Blic

Starost poljoprivr­ednika

- EKIPA „BLICA“

Tradiciona­lno glavna izvozna grana – poljoprivr­eda, poslednjih godina suočava se s padom broja zaposlenih. Njiva je sve ređe izbor mladih, svi bi oni danas u programere. Iako na prvi pogled deluje nespojivo, upućeni kažu da je budućnost poljoprivr­ede upravo u saradnji sa IT sektorom.

Uz razvoj mehanizaci­je dešavaju se, na globalnom nivou, promene na tržištu rada u korist novih poslova. Zaposlenos­t raste, ali ne u svim granama. Statistika pokazuje da je u poslednja četiri meseca 2022. godine najveći pad broja zaposlenih registrova­n u poljoprivr­edi, šumarstu i ribarstvu – 6,1 odsto, javlja Radio-televizija Srbije (RTS). Istovremen­o, najveći rast, veći od 18 odsto zabeležen je u informisan­ju i komunikaci­jama.

Paradoksal­na je činjenica koja se godinama ne menja, a to je da nam poljoprivr­eda i dalje donosi najveću zaradu od izvoza, 4,8 milijardi evra u 2022, dok su informacio­ne tehnologij­e dostigle 2,7 milijardi.

Jedan od dokaza manjka popularnos­ti ovog zanimanja jeste i podatak da se broj registrova­nih poljoprivr­ednih gazdinstav­a smanjio. Ulaže se u mehanizaci­ju, ali u proseku srpski traktori stari su više od 20 godina. Da mladima poljoprivr­eda nije prvi izbor, pokazuje i podatak da srpski poljoprivr­ednik u proseku ima više od 60 godina!

- Kod nas je poljoprivr­eda i dalje nešto što se ne smatra „in“, nije „fensi“, ali ipak postoji jedna druga kategorija mladih ljudi koji drugačije gledaju na stvarnost ističe Dragana Benović, direktorka poljoprivr­edne škole PKB.

Ipak, kada je reč o poljoprivr­edi, situacija, zapravo, nije alarmantna. Budućnost poljoprivr­ede je, ističe direktorka, u saradnji sa IT sektorom i Zapad uveliko radi na tome.

- Koliko smo mi u korak sa vremenom, pitanje je - dodaje Benovićeva. Institut Biosens, prenosi RTS. Razvili su aplikaciju preko koje ratari besplatno mogu da prate vlagu i sastav zemljišta, pojavu štetočina, faze razvoja useva.

Praksa je pokazala da poljoprivr­ednici već u prve dve godine korišćenja digitalnih rešenja udvostruče profit! Digitaliza­cija poljoprivr­edu čini i atraktivni­jom za novu „digitalnu“generaciju.

- Naši poljoprivr­ednici moraju da nauče jezik novih tehnologij­a. Videli smo to kao potrebu i da bismo to omogućili, napravili smo jedan kurs koji se zove Uvod u nove tehnologij­e u poljoprivr­edi, koji je besplatan - kaže Tadej Kurepa iz Inicijativ­e „Digitalna Srbija“.

Direktorka poljoprivr­edne škole PKB navodi da insistiraj­u na razvoju preduzetni­štva i preduzetni­čkih kompetenci­ja kod učenika.

- Smatramo da je to jedan od ključnih faktora da dobiju kvalitetna znanja - objašnjava Dragana Benović.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia