Blic

„Jedan dečak ima dosije, donosio je nož u školu“

-

NAKON STRAVIČNOG ZLOČINA u OŠ “Vladislav Ribnikar”, kada je 13-godišnji dečak-ubica lišio života devetoro vršnjaka i čuvara škole, uvedene su znatno rigoroznij­e bezbednosn­e mere po školama. U OŠ “Drinka Pavlović” je, na primer, pored policajaca koji non-stop dežuraju u objektu, uvedena dodatna kontrola pa se na svakom ulazu i na svakom spratu zgrade nalazi i dežurni nastavnik.

Ivan Ristić, predsednik saveta roditelja ove škole, ističe da su se tek sada stvorili uslovi da se bave unutrašnji­m problemima.

Kako je istakao, za sada se zna samo za jednog učenika koji ima dosije, ali i da jedan odsto dece ima problema sa vršnjačkim nasiljem.

- Neke stvari su promakle, za sada znam samo jednog koji ima dosije. Policija koja sedi ispred škole ima pravo da pretresa to dete i da mu pogleda šta ima u torbi. Mislim da je dete koje je bilo problemati­čno i bilo je nečega, mislim da je donosio nož i tako nešto. Škola odmah reaguje, zove policiju, i dosije je odatle krenuo... Mi smo dosta vremena izgubili na sređivanju spoljašnji­h stvari, sad smo krenuli na unutruašnj­e - rekao je Ristić.

Kako ističe, “Drinka” je sada bezbedno mesto, ali to nije uvek bilo tako.

- “Drinka” je sada baš bezbedno mesto. Kada je moj prvi sin došao u tu školu pre osam godina bilo je malo haotično. Ispred puše tetkice i nastavnici, iza puše đaci. Sada smo eksplicitn­o rekli da moraju da budu dežurstva, na svakom spratu dežurni nastavnik, tetkice isto su poželjne da budu tu... To nisu stroge mere. Na svakom spratu imate dežurnog nastavnika, dežurnog policajca i privatno obezbeđenj­e. Problem su hodnici, sve na šta se žale deca koja doživljava­ju vršnjačko nasilje dešava se za vreme odmora - kaže Ristić za K1.

 ?? Pavlović“u beogradu ?? nove mere bezbednost­i uvedene u Oš „drinka
Pavlović“u beogradu nove mere bezbednost­i uvedene u Oš „drinka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia