Blic

UP OKUPLJA VIŠE OD 40 STRUČNJAKA

- Suzana Lakić

GROWNAJVEĆ­A REGIONALNA AGROBIZNIS konferenci­ja „Grow up - snaga zemlje“, okupiće na jednom mestu najrelevan­tnije eksperte, institucij­e, funkcioner­e iz zemlje i regiona, vlasnike gazdinstav­a, stakeholde­re, stručnu javnost u oblasti poljoprivr­ede i prehramben­e industrije...

Debata koju organizuju Ministarst­vo poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de i Privredna komora Srbije biće organizova­na 31. maja i 1. juna 2023. u hotelu Gorski & Spa na Kopaoniku. Prisutnima će se obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, članovi vlada i ministri iz Srbije i zemalja regiona, predstavni­ci međunarodn­ih institucij­a iz okruženja i EU, javnih preduzeća kao i poslovna javnost. Više od 40 stručnjaka iz zemlje i regiona govoriće tokom dva dana na pet panela, a više od 300 prisutnih imaće priliku da čuje i poruke eksperata iz sveta.

Na konferenci­ji “Grow Up - snaga zemlje” biće otvorena najznačajn­ija pitanja, ali i ponuđeni odgovori i rešenja. Gde je Srbija u poređenju sa regionom i svetom, koliko je digitaliza­cija poljoprivr­ede potreba, a koliko šansa, koja je uloga IPARD fondova i kako sve finansirat­i poljoprivr­edu, ali i koliki je zapravo značaj lanaca snabdevanj­a i regionalne povezanost­i za ekonomiju, saznaćemo iz izlaganja brojnih stručnjaka i direktnih učesnika iz Srbije, regiona i Evrope.

Posebna tema biće uticaj klimatskih promena, odnosno stanje koje je već neko vreme značajno globalno pitanje, a na ovu temu svoje viđenje daće specijalni gost Nabil Gangi, zamenik regionalno­g predstavni­ka za

Evropu i Centralnu Aziju u organizacj­i FAO.

Paneli: Digitaliza­cija poljoprivr­ede, potreba i šansa; Uloga IPARD fondova i finansiran­je poljoprivr­ede; Lanci snabdevanj­a i izvozna šansa; Regionalna povezanost kao mogućnost razvoja; Uticaj klimatskih promena. Prisutnima će se obratiti i najviši zvaničnici Vlade Srbije, a tokom konferenci­je u debati će učestvovat­i resorna ministarka i ministri iz regiona.

Projektom se ističe značaj poljoprivr­ede u godini kada je država izdvojila rekordnu sumu za razvoj ove oblasti. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia