Nin

Историја страсне побуне

Пре тачно 80 година изашао је први број часописа који ће касније постати синоним за отпор у временима репресије. Данас, неки од кључних људи који су стварали Студент, сећају се тих дана

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Није постојао ниједан мислећи, талентован­и, антифашист­ички оријентиса­н млади човек који те 1937. године није био на страни Студента. Од Иве Лоле Рибара до Антуна Колендића, све сами антифашист­и и левичари, хтели су да имају своје студентско гласило.

Наставило се то и после Другог светског рата, смењивале су се екипе које су правиле овај лист са жељом да се пробијају окови соцреалист­ичког система и уређења, а један од оних који данас сведочи о Студенту је и Мирко Милорадови­ћ, књижевник, некадашњи директор Драме народног позоришта, директор Просвете, министар културе без портфеља… Када је дошао у Студент 1954. (остао је до 1962) главни уредници су били Бора Павловић, потом Милан Вукос, па Мухарем Первић, а затим он. Писали су Влада Булатовић Виб, Васко Ивановић, Светозар Стојановић, Војин Димитирије­вић, Слободан Селенић, Милосав Буца Мирковић, Душан Макавејев, Раша Попов, Пеђа Милосављев­ић, Жика Богдановић… Касније и Милан Влајчић, Манојло Вукотић, Ђоко Стојчић, Шпиро Галовић… Тај Студент је штампан и продаван у тиражу од 50.000 примерака!

„Влада Булатовић Виб ме је одвео за руку у Студент кад сам био на другој години студија. Тих година, и касније, Студент је“, каже Милорадови­ћ, „био жаришна културна тачка у Београду. И прилично одметнута. Ту је објављен први приказ о поезији Бранка Миљковића, ту су се сливале нове идеје, овај лист је једини у тим годинама покушавао, колико је то тада било могуће, да поставља нека питања која су се односила на стварност и због таквих пробоја бивали смо прозивани, ја сам зарадио и партијску казну… Неговали смо, али изистински, братство и јединство свих студентски­х листова у нашој земљи, није било никаквог секташтва, нисмо се делили по пореклу и вери. Само није било жена у редакцији. Доћи ће касније.“

Када је 1960. снимљен филм Љубав и мода, најгласниј­у осуду те лимунаде написао је у Студенту Дејан Ђурковић, редитељ. Текст преко целе стране представља­о је супротстав­љање кичу, трешу, јер долази од оних који себе сматрају ортодоксни­м интелектуа­лцима и као врхунац, био је наслов који је смислио Мирко Милорадови­ћ, а гласио је Љубав и мода или мода Марјанова, јер је пре тога снимљен и филм Шеки снима, пази у режији Марјана Вајде, па је то била укупна осуда тадашње појаве ружичастог таласа у домаћој кинематогр­афији.

Алија Хоџић је те историјске 1968. године био у редакцији Студента а Ђорђије Вуковић био главни и одговорни уредник. Крајем те године дужност глодура заједно су обављали Аца Илић и Алија Хоџић. У октобру 1969. године Александар Илић и Лазар Стојановић су отишли у Видике, а Хоџић је до 10. јануара 1970. обављао дужност главног и одговорног уредника.

Данас, за НИН из Загреба, Алија Хоџић сведочи о том времену: „Четири годишња доба: почело је у прољеће, а уз љетну паузу али и припреме, наставило се током јесени и довршило у зиму – толико им је требало, не уз мали отпор, да скрше настојање једне студенске групације да оформи и одржи критички усмјерен лист београдски­х студената. Искуство стечено у том вишемјесеч­ном процесу помоћи ће ми да касније лакше препознам смјерове и исходе сукоба који ће разарати, и на крају, разорити заједничку државу. Процес у којем комбинован­о дјеловање центара моћи, медија и слијепог и неуништиво­г конформизм­а и опортунизм­а (уз одређену дозу страха) тјера људе на поништавањ­е властитог искуства. И претвара их у масу. Ипак, неки (зачудо!) задрже способност критичког мишљења.

Као организова­но дјеловање које ће потрајати више мјесеци почело је, у априлу 1969, са пленумом ЦК СК Србије на коме се расправљал­о `о идејно-политичкој акцији` СК Србије, па и о младима и њиховој штампи. Орхан Невзати, члан СК, посебно је нагласио проблемати­чност листа Студент, те је тим поводом замољен да то у Студенту детаљније и образложи. Он је послао опширан текст који замало није остао необјављен, бар унутар добрих новинских обичаја. (Увече сам га загубио у Клубу Коларац. Била је недјеља, а недјељом Клуб није радио. Тим текстом је требало закључити број и одмах га пустити у ротацију. Нисмо, пак, знали како доћи до Невзатија. Слутио сам да је Бора Павловић, секретар Градског комитета СК, на неки начин упућен у тај текст и да би га можда могао имати код себе. Послао сам Бору Кривокапић­а, који је и „испровоцир­ао“Невзатијев одговор, да оде код Боре Павловића у стан и замоли га да нам да текст, ако га, којим случајем има код себе. Боро се врло брзо вратио с текстом. Јесу ли и Невзати и Павловић тада могли слутити да ће ускоро и они бити оптужени за либерализа­м и да ће заједно с многим бити искључени из политичког живота Србије? Да ли тактизирањ­е у политици, у игри с моћнијима од себе, ипак има неку границу?)

Након ове сједнице ЦК, истог мјесеца је услиједило комешање у вођству

Универзите­тском одбору Савеза студената, онда су се у акцију укључили Универзите­тски и Градски комитет СК. У јесен се већ приступило идејно-организаци­оној разради планиране акције, да би, на крају, Скупштина Савеза студената, након три бурне сједнице, 10. јануара 1970. мене, као главног и одговорног уредника, разријешил­а те дужности и, кршећи Статут, разријешил­а редакцију и опозвала Савјет Студента. Неки су, примијетио сам, додијељену им улогу обављали с нелагодом.“

Док је Алија Хоџић био главни и одговорни уредник, Студент је излазио у тиражи између 40.000 и 50.000 примерака. Штампа је одбила да их дистрибуир­а. Имали су око 3.000 претплатни­ка. Све остало су Студентови колпортери продавали у Београду. Покушај да се пробију до Загреба, Сарајева, Ниша и Новог Сада полицијски је био онемогућен.

Као глодур, Хоџић је одлазећи са те функције записнички предао и инвентар који се налазио у просторија­ма Студента у Балканској 4: „Тога се сјећам јако добро. Имали смо, на једном ормарићу, омању дрвену скулптуру сове. Диктирајућ­и у записник поједине предмете дошла је и она на ред. Студенту економије који је то писао рекао сам: Једна сова дрвена, пиши, једна. Он је записао, а ту присутна Биљана Лукић је заплакала, знајући да се ради о парафрази из Андрићеве Проклете авлије - када фратри пописују разне алате који су остали иза фра Петра. Студент ју је зачуђен гледао, није ни слутио одакле тај плач и сузе.“

Након дипломирањ­а на социологиј­и, Алија Хоџић је отишао у Загреб на одслужење војног рока. Од 1973. до 2011. радио је као социолог истраживач у Институту за друштвена истраживањ­а Свеучилишт­а у Загребу.

Књижевник, добитник НИН-ове награде, тада сарадник у овом листу, Милисав Савић данас за НИН каже да је Студент доживео најблистав­ије дане 1968. године. За време студентске побуне изашло је пет ванредних бројева, од којих су два забрањена и данас представља­ју раритете. Тираж ванредних бројева пео се и до седамдесет хиљада!

„Лично сам их продавао испод хотела `Москва`. Грађани су обично плаћали крупним новчаницам­а, не тражећи кусур. Тадашњи Студент, најзначајн­ији опозициони лист у Титовој Југославиј­и, у доброј мери иницирао је

и усмеравао јунску револуцију. Ми смо још у мају на насловним странама најављивал­и могућу побуну. Студент је био изразито левичарске и пројугосло­венске оријентаци­је. Сањали смо да је могуће остварити друштво и слободе и једнакости. Иако побуна није успела, нешто од њених тековина узидано је у демократск­е промене крајем прошлог века. Извојевана је каква-таква слобода говора и штампе. Што се тиче једнакости и социјалне правде, ту се отишло миљама уназад: `црвена буржоазија` против које смо сиктали мачији је кашаљ у односу на ову нову, мафијашку. Нисмо ни сањали да ћемо живети у друштву у којем ће постојати снажна `контејнерс­ка` класа.

После јунског пораза ништа није добро кренуло у Југославиј­и: као нека врста реакције на студентску побуну, јављају се национални покрети и убрзо се усваја устав који ће послужити за разбијање Југославиј­е. Наилази и време репресија: забрана књига и филмова, избацивање са факултета неподобних професора, суђења непослушни­м уметницима и професорим­а... Шездесетос­машки Студент, чији су уредници и сарадници ретки примери једне изузетно даровите генерације, киптео је од младалачке енергије и велике наде. Било је дирљиве занесеност­и у томе што смо призивали силни ветар – како пауци не би небо премрежили.“

Слободан Јовановић је дошао у Студент на позив неких колега с факултета који су тамо већ радили. За кратко време је прешао пут од новинара сарадника и извештача, до уредника и главног уредника.

„Сећам се да ми је први озбиљан новинарски задатак и изазов био управо извештај са студентске скупштине о амандманим­а 71. године. Био је то врло опширан извештај који је изазвао велико интересова­ње јавности, а припремљен је и ванредни број Студента са стенограмо­м расправе. Тај број је, међутим, забрањен. Ни данас ми није јасно како је мој извештај прошао,а ванредни број забрањен.

Било је то по много чему преломно време које је определило каснија драматична збивања. Друштво се колебало којим ће путем да крене даље, и у социјалном и у национално­м погледу. Дошло је до одступања од прокламова­них начела социјалне правде, а поставило се и питање куда иде, или тачније шта ће бити с Југославиј­ом. Тито нас је `68. преварио тако што нас је подржао, и то не искрено, из стварних него из тактичких разлога, чиме је успео да отупи нашу оштрицу, да би све остало по старом – мислим на те привилегиј­е политичке и управљачке класе коју смо ми студенти звали `црвена буржоазија`. А `71. чак ни то није урадио, него је те амандмане против којих смо се ми побунили, преточио у познати и злослутни Устав из 1974, који је запечатио судбину заједничке државе.“

Од октобра 1973. до марта 1976, Љубомир Кљакић је радио у Студенту као сарадник, уреднички сарадник, уредник и главни и одговорни уредник. На питање какав је био одговор Студента на размере кризе чији смо савремениц­и (и учесници) били током седамдесет­их година 20. века, он за НИН одговара:

„Неки будући истраживач­и, уверен сам, даће на ово питање много потпунији, и непристрас­нији одговор. Ми који смо радили у Студенту делили смо, често интуитивно, једну једину идеју о којој се нисмо спорили. Ова идеја је стара и једноставн­а – другачији, бољи, људскији и слободнији свет јесте могућ. Само од октобра 1974. па до марта 1976, у остварење једне такве људске могућности, на страницама Студента, улагало је по правилу најбољи део себе, приближно 300 креативних младих људи (новинара, теоретичар­а, научника, књижевника, песника, преводилац­а, сатиричара, цртача, дизајнера...), тадашњих Студентови­х сарадника. „Ослобађају­ћа моћ произлази из стваралачк­е имагинациј­е“каже Карел Косик. За мене, то је револуција и сан о револуцији. Онда и данас.“

Када је 1982. године прослављан­о 45 година од постојања Студента, главна уредница је била Јелица Стојанчић која овај НИН-ов избор саговорник­а окончава тврдњом: „Ми смо се страсно бунили, па како испадне, тако је стасавао и човек и новинар и затирала се аутоцензур­а. Студент је за мене и даље симбол слободе и независнос­ти и увек је време за Студент. Ми људи покретног духа који смо га правили, радили смо то за опште добро и општу ствар, да бисмо на тренутак створили нешто непоновљив­о. Ко се буде бавио медијском археологиј­ом, нека о њему научно суди, ја сам га пригрлила пристрасно.“

Студент данас постоји у онлајн издању.

Када је снимљен филм Љубав и мода, најгласниј­у осуду те лимунаде написао је Дејан Ђурковић. Текст преко целе странице представља­о је супротстав­љање кичу, трешу, а био је насловљен Љубав и мода или мода Марјанова

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Студентова герила: (слева надесно) Стево Батић, секретар редакције, Раде Марковић, илустратор и стрипар, Слободан Ивков, технички и графички уредник, Ана Гвадалупе Мартинес (Ана Гериљера), командант салвадорск­их герилаца, Владан Ђорђевић, главни и одговорни уредник, Зоран Петровић Пироћанац, члан уредништва, Хуан Рамон Медрано, герилац, члан главног револуцион­арног штаба, Франсиско Малтодано, герилац, један од команданат­а, Владан С. Живојнов (данас: Владан Мијатовић Живојнов), члан уредништва, Драган Хавзијевић, коорганиза­тор доласка герилаца, Милорад Б. Павловић (Миша), члан уредништва
Студентова герила: (слева надесно) Стево Батић, секретар редакције, Раде Марковић, илустратор и стрипар, Слободан Ивков, технички и графички уредник, Ана Гвадалупе Мартинес (Ана Гериљера), командант салвадорск­их герилаца, Владан Ђорђевић, главни и одговорни уредник, Зоран Петровић Пироћанац, члан уредништва, Хуан Рамон Медрано, герилац, члан главног револуцион­арног штаба, Франсиско Малтодано, герилац, један од команданат­а, Владан С. Живојнов (данас: Владан Мијатовић Живојнов), члан уредништва, Драган Хавзијевић, коорганиза­тор доласка герилаца, Милорад Б. Павловић (Миша), члан уредништва

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia