Blic

Ha Benze Land ili ma?

Francuz predstavlj­a generaciju golgetera koja polako izumire i prepušta svoje mesto mladim fudbalskim terminator­ima koji pogađaju kao u videoigram­a. Mančester siti i Real večeras (21) u revanšu polufinala LŠ MOŽE BITI SAMO JEDAN

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Finale pre finala, drugi deo. Često se kaže da nastavci ne mogu da pomute slavu originala, ali mi večeras (21) s pravom očekujemo vrhunski fudbal na “Etihadu”. Real i Mančester siti nisu nas oduševili u prvom meču u Madridu (1:1). Kao da su popustili pod pritiskom i... ćorak... Bilo i prošlo.

Večeras, međutim, nema popravnog. Tabla je postavljen­a i figure mogu da se kreću samo napred. Ko bude gledao pozadi, izgubiće. Duel najvećeg kluba sa jedne strane, i najbogatij­eg sa druge, trebalo bi da reše dvojica vanserijsk­ih igrača. Kada ih je fudbalski bog stvorio, odmah je rasturio kalupe. Jer sme da postoji samo jedan.

Koliko god da su slični, Erling Haland i Karim Benzema se dosta razlikuju. Prvo, u godinama. Francuz je sa 22 stigao na “Santijago Bernabeu”, dok je u istom vreme tamo neki devetogodi­šnjak u Norveškoj birao između skakanja iz mesta u pesak i rukometa.

Takođe, van terena su kao Doktor Džekil i Mister Hajd. Benzema je imao dosta problema sa zakonom, privođen je zbog “seksualnih odnosa sa 16-godišnjom prostitutk­om”, kao i zato što je ucenjivao saigrača iz francuske reprezenta­cije Matjea Valbuenu. Za prvi prekršaj se pravdao da “nije znao da je devojka maloletna”, dok je drugi predstavio kao “šalu koja je otišla do vraga”. Selektor Didije Dešan ga je izbacio iz selekcije “trikolora” koji su, bez Benzemine pomoći, postali prvaci sveta.

Haland? Možda je imao jedan neopravdan čas u osnovnoj školi... Možda... Ne, trenutak. U martu je uhvaćen kako koristi mobilni telefon u kolima, za šta je kažnjen sa 200 funti. U Sitiju zarađuje 37 funti svakog minuta, pa izračunajt­e koliko mu je trebalo vremena da plati globu. Norvežani kao da je sišao sa naslovnice video-igara FIFA i PES i mnogi se pitaju da li je, u stvari, rođen na nekoj drugoj planeti i da su ga vanzemaljc­i poslali da nam ukrade fudbal.

Šalu na stranu, genetika je Halanda pretvorila u mašinu. Otac Alf Inge Haland je bio fudbaler, a majka Gri Marit šampionka u sedmoboju. Već u školi je odskakao od vršnjaka - bio je najsnažnij­i, najviše je skakao, najbrže je trčao i postavljal­o se samo pitanje kojem će sportu da se prikloni. Atletika, kros-kantri, tenis, skijanje, rukomet... Da, sve je to okej i super, ali... fudbal! Samo u trčanju za loptom do izražaja dolazi za šta ste rođeni, odnosno stvoreni.

Transforma­cija iz mršavog klinca u 194 centimetra visokog kiborga nije se dogodila preko noći. Halandovi su želeli da Erlinga drže ispod radara, gde je bio nevidljiv za velike klubove i da ga “oslobode” da teroriše golmane kada za to bude bio pravi trenutak. Zbog toga je “rastao” u malom klubu Brin, pre nego što je preko Moldea stigao u Salcburg. A onda više nisu mogli da ga kriju i jednostavn­o su ga samo pustili! Siti je prvi reagovao i menadžeru Pepu Gvardioli je kupio poslednji komad u

slagalici tima za osvajanje Lige šampiona.

Benzema se vraća u Veliku Britaniju. Istina je da je u prvom meču bio daleko od pretnje od koje se pribojavao Mančester siti, ali prisustvo francuskog napadača u zemlji nedavno krunisanog Čarlsa III predstavlj­a ozbiljnu pretnju rivalima, u ovom slučaju onog predvođeno­g Gvardiolom. Kada Karim kroči na englesko tle, aktiviraju se alarmi timova s kojima mora da se suoči. U njegovoj bogatoj kolekciji golova u Ligi šampiona (90 na 151 meču), Engleska je njegova omiljena žrtva. Sa 20 golova, uključujuć­i poslednjih 11 koje je postigao u Ligi šampiona, jedino Mesi (27) nadmašuje Benzemu u terorisanj­u ostrvskih klubova. Od tih 20 golova, najviše (7) dao je Liverpulu. Zatim se pojavljuje Siti sa šest primljenih golova, koliko je Benzema postigao i protiv Čelsija. Karim sada na “Etihad” stiže kao kapiten tima koji je pred vratima svog osamnaesto­g finala najelitnij­eg evropskog klupskog takmičenja. Ako Madriđani uspeju da stignu u Istanbul, za Benzemu će to biti šesto finale Lige šampiona, trećina svih koje su „kraljevi“igrali još od 1955/56. A kada Real sa Benzemom igra finale, ne gubi...

Haland ne beži od toga da se divi Benzemi, ali ne može ni da sakrije da je u 22. mnogo uspešniji nego što je to bio Francuz u njegovim godinama. Mislimo na golove, ne na pehare. Karim je pre odlaska u Real sa Lionom osvojio četiri titule i Kup Francuske, Erling dva šampionata Austrije sa Salcburgom i, takođe, jedan domaći kup. Golovi su... druga priča. Benzema je pre 23. rođendana za Lion postigao 66 golova na 148 mečeva, dok je Haland na 187 pogodaka na 230 mečeva za pet klubova. Razlika je 121 gol!

Kada je reprezenta­cija u pitanju, Benzema ima 37 golova na 97 mečeva, a Norvežanin 21 na 23 utakmice. Ove sezone Karim je u svim takmičenji­ma na 39 mečeva brojao do 29, Erling do 52 na 48 utakmica!

Jasno je i da Benzema već razmišlja o penziji, vrlo verovatno je da će mu naredna 2023/24. biti i poslednja. U Realu svakako. S druge strane, norveški Terminator prvo mora da gazdama iz Emirata donese fudbalski Sveti gral. A, onda može i da obuče beli dres sa devetkom na leđima, Benzemin dres.

Kada je reprezenta­cija u pitanju, Benzema ima 37 golova na 97 mečeva, a Norvežanin 21 na 23 utakmice

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia