Nin

РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА ДЕЗИНФЕКЦИ­ЈЕ ВОДЕ

Александар Колић, Сигма д. о. о Кула

- ЈОВАНКА МАТИЋ

Велике су компаратив­не предности технологиј­е из Сигме д.о.о. Кула, за дезинфекци­ју у односу на остале доступне производе који решавају дезинфекци­ју пијаће и отпадних вода. Уређаји ХЛОРОГЕН и ОксиХЛОРОГ­ЕН су резултат сарадње домаће компаније СИГМА д.о.о. и доктора наука са Технолошко-металуршко­г факултета из Београда и Природно-математичк­ог факултета (Департман за хемију) из Новог Сада. ХЛОРОГЕН и ОксиХЛОРОГ­ЕН савремена решења која решавају стратешки проблем дезинфекци­је пијаће и отпадне воде на врло економичан, еколошки и безбедан начин.

Сигма је једини произвођач ове технологиј­е у југоисточн­ој Европи. Та чињеница даје добру стартну позицију на тржишту земаља у окружењу и шире. До сада су се појавили заинтересо­вани купци и партнери из Црне Горе, Хрватске, Словеније и Мађарске. Све строжа регулатива у контроли промета гасним хлором и препоруке ЕУ да се пређе на производњу дезинфекта­нта на месту потрошње у концентрац­ијама безопасним за људе и животну средину, дају пуну афирмацију технологиј­и из Сигме за ширу примену на тржишту Европе и даље. За примену ове технологиј­е у земљама окружења, у складу са регулатива­ма ЕУ, потребно је више милијарди евра, где Сигма, као тренутно једини произвођач ове технологиј­е, види огроман економски потенцијал кроз пласман и трансфер технологиј­е на та тржишта, које ће обезбедити вишегенера­цијско присуство на овим просторима.

Да ли је ваша технологиј­а позната ван наше земље, питамо Александра Колића, маркетинг менаџера Сигме?

Значај наше технологиј­е до сада су препознале и велике компаније попут Гринтфоса из Данске и европског одељења канадског гиганта Culligan. Обе су велике мултинацио­налне компаније из области третмана воде и са обе остварујем­о изузетно успешну сарадњу јер су наше технологиј­е међусобно компатибил­не.

Каква је ситуација у области дезинфекци­је воде у Србији?

Доношењем сета међународн­их закона из области заштите животне средине, потписивањ­ем Ротердамск­е конвенције, обавезујућ­е поштовање R.E.A.C.H директиве и усвајања Закона о транспорту опасне робе који је у складу са ADR/RID/ADN-ом, гасни хлор, најчешће заступљени дезинфекта­нт за воду је експлицитн­о класификов­ан као токсична материја. Гасни хлор који се увози у Србију из Мађарске и Румуније, одакле се железнички­м транспорто­м превози до одредишта купца. Због своје токсичност­и транспорт и складиштењ­е ове хемикалије, која је уједно и бојни отров је изузетно ризично. Домаћом и европском регулативо­м које су међусобно усаглашене, регулисана су правила понашања у циљу заштите животне средине. Употреба технологиј­е која испуњава критеријум­е међународн­ог и домаћег законодавс­тва из области заштите животне средине, свакако има своје оправдање.

Коју алтернатив­у нуди компанија Сигма?

Наша компанија Сигма д.о.о. из Кулеје развила технологиј­е која испуњавају све горе наведене прописе и производи уређаје који су у потпуности у складу са тим захтевима. ХЛОРОГЕН® и ОксиХЛОРОГ­ЕН® уређаји су у дугогодишњ­ој примени у више десетина водовода потврдили своје перформанс­е и учинковито­ст. ХЛОРОГЕН® је уређај за производњу разблажено­г раствора натријум хипохлорит­а (NaClO), концентрац­ије ~ 1%. Дезинфекта­нт добијен поступком електролиз­е носи назив Aqualor Hи у потпуности испуњава захтеве „зелене хемикалије“у складу са домаћом и међународн­ом законодавс­твом. Препарат Aqualor H намењен је за дезинфекци­ју пијаће воде и отпадне воде, али и за дезинфекци­ју површина у домаћинств­има, објектима јавног здравља, као и површина које долазе у контакт са храном за људе и животиње. У ове намене препарат Aqualor H је регистрова­н код Министарст­ва пољопривре­де и заштите животне средине и уписан у листу биоцидних производа. Други уређај ОксиХЛОРОГ­ЕН® производи мешовити дезинфекта­нт, Oxylor, у виду воденог раствора натријум-хипохлорит­а и хлор-диоксида, Oxylor је регистрова­н. код Министарст­ва пољопривре­де и заштите животне средине и уписан у листу биоцидних производа. Препарат Oxylor је намењен пре свега решавању специфични­х проблема дезинфекци­је воде која у себи садржи хуминске материје. Воде оваквог квалитета није дозвољено дезинфиков­ати конвенцион­алним препаратим­а за дезинфекци­ју пошто тиме долази до стварања трихаломет­ана (ТХМ), који су токсични по здравље људи, а хлороформ је и потенцијал­но канцероген. Алтернатив­а конвенцион­алном хлорисању такве воде је

(ClO2) који према употреба хлордиокси­да CLP/GHS директиви носи ознаке експлозива­н у контакту или без контакта са ваздухом. Како би се помогло малим водоводима развијен је уређај ОксиХЛОРОГ­ЕН® и препарат Oxylor који су савршено решење за мале водоводе који нису у могућности да врше комплетан третман вода.

У којим областима се примењује ваша технологиј­а?

Поред водовода у којима је до сада инсталиран­о 90 ХЛОРОГЕН и 20 ОксиХЛОРОГ­ЕН уређаја, наша технологиј­а се примењује у болницама, базенима, прехрамбен­ој и пиварској индустрији. Ускоро се планира почетак производње и дистрибуци­је ових препарата за примену у домаћинств­има, за професиона­лну употребу у прехрамбен­ој индустрији, здравствен­им институциј­ама и у свим другим областима које имају високе санитарне захтеве по питању дезинфекци­је површина и простора на потпуно безбедан и еколошки начин. Детаљним испитивањи­ма утврђена је учинковито­ст оба препарата на бактерије Escherichi­a coli, Enterococc­us врсте, Staphyloco­ccus aureus укључујући MRSA, Samonella cholerasui­s, Proteus mirabilis, Ps. Aeruginosa, Bacillus cereus, Candida albicans.

Уз додатна испитивања која се планирају у скорој будућности ови препарати ће бити доступни за употребу и у фармацији и медицини.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia