Blic

Zbogom oružje

- „BLIC“KOMENTAR PREDRAG VUJANAC novinar

Zna se da u Srbiji odvajkada nema svadbe ili rođenja bez 200 metaka ispaljenih u vazduh. Zna se i da se već čitav vek u kafani vene seku uz hit „Kupi mi majko top“. Ili da smo opsesiju oružjem institucio­nalizovali i, valjda, eksponatom tenka kod jednog prestoničk­og stadiona. Zato i vest da je, nakon dva masovna zločina koja su Srbiju zavila u crno, u akciji dobrovoljn­og razoružava­nja prikupljen­o više od 13.000 komada najrazliči­tijeg oružja i minsko-eksplozivn­ih sredstava, zapravo nije vest. Nego crna statistika. Neki su ponosni na ovaj rezultat, jer to znači veću sigurnost za građane. Ostali, koji ne moraju da po definiciji budu pacifisti nego samo svesni opasnosti, ostaju i dalje zabrinuti. Jer, ove brojke svedoče da ovde rat, faktički, nije prestao. Da nacija živi i umire u stanju permanentn­og paranoično­g ratnog stanja.

I da kada nema spoljnog neprijatel­ja, postoji neodoljiva potreba za domaćom potrošnjom. Da li onim što je doneto kao „uspomena“sa nekog ratišta počivše domovine ili nečim u međuvremen­u kupljenim od švercera na crno, svejedno. Oružje u kući, naime, ima samo dva ishodišta, čemu opet svedoči statistika. Prvo je ubistvo (van)bračnog druga, člana familije, komšije i, generalno, ubistvo bilo koga, pojedinačn­o ili višestruko, ko se ubici našao na putu planski ili kad mu je „žuta minuta“. Drugo ishodište je dečja tragedija. Što se i dogodilo i to u takvoj formi da nam jednostavn­o ponestaje primera da ga opišemo kao „nezapamćen­i zločin“. Dok se žrtve poslednjih nisu ni ohladile, na društvenim mrežama su pisane baljezgari­je „da je svaka kuća pre sto godina imala na klin okačenu pušku, pa se to nije dešavalo“. „Malo morgen“, rekao bi jedan od autora masovne neokončane klanice i civilizaci­jskog sunovrata nacije. Jer je Čehov na vreme upozorio da će gore pomenuta puška u prvom činu, sasvim sigurno opaliti u trećem. U Srbiji, nažalost, nije reč o pozorištu. Već o životu koji nije „Zbogom oružje“, nego „Vreme smrti“.

Brojke svedoče da ovde rat, faktički, nije prestao, da nacija živi i umire u stanju permanentn­og paranoično­g ratnog stanja

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia