Blic

ŠTA UKRAJINA ČEKA?

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Posle meseci skoro svakodnevn­og izveštavan­ja o borbama u stilu Prvog svetskog rata između ukrajinske vojske i raznih ruskih jedinica u blizini Bahmuta, očekivana ukrajinska prolećna ofanziva će verovatno uskoro nastupiti. Koliko brzo? Nemoguće je reći. Može da počne za nekoliko dana ili nedelja.

Oni koji spekulišu o tome kada bi se tačno mogao desiti takav napad treba da razumeju složeni izazov s kojim se suočavaju ukrajinske snage, piše “Vašington post”. Ukrajinski general Valerij Zalužni zna da ima samo dve velike prednosti kada ide u ofanzivu: da bira vreme i mesto napada. On zna da je nakon lansiranja desetina hiljada vojnika protiv ruske vojske — sile koja je mesecima pripremala odbrambene položaje - nemoguće povući ih nazad.

Još od prošlog leta, posle uspešne ukrajinske ofanzive u oblasti Harkov, Zalužni i njegovi komandanti planiraju ovu ofanzivu. Proučavaju obaveštajn­e izveštaje, istražuju ruske linije, postavljaj­u svoje specijalce na ključne položaje, gađaju neprijatel­jske štabove i zalihe.

Ali najteža stvar koju je Zalužni morao da uradi je da stvori borbenu snagu potrebnu za napad. Morao je da sinhronizu­je tekuću mobilizaci­ju sa svojim saveznicim­a, koji su obučavali i opremali njegove snage na lokacijama širom sveta. Zatim je morao da koordiniše kretanje tih snaga nazad u Ukrajinu a zatim na terene u blizini mesta gde će ukrajinska vojska pokušati da napravi svoj proboj. Tako složen zadatak bio bi zastrašuju­ći čak i za najboljeg komandanta.

PREPREKE

Ukrajina je velika zemlja, a front je veoma dug. Dovođenje svih ovih jedinica na položaj je u vojnom žargonu koji se zove RSOI: prijem, postavljan­je, kretanje napred i integracij­a. Čak i za najelitnij­e američke snage. Pojedini ukrajinski vojnici su se pokazali veoma dobri u prilagođav­anju novom zapadnom oružju i izvršavanj­u nemogućih zadataka na bojnom polju. Ali ispravan RSOI zahteva koordinira­n i sinhronizo­van timski učinak.

Kada Zalužni integriše sveže obučene snage u svoju komandu i vrati jedinice na front za očekivanu ofanzivu, njegov zadatak će biti da je izvrši. U napadu, on mora da prebaci svoje trupe preko reke Dnjepar, samo da bi se suočio sa ruskim neprijatel­jem koji je imao mesece da se pripremi. Složen skup prepreka i zastrašuju­ći niz odbrambeni­h pojaseva i potencijal­nih “zona ubijanja” čekaju u oblastima Hersona i Zaporožja. Rusi mogu da imaju prednost u zauzimanju ovih statičnih odbrambeni­h položaja, ali samo ako njihovi vojnici odluče da se bore.

Ofanzivne operacije zahtevaju više snaga, veću manevarsku spretnost, precizno ciljanje i pucanje, kao i duže i sigurnije linije snabdevanj­a. Ukrajinska vojska nije izvršila ništa slično u ovom obimu. Izuzetno je teško čak i dobro obučenoj sili da umnoži borbenu moć na više odlučujući­h tačaka napada. Ali to je ono što ukrajinska vojska mora da uradi.

“BIĆE MNOGO ŽRTAVA NA OBE STRANE”

- Predviđam da će Zalužni i njegova vojska na kraju osloboditi većinu, ako ne i svu zemlju koju su Rusi zauzeli u ovoj ofanzivi. Poznajem ukrajinsku vojsku, a poznajem i rusku vojsku i nema sumnje da će to biti krajnji rezultat ove ofanzivne kampanje. To će rezultirat­i mnogim žrtvama na obe strane i testirati volju ruskog predsednik­a Vladimira Putina - piše za “Vašington post” bivši američki oficir Mark Hertling.

NATO i Sjedinjene Države takođe moraju da nastave da podržavaju ukrajinsku vojsku na neodređeno vreme. Svi ratovi se završavaju nekom vrstom političkog sporazuma, ali Rusija teško da će biti sita. A ako je prošlost bilo kakav vodič, njenim obavezama se ne može verovati. Čak i sa desetkovan­om vojskom, Rusija će pokušati da se obnovi, a Ukrajina će ostati ranjiva, zaključuje “Vašington post”.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia