Blic

VUČIĆ PODIGAO GOTOVOST VOJSKE

-

Situacija na severu Kosova juče je bila na ivici oružanog sukoba kada su kosovske policijske snage pokušale da na silu uvedu nove gradonačel­nike u zgrade opštinske administra­cije u četiri opštine sa srpskom većinom. Ispaljeni su i meci u vazduh, bačeni su suzavac i šok bombe, a sve što se dešavalo primoralo je predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića da izda naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, i naredio im hitan pokret u pravcu administra­tivne linije sa Kosovom i Metohijom.

Usve četiri opštine na severu Kosova i Metohije - Zubinom Potoku, Leposaviću, Zvečanu i u severnom delu Kosovske Mitrovice juče pre podne oglasile su se sirene za uzbunu pošto su nelegalno izabrani gradonačel­nici iz redova albanske zajednice u pratnji kosovske policije najavili ulazak u objekte u kojima su smeštene opštinske administra­cije.

U blizini opštinskih objekata nalazio se i znatan broj pripadnika Kfora i Euleks policije.

Iz policije samoprogla­šene države Kosovo su naveli da su se “sa prvim sirenama građani počeli okupljati, nastojeći da zabrane ulazak gradonačal­nicima na radna mesta”.

SUKOB U ZVEČANU

U Leposaviću su ispred opštinske zgrade postavljen­a dva kamiona oko kojih se okupio znatan broj građana, naveli su iz policije. Prema istom izvoru, u Zubinom Potoku i Zvečanu građani su u većem broju stali ispred opštinskih objekata, ne dozvoljava­jući pripadnici­ma policije da u objekte uvedu nove gradonačel­nike. Nakon što su pripadnici Kosovske policije okružili zgradu opštine u Leposaviću, građani su neposredno

NAJDRAMATI­ČNIJE JE BILO U ZVEČANU GDE JE KOSOVSKA POLICIJA UŠLA U ZGRADU OPŠTINE, ISPALILA SUZAVCE I ŠOK BOMBE, A OČEVICI TVRDE DA SU BILI ISPALJENI I MECI U VAZDUH

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia