Blic

BRANE DIREKTORKU KOJA JE PUSTILA KRISTIJANA U ŠKOLU

Branko Ružić, ministar prosvete u ostavci, u utorak je potpisao rešenje o smeni Tijane Jelić, direktorke OŠ „Đura Jakšić“u Rakovici, jer je ustupila školske prostorije osuđivanom kriminalcu Kristijanu Goluboviću. Protiveći se smeni Jelićeve, njene kolege

-

Nastavnici se bune zbog smene direktorke tvrdeći da ona nije znala da će sa grupom „Crni Cerak“doći i osuđivani kriminalac Kristijan Golubović

PODSETIMO, RODITELJI, ALI

i javnost, ostali su u potpunom šoku nakon što je sredinom aprila na društvenim mrežama osvanula informacij­a da je osuđivani kriminalac i učesnik rijalitija Kristijan Golubović zajedno s članovima hip-hop grupe „Crni Cerak“snimao spot u ovoj školi.

Ubrzo su stigle osude Golubovića, ali i direktorke škole Tamare Jelić koja je dozvolila da se ovakva predstava izvede u jednoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, a reagovalo je i Ministarst­vo prosvete koje je zatražilo od prosvetne inspekcije da hitno izvrši nadzor u školi. Direktorka je na sastanku sa roditeljim­a priznala da je pogrešila, ali je i negodovala zbog prisustva medija.

U školu je potom poslata inspekcija. Kako je Tanjug javio, republička prosvetna inspekcija je, nakon izvršenog nadzora u OŠ „Đura Jakšić“, utvrdila nezakonito­sti u radu direktorke škole i obavestila Ružića da su se stekli uslovi za njeno razrešenje.

OBUSTAVILI NASTAVU

Kada je odluka o smeni Jelićeve ozvaničena, njene kolege i koleginice su se pobunile. Na licu mesta smo saznali da je od 54 nastavnika, njih pedesetoro juče započelo štrajk.

Članovi kolektiva OŠ „Đura Jakšić“, koji su juče stupili u takozvani beli štrajk, obustavili su nastavu i sa decom su boravili u dvorištu škole, a u znak podrške smenjenoj direktorki Tamari Jelić, izdali su saopštenje u kojem navode da direktorka nije bila upoznata sa tim da će grupa „Crni Cerak“za potrebe snimanja spota u školu dovesti Kristijana Golubovića. Kolektiv zahteva da se stavi van snage odluka o razrešenju dosadašnje direktorke, kao i rešenje o postavljen­ju nove direktorke Lenke Jokić koja je juče došla na primopreda­ju dužnosti.

„NIJE ZNALA DA će DOĆI KRISTIJAN“

„Pre svega, u poslednjih mesec dana plasiraju se dezinforma­cije i laži o tome da je Kristijan Golubović dobio dozvolu da poseti našu školu, kao i razne druge verzije jedne jedine istine koja glasi: direktorka škole odobrila je snimanje spota grupi „Crni Cerak“na osnovu sinopsisa za spot koji kritikuje idole i uzore koje propagira aktuelni sistem vrednosti, pri čemu je informacij­a o gostovanju Golubovića u spotu izostala kako u usmenoj, tako i u pisanoj formi. Stoga, smatramo da je sama direktorka, a sa njom i cela škola zloupotreb­ljena i nepravedno izložena medijskom linču, saopštili su iz članovi kolektiva ove osmoletke navodeći da je odluak o smeni direktorke „neosnovana i nezakonita“.

IMAJU JEDAN ZAHTEV

Nastavnici smatraju da će najveću štetu pretrpeti đaci osmog razreda, koji za osam dana završavaju školsku godinu, što podrazumev­a ozbiljnu i veliku organizaci­ju oko polaganja završnog ispita. Veruju i da nova direktorka ne može da na adekvatan način odgovori na sve zahteve, budući da dolazi iz redova nastavnika, a ne upravljača.

„Jedini zahtev koji imamo jeste stavljanje van snage rešenja o razrešenju Tamare Jelić, kao i rešenje o postavljen­ju nove direktorke Lenke Jokić“, navodi se u saopštenju osoba potpisanih kao članovi kolektiva OŠ „Đura Jakšić“.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia