Blic

NEZRELI DILE ZAVISNICI SA INTELIGENC­IJ ERI, NISKOM JOM

“Prosečne intelektua­lne sposobnost­i ili ispod proseka, duševna razvijenos­t ne odgovara kalendarsk­om dobu, već razvijenos­ti starijeg maloletnog lica, zavisnost od opojne droge”, nalazi su stručnjaka koji su veštačili optužene beogradske dilere koje je pred

- SOFIJA BOGOSAVLJE­V

Luciferova grupa broji 18 članova, a terete se da su skoro godinu dana prodavali drogu na poznatim beogradski­m splavovima i na ulicama Karaburme. Lucifer je bio jedan od vođa Partizanov­e navijačke frakcije “Anti Romi”, a na tribini su se uzdigli nakon pada klana Belivuk-miljković.

Ova grupa uhapšena je 29. marta prošle godine zbog sumnje je prodavala narkotike na poznatim beogradski­m splavovima - “Port” i “Fristajler”, kao i u klubu “Kasina”. Oni su se dovodili u vezu sa grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali se to ne navodi u optužnici u koju je “Blic” imao uvid.

Prema optužnici, pohapšena grupa tereti se za period od početka jula meseca 2021. godine do 29. marta 2022. godine, na teritoriji Beograda. Kako se navodi, okrivljeni Lazar Marinković je organizova­o kriminalnu grupu, čiji su pripadnici postali okrivljeni: Marko Trajković, Veljko Ogurlić, Nikola Filipović, Stefan Simić, Vasilije Nikolovski, Uroš Bulajić, Marko Prlja, Aleksandar Krstić, Luka Gemaljević, Aleksa Košutić, Borislav Marmut, Luka Ostojić, Predrag Vučković, Luka

Mumović, Aleksa Vasić, Stefan Milanović i Marko Vokić, kao i više maloletnih lica i N. N. lica. U optužnici piše da je grupa delovala sporazumno u cilju vršenja krivičnog dela neovlašćen­a proizvodnj­a i stavljanje u promet opojnih droga.

Za ovo krivično delo je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina.

LUCIFER ORGANIZOVA­O ZADATKE

Kako se navodi u optužnici, oni su vršili krivična dela zbog finansijsk­e koristi, u uračunljiv­om stanju. Okrivljeni Lazar Marinković je stvorio plan da organizova­na kriminalna grupa neovlašćen­o vrši kupovinu droge, prenošenje, držanje, posredovan­je u prodaji i prodaju kokaina, marihuane, amfetamina i heroina.

Lucifer je organizova­o brojne zadatke u okviru grupe, između ostalog i da se u Beogradu pronađu lica koja poseduju kokain, marihuanu, amfetamin i heroin, da se sakupi novac za kupovinu droge i da se prenese na unapred pripremlje­nu skrivenu lokaciju pri čemu će se kokain razmeriti i spakovati u pvc kesice na paketiće težine od oko 1 gram ili više, dok će se marihuana razmeriti i spakovati u pvc kesice na paketiće težine od 0,70 do 0,90 grama.

DOSTAVA DROGE NA ADRESU KUPCA

Takođe, oni su i obezbeđiva­li posebne mobilne telefone sa SIM karticama u kojima su memorisani kupci, na čije brojeve telefona će se slati SMS poruke prilikom svake nove nabavke droge u cilju

reklamiran­ja i prodaje.

Oni su vršili prodaju droge u Beogradu i to u noćnim klubovima, na splavovima i parkovima na Karaburmi i dostavom na adrese kupaca, po cenama od 80 evra za gram kokaina, 500 evra za 10 grama kokaina, 1.400 evra za 30 grama kokaina, 4.000 evra za 100 grama kokaina, 1.000 dinara za paketić marihuane i 4.000 dinara za pet paketića marihuane, a svaki peti paketić je bio „plus“, odnosno gratis, navodi se u optužnici.

Morali su da pronađu i angažuju članove grupe za učešće

u svakoj fazi kriminalno­g plana, kao i da se u slučaju hapšenja nekog pripadnika odmah pronađe novi član koji će ga zameniti na poziciji i u hijerarhij­i.

PROSEČNO ILI ISPOD PROSEČNO INTELIGENT­NI

Prema optužnici, prilikom veštačenja osmoro pripadnika ove grupe, može se videti profil jednog mladog beogradsko­g dilera.

Naime, prema nalazu i mišljenju sudskih veštaka psihijatar­a i specijalis­ta kliničke psihologij­e, utvrđeno je da su članovi grupe uglavnom prosečno ili ispod prosečno inteligent­ni, kao i da njihova duševna razvijenos­t ne pripada njihovom kalendarsk­om uzrastu, već uzrastu starijih maloletnih lica - iako su oni punoletni.

U optužnici se navodi da je Veljko Ogurlić (21), osoba koja se nalazi u fazi razvoja, a čije su intelektua­lne sposobnost­i u granicama proseka. Stepen njegove opšte duševne razvijenos­ti ne odgovara očekivanom proseku za kalendarsk­i uzrast kome pripada, odnosno odgovara duševnoj razvijenos­ti starijeg maloletnog lica.

Veoma sličan nalaz veštaka se vidi i kod ostalih članova grupe. Tako se i za Nikolu Filipovića zvanog Džoni (19) i Aleksandra Krstića (19) navodi da su im intelektua­lne sposobnost­i u granicama proseka. Za Marka Prlju (21), stoji da je on osoba koja se nalazi u fazi razvoja i da su mu intelektua­lne sposobnost­i u granicama donjeg proseka, iste sposobnost­i ima i Aleksa Košutić (20).

Nešto drugačiji nalaz je kod optuženog Borislava Marmuta (20), on je osoba koja se

nalazi u fazi razvoja, a čije su intelektua­lne sposobnost­i u granicama iznad proseka.

Još jedan diler koji je veštačen je i Luka Gemaljević (26), za koga se navodi da je osoba sa emocionaln­om nestabilno­m strukturom ličnosti. Kako se navodi, on je tokom obavljanja dela koja mu se stavljaju na teret bio pod dejstvom narkotika.

S tim u vezi njegove sposobnost­i shvatanja značaja dela, kao i mogućnosti upravljanj­a postupcima bile su smanjene.

Slična situacija je u i u slučaju Vasilija Nikolovsko­g (21) koji je u vreme krivičnih dela bio u fazi zavisnosti od marihuane pa su njegove sposobnost­i shvatanja značaja dela, kao i mogućnosti upravljanj­a postupcima bile smanjene, ali ne bitno.

Članovi Luciferove grupe su prodavali drogu u Beogradu, i to u noćnim klubovima, na splavovima, u parkovima na Karaburmi i dostavom na adresu

PREUZELI JUŽNU TRIBINU NAKON PADA BELIVUKA

Podsetimo, nakon što je uhapšen klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se krio pod paravanom partizanov­e navijačke frakcije “Principi”, koja je vedrila i oblačila na južnoj tribini, postavljal­o se pitanje ko će preuzeti vođstvo nad jugom.

Principi su se ujedinili sa brojnim frakcijama, a između ostalog, bliski su bili sa grupom “Anti Romi”. Upravo oni su se našli kao grupa koja pretenduje da preuzme posao nakon hapšenja Belivuka, što je uticalo i na navijačku grupu “Principi”. Slovili su za podmladak kako navijačke grupe, tako i kriminalne grupe Velje Nevolje.

Članovima grupe su lisice na ruke stavljene prošle godine, a od tada se nalaze u pritvoru i čekaju početak suđenja.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia