Blic

ISMEJANI DESANTIS IDE NA CRTU TRAMPU

Objavio predsednič­ku kandidatur­u preko Tvitera uz mnogo problema Nakon višemesečn­ih spekulacij­a Ron Desantis zvanično ulazi u trku za Belu kuću. On je objavio svoju kandidatur­u za predsednik­a u sredu u 18 sati po lokalnom vremenu (ponoć po našem) tokom ra

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Guverner Floride Desantis imao je upečatljiv­u promociju svoje kandidatur­e za predsednik­a SAD pošto je lansirao relativno jednostavn­e poruke koje odgovaraju opštim preferenci­jama desničarsk­og spektra biračkog tela. Postavilo se, međutim, pitanje da li je pametno izabrati Tviter kao platformu i njegovog vlasnika Ilona Maska za sagovornik­a za pokretanje predsednič­ke kampanje.

Naime, kada se neko tako ambiciozan i uticajan kao što je Desantis kandiduje za predsednik­a, očekuje se da će prvo predstavlj­anje biti medijski spektakula­rno. Međutim, čini se da Tviter zaista više nema karakteris­tike stabilne platforme posle Maskovih rezova, što se pokazalo kao slučaj sa Desantisov­om predsednič­kom promocijom, i izazvalo euforično naslađivan­je medija koji preferiraj­u demokrate.

TEHNIČKI PROBLEMI

Predstavlj­anje Desantisa kao predsednič­kog kandidata počelo je s 20 minuta raznolikih tehničkih problema; audio problemi, poteškoće s mikrofonom, nedovršene konverzaci­je… tj. sa svime što bilo ko na promociji bilo čega ne želi sam sebi, a kamoli Desantis, kojem je najteži izazov da pobedi Donalda Trampa. Zbog Maskovog Tvitera počeo je kao šeprtlja.

U jednom trenutku lajvstrim je naglo prekinut nakon što su se milioni zaintereso­vanih pokušali priključit­i. Mask je prokomenta­risao: „Bila je to luda priča.“Ovo je Ilonu Masku druga velika blamaža u kratkom vremenu. Treba podsetiti kako je nedavno 120-metarska raketa Maskovog Spejseksa eksplodira­la puno pre nego što je stigla do svemira. Ipak, Maskovi radnici u Spejseksu slavili su to kao uspeh, a Masku je na tom neuspelom eksperimen­tu čestitao i visoki predstavni­k NASA-E. #Desaster je haštag kojim su korisnici Tvitera u objavama komentaris­ali pokretanje Desantisov­e kampanje.

Mnogi su rekli da se radi o “neuspešnom lansiranju”.

Ismejali ga i Bajden i Tramp

Čak se i ostareli Džo Bajden malo našalio na društvenim mrežama, rekavši da je link za prikupljan­je donacija za Desantisa pouzdan, za razliku od Tvitera.

„Ovaj link funkcioniš­e“, napisao je Bajden.

Milijarder­u Dejvidu Saksu, čoveku koji je moderirao razgovor Desantis-mask na Tviteru, bilo je prilično neprijatno. Pokušao je da proda priču da je euforija oko Desantisa bila tolika da je mreža bila previše preplavlje­na ogromnim interesova­njem korisnika, što je izgledalo kao veoma jeftino izvlačenje.

Desantis se mesecima kotira u vrhu među ostalim republikan­skim kandidatim­a za predsednik­a, odmah iza bivšeg predsednik­a Donalda

Trampa a ispred ostalih što mogućih što zvaničnih. Tramp je već ismejao ljutog rivala.

- Objava na „Tviteru“je savršena za Rona Desantisa. Tako ne mora da komunicira sa ljudima a mediji ga ne mogu ništa upitati – rekao je Trampov savetnik „Foks njuzu“.

Nakon što je Desantis osvojio reizbor za guvernera Floride na uzavrelim međuizbori­ma prošlog novembra, Tramp ga je upozorio da ne ulazi u trku 2024. „jer bi to naštetilo Republikan­skoj stranci“, te čak zapretio iznošenjem „prljavog veša“. Dodelio mu je nadimak „Ron Desanktimo­nijus“, što je varijacija od spoja imena guvernera i engleske reči za lažno moralisanj­e, a nedavno je počeo da govori o njemu kao o “Desanktusu”.

- Mislim da bi to bio veliki čin nelojalnos­ti jer sam ga, znate, ja ubacio. Nije imao šanse. Njegov politički život je bio gotov – rekao je Tramp.

Naime, Desantis, koji je sa svoje 44 godine više od tri decenije mlađi od Trampa, osvojio je svoje prve izbore kao guverner 2018. zahvaljuju­ći velikoj podršci tadašnjeg predsednik­a. Ali, od tada je izgradio svoj politički brend koji se proteže od jedne do druge obale SAD.

IMA LI DESANTIS ŠANSE PROTIV TRAMPA?

Nedavne ankete pokazuju da Tramp, koji je objavio svoju kampanju nedugo nakon međuizbora u novembru, značajno vodi nad Desantisom. Prema anketi Jugova i “Jahu njuza” od 5. do 8. maja Tramp vodi sa oko 50 odsto podrške u odnosu na Desantisov­ih 36 u direktnom sučeljavan­ju. Kad se uključe ostali republikan­ski kandidati, Tramp vodi sa 48 odsto, Desantis ima 28, dok je nekoliko drugih dobilo dvocifrenu podršku. Nakon izbora republikan­skog kandidata, u trci za Belu kuću, prema anketi Harvard CAPS-HARIS, Tramp vodi nad Bajdenom sa 47 spram 40 odsto podrške, dok je u trci Desantis-bajden nerešen rezultat - obojica su dobila 42 odsto. Iako brojke ne izgledaju sjajno za Desantisa trenutno, neizvesno je šta će se dogoditi kad krene kampanja. Da bi pobedio, prema analizi Harija Entena za CNN, potrebno je da se desi bar jedna od dve stvari.

Prvo, on mora da obezbedi da se veći deo partijskog establišme­nta ne okuplja oko Trampa. Druga opcija je da osvoji ili Ajovu ili Nju Hempšir.

Desantis ima solidne šanse da osvoji nominaciju za republikan­skog kandidata na izborima 2024. – ali to neće biti lako

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia