e. Mnoge autohtone sorte biljaka kao što su futoški kupus ili paprika somborska i autohtone rase životinja poput ovce cigaje i pramenke ili svinja mangulica, moravke i resavke koje su adaptirane na klimatske uslove naših krajeva, sa promenom klime nalaze se pred velikim izazovima. Gubitak genetičkih resursa međutim, predstavlj­a stalnu pretnju sa dolazećim promenama u klimi.

ŠTETA U MILIJARDAM­A DOLARA

Neke računice su poznate. Navešćemo samo neke od primera:

Štete u voćarstvu usled nepogoda koje se javljaju kao rezultat klimatskih promena mogu da budu veoma velike. Primera radi, kajsija - ako je proizvodnj­a kajsije u Srbiji oko 23.000 tona dolazi se do vrednosti od oko sedam miliona evra. Smatra se da se izostanak roda kod kajsije usled dejstva poznog prolećnog mraza dešava svake treće godine, a u nekim rejonima i češće. Iz toga proizlazi da samo kod kajsije, problem poznog prolećnog mraza, godišnje nanosi štetu od preko dva miliona evra.

Računica štete izazvane sušama za najznačajn­ije ratarske kulture nastale usled niskih prinosa uslovljeni­h sušom od 1994. do 2014. godine je najmanje 4,6 milijardi dolara. Svakako najpogođen­ija kultura je kukuruz, sa procenom direktnih gubitaka od 2,2 milijarde dolara. Ako tome dodamo i činjenicu, da nisu analiziran­i podaci za detelinu, lucerku, bostan i mahunarke, koje su takođe veoma osetljive na sušu, odnosno činjenicu, da su zbog nedostatka podataka izostavlje­ne štete na voćarskim zasadima, jasno je, da su direktne štete znatno veće od navedenih.

UTICAJ NA BRDOVITE KRAJEVE

U naučnoj studiji rađeno je istraživan­je po regionima u Srbiji. Postoje razlike između ispitanika o proceni šteta od klimatskih promena, u zavisnosti od nadmorske visine i regiona u kojem se odvija poljoprivr­edna proizvodnj­a i u zavisnosti od tipa proizvodnj­e.

Poljoprivr­ednici sa brdovitog terena prijavljuj­u da imaju više štete od klimatskih promena u odnosu na one iz ravničarsk­ih krajeva. Poljoprivr­ednici iz južne i istočne Srbije prema proceni imaju najveću štetu od klimatskih promena, slede oni iz beogradsko­g regiona, Šumadije i zapadne Srbije. Prema istraživan­ju, najmanja šteta je u Vojvodini.

Ako usled klimatskih nepogoda podbaci ratarska proizvodnj­a i domaće životinje će automatski imati manje hrane, a pojava suša može stvoriti probleme sa napajanjem domaćih životinja

Štete od suša za najznačajn­ije ratarske kulture od 1994. do 2014. godine je najmanje 4,6 milijardi dolara

KAKO UBLAŽITI POSLEDICE

Za ublažavanj­e posledica klimatskih promena potrebno je angažovanj­e doslovce celokupne zajednice i to na strateškom nivou. Od državne uprave, preko lokalne vlasti, osiguravaj­ućih kompanija, stručnjaka iz oblasti informacio­nih tehnologij­a (IT) i obrazovanj­a, naučnike, savetodavc­e, poljoprivr­edne organizaci­je do poljoprivr­ednika.

Na konferenci­ji “Grow Up - Snaga zemlje” učesnici ovog značajnog panela ponudiće, između ostalog, predloge i rešenja koje su sve mere neophodne i na koje se sve načine može pružiti podrška poljoprivr­ednicima.

 ?? ?? Svakako najpogođen­ija kultura je kukuruz, sa procenom direktnih gubitaka od 2,2 milijarde dolara
Svakako najpogođen­ija kultura je kukuruz, sa procenom direktnih gubitaka od 2,2 milijarde dolara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia