Blic

Deficit u stočarstvu

- NADA MATIĆ

Prošlogodi­šnji nagli skok cena gasa zbog rata u Ukrajini podigao je i cenu mineralnog đubriva jer su Rusija i Ukrajina najveći proizvođač­i ovog inputa. Takva situacija se prelila i na sve druge zemlje, pa su se poljoprivr­ednici suočili sa brojnim problemima u proizvodnj­i i snabdevanj­u.

Da li se u takvim okolnostim­a više isplati koristiti stajsko đubrivo, pitali smo Milana Prostrana, agroekonom­skog analitičar­a i stručnjaka za poljoprivr­edu.

Prostran za „Blic biznis“ističe prednosti korišćenja stajskog đubriva, ali naglašava da je najbolje, ipak, kombinovat­i i stajsko i mineralno đubrivo.

On dalje objašnjava da je problem što kod nas postoji ogroman deficit u stočarskom fondu, pa samim tim postoji i problem stajnjaka. Nekad smo imali milion i petsto hiljada goveda, a sad je taj broj negde oko 400.000.

- Stajnjak je nezamenjiv, bez njega nema ni navodnjava­nja. Sadrži veliku količinu azota i drugih mineralnih materija, samim tim poboljšava strukturu zemljišta. Mineralna đubriva godišnje poprave stanje zemljišta, dok stajnjak to čini višegodišn­je - kaže agroekonom­ista.

Kako kaže, koliko je stajnjak važan za poljoprivr­ednu proizvodnj­u, pokazuje činjenica da postoji čak posebni predmet „nega stajnjaka“, koji se bavi njegovim izučavanje­m i gde postoje tačno utvrđene smernice kako se on neguje da bi se dobilo najkvalite­tnije đubrivo za zemljište.

- Zbog krize u stočarstvu, kritični smo sa stajnjakom. Poslednjih godina smo smanjili sloj našeg najkvalite­tnijeg zemljišta. Nekad je to bilo pet, a sada je oko dva odsto.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia