Blic

JEFTINIJE KARTE I PLAĆANJE PREKO SMS PORUKA

Gradonačel­nik Beograda Aleksandar Šapić predstavio je juče nov sistem gradskog prevoza „Beograd plus“, kao i nov način naplate karata putem SMS poruka koji startuje danas.

- MILJANA KLJAJIĆ

Naplata karata će biti preko SMS poruka, a u skorijoj budućnosti i preko aplikacije - rekao je Šapić na konferenci­ji za novinare i dodao će i papirna karta moći da se kupi i na više prodajnih mesta.

SMS BROJ 9011

Ovaj sistem će se zvati „Beograd plus“i, kako je rekao, taj sistem startuje danas.

Dakle, od danas građani će moći da šalju SMS poruku sa tekstom karte na 9011.

Prema njegovim rečima, od danas će biti postavljen­e table sa informacij­ama na koji sve način može da se kupi karta na autobuskim stanicama.

Šapić je kazao da će kompletan sistem praćenja javnog prevoza biti gotov u roku od mesec dana.

- Dobili smo odobreni broj na koji će se slati SMS poruka, nakon toga su sprovedene aktivnosti za uvezivanje provajdera i operatera. Nakon toga je napravljen sistem za kupovinu u papirnoj formi, obavestiće­mo javnost na kojim prodajnim mestima će moći da kupe. Nakon toga smo poslali mejl o načinu kupovine karata, svim našim sadašnjim korisnicim­a - objasnio je gradonačel­nik Beograda.

NOVA SNIŽENJA KARATA

Cena mesečne karte je za gradsku A zonu je snižena na 2.200 dinara, a za zonu C, koja obuhvata i rubne opštine, koštaće 3.300 dinara.

- Vraćamo sistem u ruke grada Beograda i Srbije. Svaki dinar ce završavati u rukama grada i moći će istog momenta da bude iskorišćen u druge svrhe, da li za izgradnju vrtića, škola... Imaćemo potpunu kontrolu svih podataka - istakao je Šapić.

On je dodao i da će uskoro svi validatori biti skinuti, a da će ulaz i izlaz iz vozila gradskog prevoza biti moguć na bilo koja vrata.

GODIŠNJE I MESEČNE KARTE

Šapić je rekao i da će svi moći da zamene svoje stare godišnje karte.

- Svi koji imaju godišnje karte neka dođu u naše filijale i tamo će im biti data druga godišnja karta. A oni koji imaju mesečnu, ona će važiti do kraja maja, a od juna će moći da kupe novu - podvukao je.

On je istakao i da će mesečna karta važiti do kraja meseca, ne mora da se validira.

Oni koji su već uplatili novac na nepersonal­izovanim karticama moći će da odu na nova prodajna mesta i u papirnoj formi dobiju kartu u vrednosti koju su uplatili.

- Ništa neće propasti istakao je Šapić.

ZA KONTROLU ZADUŽENI BELI

Gradonačel­nik Beograda je rekao da, što se kontrole tiče, nikakvih izbacivanj­a iz autobusa neće biti, niti bilo kakvih neprijatno­sti kao do sada.

- Beli ce biti jedini koji će moći da vrše kontrolu i naplatu, neće biti represivni­h mera, izbacivanj­a... On će moći da vam izda kaznenu kartu, koju ne plaćate na licu mesta, imaćete rok da je platite - istakao je Šapić.

Kako je pojasnio, povratna poruka koja stigne je dokaz koji se pokazuje komunalnom policajcu, koji će biti jedino službeno lice koje proverava karte.

- Noćni prevoz do 4 ujutru je potpuno besplatan. Od 4 pa nadalje kreće da se naplaćuje redovna karta - rekao je Šapić, istakavši da karta ne mora da se validira, već samo da se pokaže službenom licu koje bude prisutno u prevozu.

KAZNENA KARTA 5.000 DINARA

Prema rečima Šapića, nije ideja da Beli budu represivan aparat.

- Na početku će tolerancij­a biti malo veća, dok sistem ne zaživi. Kaznena karta će biti 5.000 dinara, ako je platite

za sedam dana onda je 2.500 dinara - naglasio je Šapić.

Gradonačel­nik je podsetio da će na prodajnim mestima građani moći da kupe papirnu kartu.

- Na tim mestima će povlašćene kategorije moći da kupe povlašćenu kartu i na tim mestima će donositi dokaze da pripadaju toj kategoriji.

I u toku leta ćete moći da kupite papirnu verziju karte koju smo vam predstavil­i i praktično na svakom kiosku. Za starije od 65 godina smo spremili doživotnu karticu, u svim gradskim službama će postojati posebne prostorije gde ce stariji moći da odu da izvade tu kartu i neće morati da vade novu.

ŠTA JE SA STRANCIMA?

Stranci će, kako je rekao Šapić, morati zasad da kupuju karte na prodajnim mestima. U toku leta, kupovina će, dodaje, biti i na kiosku.

- Kada bude aplikacija, moći će i tako. Biće ceo paket koji će da obuhvata tu aplikaciju, rekli su mi da će to biti najkasnije za dva meseca.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia