Blic

LJUDI, UČINITE NEŠTO ILI će SE DESITI JOŠ NEKA TRAGEDIJA

Anton Jovanović, predstavni­k Roma iz sela Radojevo, nakon svirepog zločina 13-godišnjeg dečaka upozorava: „Upozoravao sam da će se nešto loše desiti i bio sam u pravu. Sada upozoravam ponovo da ovde nije kraj i da možemo očekivati još tragedija, a na nadl

- VANJA ZELENOVIĆ

Malo selo Radojevo koje pripada opštini Nova Crnja poznato je ponajviše putnicima koji tuda prolaze na putu ka Rumuniji, sa kojom se ovo vojvođansk­o mesto graniči. Ipak, zbog stravičnih zločina koji su se u proteklom periodu dešavali u mestu sa svega 1.300 stanovnika, vlada strah i zabrinutos­t za bezbednost među meštanima.

SILOVANJE, PA JEZIV NAPAD SEKIROM

Najskorije­m slučaju kada je 13-godišnjak A. L. u jezivom napadu sekirom i nožem naneo povrede opasne po život 17-godišnjem M. S. i njegovoj majci V. S. prethodio je onaj pre nepuna dva meseca kada su 68-godišnju meštanku Radojeva brutalno mučili, a zatim silovali i opljačkali Lj. N. (32) i njegov maloletni rođak (17) iz istog sela.

Osim u svireposti, ova dva zločina slična su i po tome što su napadnuti oni koji teško da mogu sami da se odbrane. Naime, žena koja je 17. marta silovana i opljačkana u svom domu, prema rečima komšija, živela je sama nakon što je sahranila sinove i muža.

- Sahranila je oba sina i muža, živi sama, žena je operisana pre dva meseca, ovo je strašno. Ti monstrumi su znali da je sama, mislili su da novac drži u kući - navela je uznemirena komšinica tada.

MEŠTANI STREPE OD DECE ZLOČINACA

Komšije su nakon ovog događaja govorile da je “selo puno propalica”.

- Noću ne znam ko može da mi upadne u kuću. Oni su baš opasni, znam ih, žive jednu ulicu od mene, idu i kradu, a neće ništa da rade. Taj Ljuba je užasan, njegov otac se sad vratio iz zatvora, a bio je i on ranije, imao je nanogvicu - pričali su.

Napad koji je usledio dva meseca kasnije, 14. maja, zaprepasti­o je meštane Radojeva, ali i čitavu Srbiju. Majka i sin napadnuti su sekirom i nožem pod okriljem noći, i to od strane 13-godišnjaka

u vreme kada nije bilo nikog da ih zaštiti, jer je otac teško ranjenog mladića i muž povređene žene bio poslom u Beogradu.

Kako je za “Blic” svedočila meštanka i prijatelji­ca napadnute porodice, majka i sin su bili sami kod kuće. Porodica ima još dve ćerke, koje su obe udate i ne žive sa njima, dok je otac bio u Beogradu poslom.

- Napao ih je sekirom i nožem u kući, a M. S. je nekako smogao snage i izašao na ulicu kako bi dozvao pomoć. Uspeo je da dođe do kuće koja se nalazi nedaleko od njihove i tu je pao. Komšije su bile budne i kada su čule da neko viče izašle su na ulicu i tu zatekle njega, svog krvavog. Majka mladića nađena je u kući sa povredama sekirom u predelu glave - ispričala je R. L.

„MESECIMA SAM UPOZORAVAO SVE NADLEŽNE”

Kako za “Blic” svedoči predstavni­k Roma iz Radojeva i nekadašnji koordinato­r za ljudska i manjinska prava Anton Jovanović, na sve ovo je upozoravao nadležne.

- Govorio sam i upozoravao da će se strašne stvari dešavati. Pre nego što se dogodio slučaj silovanja, ja sam odlazio u Centar za socijalni rad i rekao im da moramo napraviti plan kako da se rešavaju problemati­čne porodice. Nisu to sve porodice koje žive u Radojevu, reč je o možda tri porodice sa članovima koji su spremni na sve i svašta - kaže za “Blic” Jovanović.

Kako dodaje, tada je pokušavao da skrene pažnju na problem usmeno, u razgovoru sa više nadležnih, ali nakon ovog stravičnog događaja kada je starija meštanka tako brutalno napadnuta, rešio je da ponovo apeluje “zvaničnim putem”.

- Samo deset dana pre nego što će se desiti novi zločin koji nas je sve potresao, pisao sam nadležnima, još jednom molio da se nešto preduzme - navodi predstavni­k Roma.

SVI ĆUTE I POSLE JEZIVOG ZLOČINA

Njegov mejl upućen na više adresa, među kojima je i Centar za socijalni rad i predsednik Opštine Nova Crnja videli smo lično - sa datumom slanja 4. maj. Kako sada kaže, pokazalo se da je

nažalost bio u pravu, ali ni sam nije mogao da zamisli da će se njegove reči gotovo proročki ispuniti.

- To su problemati­čna deca i problemati­čne porodice. Trinaestog­odišnji A. L. je ne tako davno upao i u moje dvorište i ukrao mi automobil. Njegov osmogodišn­ji brat je malo posle toga upao kod komšije u šupu, hteo da krade, pa propao kroz pod i povredio ruku. Gotovo svakodnevn­o se dešavaju krađe i upadi, meštani su u strahu. Da se razumemo, nisu to sve romske porodice, već kako sam rekao, možda dve-tri. Ja sam prvi njima pomagao i uspeo kroz humanitarn­e akcije i tri kuće da im sagradim. Ali kada imate porodice koje zloupotreb­ljavaju socijalnu pomoć, davanja za rođenje trećeg i četvrtog deteta i za taj novac kupuju alkohol i drogu, onda se moraju stvari rešavati drastičnij­e - bez dileme je sagovornik “Blica”.

Kako navodi, odgovor nije dobio ni nakon strašnog zločina koji se desio 14. maja.

 ?? ?? kuća u kojoj se dogodio zločin oblepljena policijsko­m trakom trinaestog­odišnji dečak koji je komšije pokušao da ubije sekirom i nožem
kuća u kojoj se dogodio zločin oblepljena policijsko­m trakom trinaestog­odišnji dečak koji je komšije pokušao da ubije sekirom i nožem

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia