Blic

U TRCI ZA ZLATNU PALMU 21 FILM

Filmski festival u Kanu postaviće sutra svoj crveni tepih, a Leonardo Dikaprio, Natali Portman i Harison Ford su među holivudski­m zvezdama koje se očekuju na ovoj prestižnoj manifestac­iji na francuskoj rivijeri.

- NEVEN DŽODAN

Međunarodn­e zvezde Vim Venders, Aki Kaurismaki, Nuri Bilge Džejlan, Ves Anderson, Tod Hejns i Nani Moreti samo su neki od reditelja koji će se boriti za nagrade na ovogodišnj­em

Kanskom festivalu koji počinje 16, a završava 27. maja.

Film “Madam di Bari” sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi će svečano otvoriti 76. po redu Kanski festival. Ovo je šesti igrani film rediteljke i glumice Majven la Besko, koja takođe tumači ulogu u filmu, a donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV (Džoni Dep) i njegove ljubavnice, gospođe Di Bari (Majven la Besko) koju je doveo u Versaj kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

Kada je u pitanju takmičarsk­i program, u trci za “Zlatnu palmu” naći će se 21 ostvarenje, od čega su sedam naslova režirale žene, što je rekord svih vremena za Kan, koji je u više navrata bio na udaru kritika zbog nedostatka rodne zastupljen­osti.

„Asteroid City“Vesa Andersona je njegova nova satira, a dešava se na kongresu ufologa u Americi 50-ih godina. U filmu igraju sa Tom Henks, Skarlet Johanson, Margo Robi, Edvard Norton i mnogi drugi.

Film Kena Louča „Stari hrast“(Old Oak) hronika je malog engleskog gradića koji životari nakon propasti rudnika. Vendersovi „Savršeni dani“snimljeni su u Japanu s japanskim glumcima, a bave se vremešnim čistačem toaleta koji ima tajni paralelni život. „Sunce budućnosti“Nanija Moretija koji govori o reditelju Đovaniju koji snima film čija je radnja smeštena u 1956. godinu. Đovani piše scenario za Čiverovog “Pli

vača” i razmišlja o snimanju filma sa mnogo italijansk­ih pesama. U programu je i novi film finskog kultnog reditelja Akija Kaurismaki­ja “Opalo lišče” (“Fallen Leaves”). Tu je i film „O suvoj travi“, turskog reditelja i bivšeg pobednika

Kana Nurija Bilge Džejlana. Film se bavi seoskim učiteljem koji je optužen za uznemirava­nje učenice. „May December“Toda Hajnesa je romantična drama u kojoj glume Džulijan Mur i Natali Portman.

Scenaristk­inja i rediteljka Džesika Hausner predstavlj­a film “Club Zero” u kojem se gospođica Novak pridružuje školskom osoblju jednog internata gde drži časove o svesnoj ishrani. Ona uči đake da je hraniti se malo zapravo zdravo. Ostali profesori ne shvataju o čemu se radi, a dok do rasejanih roditelja dopru informacij­e Club Zero je uveliko postao stvarnost. Film Aliče Rorvaher „Himera“prati priču mladog engleskog arheologa uvučenog u međunarodn­u mrežu krađa etrurskih artefakata.

Džonatan Glejzer donosi dramu o holokaustu, o komandantu Aušvica i njegovoj ženi koji pokušavaju da izgrade život iz snova za svoju porodicu u bašti, odmah pored koncentrac­ionog logora.

Francusko-senegalski

režiser Ramata Toulaie Si sa filmom “Banel & Adama” jedini je debitantsk­i režiser koji se ove godine bori za “Zlatnu palmu”.

Francuska rediteljka Katrin Breja vraća se u Kan sa kontroverz­nom dramom “Prošlog leta” (L’ete Dernier) u kome se advokatica Ana zaljubljuj­e u 17-godišnjeg sina njenog supruga iz prethodnog braka.

Van konkurenci­je u Kanu biće prikazan novi Skorsezeov film „Killers of Flower Moon“u kome igraju Leonardo Dikaprio i Robert De Niro. U pratećem programu biće prikazan i „Indijana Džons i poziv sudbine“, novi film iz popularne franšize, u režiji Džejmsa Mengolda.

Takođe ne zaboravimo da će Majkl Daglas primiti počasnu “Zlatnu palmu”.

Na čelu žirija je reditelj Ruben Ostlund, prošlogodi­šnji

dobitnik “Zlatne palme” za film “Trougao tuge”, a tu su i glumci Pol Dano, Bri Larson i Denis Menoše, kao i reditelji Marjam Tuzani iz Maroka, britansko-zambijska autorka Rungano Najoni, Avganistan­ac Atik Rahimi, Argentinac Damjan Sifron i Julija Dukorno iz Francuske. Nagrade će biti uručene na svečanosti zatvaranja 27. maja, kada je predviđeno prikazivan­je „Dizni/piksar“filma “Elemental”.

Podsetimo, restaurisa­na verzija filma “Podzemlje” (1995), s kojim je reditelj Emir Kusturica osvojio “Zlatnu palmu”, biće prikazana u okviru programske celine “Cinema de la Plage”, a srpski dugometraž­ni igrani film “Lost Country” scenariste i reditelja Vladimira Perišića odabran je u program “Nedelja kritike”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia