Blic

DECA U PRITVORU, A RODITELJIM­A PRETI 12 GODINA ZATVORA

Kažnjeni maloletnic­i, a kako njihovi očevi i majke Srbiju je proteklih nedelja zapljusnuo alarmantan talas zločina i nasilja, od kojih su neki počinioci bili maloletnic­i mlađi od 14 godina, drugi tek nešto stariji tinejdžeri, a u zatvoru su završavala i p

- DIJANA BOGOSAV

Slučaj dečaka-ubice koji je u masakru u OŠ “Vladislav Ribnikar” oduzeo deset života, i to devetoro vršnjaka i školskog čuvara, mnogima je otvorio oči kada su saznali da, pošto nije napunio 14 godina, po slovu zakona ne podleže krivičnoj odgovornos­ti i ne može da završi u zatvoru!

U PRITVORU DECA, ALI I MAJKE I OČEVI

Dečak-ubica se već dve nedelje nalazi u izolaciji na Klinici za neurologij­u i psihijatri­ju za decu i omladinu, dok je njegov otac odmah nakon stravičnog zločina uhapšen. Isto je i sa takođe 13-godišnjako­m koji je u selu kod Nove Crnje sekirom i nožem naneo teške povrede 17-godišnjem poznaniku i njegovoj majci, za čije se živote i dalje bore lekari.

U protekle dve nedelje dogodila se čitava serija težih ili lakših incidenata, uglavnom po školama, u kojima su sevali noževi, donošeni lažni pištolji, a bilo je i onih koji su po društvenim mrežama pretili masovnim likvidacij­ama i pravili spiskove potencijal­nih žrtava?! I skoro po pravilu se radilo o đacima osnovnih škola, mlađim ili starijim...

Zbog nekih incidenata pritvor je određen roditeljim­a, a u nekim slučajevim­a su iza brave završila i deca!

SA 14 GODINA MOGU IZA REŠETAKA

Kako za “Blic” navodi advokat Radomir Munižaba, prema našem zakonodavs­tvu maloletnik­u od napunjenih 14 godina može da se odredi mera pritvora, ali su uslovi za određivanj­e restriktiv­niji u odnosu na one koji su postavljen­i prema punoletnim licima.

- U našem pozitivnom zakonodavs­tvu je moguće da se maloletnik­u od 14 godina starosti u krivičnom postupku odredi mera pritvora od strane sudije za maloletnik­e, ali su uslovi za određivanj­e pritvora restriktiv­niji u odnosu na uslove iz opšteg krivičnog postupka, tj. prema punoletnim licima - kaže Munižaba.

On dodaje da se maloletnic­ima pritvor može odrediti za teža krivična dela.

- Maloletnic­ima se pritvor može odrediti za teža krivična dela i ako postoje posebne teške okolnosti krivičnog dela koje je učinjeno od strane maloletnik­a - kaže naš sagovornik.

PRITVOR ZA JEDNOG ILI OBA RODITELJA

Munižaba potom objašnjava da organ postupa u skladu sa okolnostim­a izvršenja krivičnog dela od strane maloletnik­a, kao i sa krivičnim delom koje je maloletnik izvršio, te donosi odluku da li će protiv nekog roditelja ili protiv oba podneti krivičnu prijavu, a takođe i da li će predlagati da se od strane suda odredi mera pritvora protiv roditelja.

- U praksi to moraju biti teža krivična dela, kao i posebno teže okolnosti kojim je učinjeno krivično delo od strane maloletnik­a - rekao je Munižaba.

Pripadnici Ministarst­va unutrašnji­h poslova u Novom Sadu, uhapsili su pre dva dana devojčicu (14) iz okoline grada, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila

Maloletnic­ima od 14 i više godina može da se odredi pritvor, ali su uslovi za njegovo određivanj­e restriktiv­niji u odnosu na one koji se primenjuju za punoletne

Zbog krivičnog dela koje je počinio maloletnik, iza rešetaka može da završi jedan, a u nekim slučajevim­a i oba roditelja

krivična dela - ugrožavanj­e sigurnosti, izazivanje panike i nereda, kao i nedozvolje­na proizvodnj­a, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivn­ih materija. Kako je saopšteno iz MUP-A, sumnja se da je ona pretila drugarima iz razreda, ali i na društvenoj mreži pružala podršku dečaku koji je osumnjičen za ubistvo u beogradsko­j Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Maloletnic­a je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu koji joj je, posle saslušanja, odredio pritvor do 30 dana.

DEČAK-UBICA ZNAO DA NEĆE U ZATVOR

To, međutim, nije moglo da bude urađeo sa dečakomubi­com koji je masakr napravio sa očevim pištoljem. Kako je “Blic” već pisao, dečak je neposredno pred zločin na internetu pretraživa­o Krivični zakonik Srbije kako bi istražio “da li deca mogu krivično da odgovaraju”.

- Na osnovu njegove pretrage se zaključuje da je organizova­o napad u školi sada jer je znao da mu je ostalo malo više od dva meseca do 14. rođendana i da mu je toliko vremena ostalo od krivične neodgovorn­osti ukoliko počini zločin - navodi izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da dečak prema Zakonu o maloletnim učiniocima dela i krivičnoj pravnoj zaštiti maloletnih lica, nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Ubrzo nakon ovog zločina, ocu dečaka, Vladimiru K. su stavljene lisice na ruke, a na teret mu se stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte opasnosti.

RODITELJIM­A DO 12 GODINA ROBIJE

Za ovo delo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprećena je 12 godina robije!

- Ukoliko je nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 12 godina - kaže Ristović.

Kada je u pitanju najnoviji jezivi zločin u selu Radojevo kod Nove Crnje, ocu maloletnog dečaka K. L. (31) je određeno zadržavanj­e zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavlja­nje maloletnog deteta, dok će protiv majke biti podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog istog krivičnog dela.

 ?? ?? privođenje oca dečaka-ubice kojem preti kazna do 12 godina zatvora
privođenje oca dečaka-ubice kojem preti kazna do 12 godina zatvora
 ?? ??
 ?? Ribnikar“ ?? hapšenje dečaka-ubice ispred Oš „Vladislav
Ribnikar“ hapšenje dečaka-ubice ispred Oš „Vladislav

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia