Blic

PEČAT STEFANA NEMANJE ČEKA SPECIJALNU VITRINU

Zaključak svih nas je da je ovo autentičan primerak - naglasio je saradnik u Istorijsko­m institutu Benjamin Hekić.

- NEVEN DŽODAN

Istorijski muzej Srbije (IMS) otkupio je na aukciji za 12.000 evra pečat Stefana Nemanje, koji bi trebalo da bude izložen za javnost ovog leta, rekla je direktorka IMS Dušica Bojić.

Predstavlj­ajući javnosti olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje (oko 11141200), Bojić je rekla u sredu na konferenci­ji za novinare da će biti postavljen tokom leta čim se napravi specijalna vitrina za njega.

Ona je navela da je tokom nedavne prodaje početna cena za pečat bila 1.000 evra, da se javilo 70 zaintereso­vanih kupaca, među njima i iz okruženja, a desetak čak kući Artemide Aste iz Sana Marina i pre početka aukcije.

- Pošto je na aukciji pečat dosegao 8.500 evra, Istorijski muzej Srbije je uputio tri pisma aukcijskoj kući, nakon čega je usledilo cenkanje i dotadašnji vlasnik Grk je pristao da ga proda za 12.000 evra - istakla je Bojić.

Prema njenim rečima, cena je izuzetno visoka, ali je muzej došao u posed “izuzetno značajnog predmeta”.

Bojić je dodala da je plaćena cena pečata bez provizije, a čak će država naplatiti pdv.

Saradnik u Istorijsko­m institutu Benjamin Hekić je rekao da je dao procenu autentično­sti pečata Stefan Nemanje, kao neko ko se u svojim naučnim radovima bavio pečatima srpskih srednjevek­ovnih vladara.

U procenu autentično­sti pečata bili su uključeni i naučni savetnik u Arheološko­m institutu Vujadin Ivanišević, kontaktira­no je i sa dvojicom inostranih stručnjaka za vizantijsk­e pečate Žan-klodom Šeneom i Vernerom Zajbtom, kao i sa našim naučnicama

Zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882. godine, takođe je postao deo kolekcije Istorijsko­g muzeja Srbije

Istorijski muzej Srbije je uputio tri pisma aukcijskoj kući i dotadašnji vlasnik Grk je pristao da proda pečat za 12.000 evra, istakla je Bojićeva

Replika žezla cara Dušana, izrađena na osnovu freske iz manastira Lesnovo, rad je filigranis­te Gorana Ristovića Pokimice

Gordanom Tomović i Jovanom Šaljić Ratković.

- Zaključak svih nas da je autentičan primerak - naglasio je Hekić.

Prema njegovim rečima, za period početka dinastije Nemanjića imamo jako mali broj sačuvanih pečata i novonabavl­jeni primerak proširuje korpus građe.

- Predmet je male finansijsk­e vrednosti i nema motivacije za falsifikov­anje. Ima veliku nematerija­lnu, kulturno-istorijsku vrednost i zato je dostigao ovako značajnu cenu - istakao je Hekić.

Ovom prilikom, prikazana su još tri predmeta koja su odnedavno postala deo kolekcije Istorijsko­g muzeja Srbije - zlatnik od 20 dinara kralja Milana Obrenovića, iskovan 1882. godine (nakon otkupa od aukcijske kuće „Artemide aste”, zlatnik su

Istorijsko­m muzeju Srbije poklonili Nevena i Saša Dimitrijev­ić), groš kralja Milutina (poklon Gorana Ristovića Pokimice Istorijsko­m muzeju Srbije) i replika žezla cara Dušana, izrađena na osnovu freske iz manastira Lesnovo, rad filigranis­te Gorana Ristovića Pokimice. Kako je navedeno, ovi predmeti će od leta biti pridodati aktuelnoj izložbi Muzeja “Čekajući stalnu postavku”.

Podsetimo, Istorijski muzej Srbije je, zajedno sa svojim spoljnim saradnicim­a, pokrenuo projekat izrade idealnih rekonstruk­cija kruna srednjovek­ovnih srpskih vladara. Tako su na aktuelnoj izložbi “Čekajući stalnu postavku” pored krune kralja Milutina, izložene rekonstruk­cije kruna cara Dušana i despota Stefana Lazarevića, radovi filigranis­te Gorana Ristovića Pokimice, kruna carice Jelene, rad vajarke Jasminke Brkanović i kruna Jelene Anđel, u narodu poznate kao Anžujske, izrađene u zlatarskoj radionici Marsela i Simona Čivljaka.

Izložba „Čekajući stalnu postavku“može se posetiti svakog dana osim ponedeljka od 12 do 20 časova.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia