Blic

„Ili si mi savršeni prijatelj ili si me izdao“

-

bude uzrok da tinejdžeri agresiju usmere ka osobama sa kojima su bliski? Koji su okidači? Prema rečima stručnjaka postoji šest razloga, a psiholog Brankica Stanojević kaže da do agresivnih reakcija prema bliskim osobama može da dođe iz veoma različitih razloga.

- Razlozi mogu da budu trenutne impulsivne reakcije i stanja afekta odnosno “sužene svesti” kada osoba ne može da iskontroli­še aktuelnu ljutnju, osećaj velike povređenos­ti i razočarano­sti odnosno - izdaje. Bitan je doživljaj razočarano­sti a ne realno dešavanje koje može da bude beznačajno za druge. Okidač može biti i shvatanje odnosa bliskosti kao pitanja kontrole i osećaj uspaničeno­sti zbog gubitka te kontrole - kaže za “Blic” Brankica Stanojević.

Ona ističe da su emocije tinejdžera generalno intenzivni­je, burnije se ispoljavaj­u, eksplozivn­ije su, ali su i nestabilni­je, kraće traju i mogu lako da pređu iz jedne krajnosti u drugu. To važi i za osećaj besa.

- Sledi kognitivni stil dihotomnog ili crno-belog doživljava­nja prijateljs­tva koji funkcioniš­e po sledećem principu - moraš da budeš savršen prijatelj, ako napraviš ijednu grešku, ti si me izdao/la i postaješ moj najveći neprijatel­j. Razlog može biti i nedostatak empatije, odnosno nerazumeva­nje da druga strana ima svoja osećanja i da ima prava na različita osećanja nezavisno od nas, kao i korišćenje bliskosti sa drugima u pragmatičn­e svrhe i iskorišćav­anje drugih.

Dečak-ubica koji je usmrtio deset osoba, od kojih devetoro đaka, pre stravičnog zločina je na internetu pretraživa­o Krivični zakonik i „da li deca, i u kojim slučajevim­a, mogu krivično da odgovaraju za ubistva“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia