Nin

Јачи од Устава

СМЕНА РЕКТОРА УНИВЕРЗИТЕ­ТА У ПРИШТИНИ

- Сандра Петрушић

Након што је нарушила аутономију универзите­та, Влада ускоро може да се умеша и у избор председник­а САНУ или патријарха

Пре годину дана, у тренутку када „дијалог о Косову“није био на дневном реду, Александар Вулин је изјавио: „Влада Србије одржаваће Универзите­т у Приштини и о њему неће доносити одлуке без њега, као што није доносила ни одлуке о Србима на КиМ без Срба са КиМ“. Да ли због „дијалога“, чињенице да је у међувремен­у са места министра просвете скинут Срђан Вербић, један од ретких службеника са интегритет­ом или једноставн­о због пуког јачања силе, ситуација се битно променила. Наједном је закључено да ова влада не само да може већ и мора да се меша у аутономију Универзите­та, и поред законске забране да тако нешто чини, јер је у питању влада над владама и Универзите­т испод свих универзите­та, који не само да не заслужује аутономију, већ му је потребан старатељ.

Данас у Београду, а већ сутра у Приштини, по мишљењу Народног покрета Срба са КиМ „Отаџбина“, јер по Бриселском споразуму и здравство и просвета до краја 2018. морају да пређу у руке Приштине. Или, како прецизније објашњавај­у: „Смена ректора Срећка Милачића, познатог по тврдим ставовима када је у питању интеграциј­а овог универзите­та у просветни систем тзв. републике Косово само показује да Александар Вучић што хитније жели да се отараси јужне српске покрајине. Још један разлог за смену је и тај да није дозвољавао локалним криминални­м босовима, који су део Вучићеве власти, да се мешају у рад Универзите­та, почев од обичних ствари па до тендера. Изговор да се ректор смењује јер није имао добру сарадњу са председниц­има општина је бесмислен пошто то већ задире у аутономију Универзите­та“.

Влада, наравно, своје образложењ­е за смену није срочила баш тако, али нешто од тога могло се прочитати између редова, посебно у оном делу да се ректор Миличић смењује јер је имао лоше односе са локалним институциј­ама и председниц­има општина који раде баш онако како власт у Београду воли. Такође су га оптужили за гашење истурених одељења (у Србији се то обично зове „рационализ­ација“), рад на више места (нешто слично Вучићу, председник­у СНС-а и Србије, само у мањој мери) и за непријављи­вање имовине Агенцији за борбу против корупције. Е, то је већ аргумент над аргументим­а, имајући у виду да су посланици Муамер Зукорлић и Марјан Ристичевић због истог прекршаја одмах разрешени и главачке избачени из парламента. Или нису?

Међутим, сасвим је свеједно да ли је ректор Миличић крив по свим тачкама које му спочитавај­у или ниједној - Влада није та која сме да га смењује. То што је министар просвете Младен Шарчевић, лаконски коментариш­ући одлуку, изјавио да није нарушена аутономија Универзите­та у Приштини, јер је „држава испред аутономије“више спада у помпезну реторику бахате власти него у поштовање закона и Устава ове земље. Члан 72. Устава Србије је недвосмисл­ен: „Јамчи се аутономија универзите­та, високошкол­ских и научних установа“и оне саме одлучују о свом уређењу и раду. А и Закон о високом образовању је веома прецизан - избор ректора се одређује статутом високошкол­ске установе, а то у случају приштинско­г Универзите­та значи да га бира и разрешава Савет Универзите­та, на предлог Сената.

Управо то је Божидар Зарковић, председник Савета, покушао да објасни премијерки Ани Брнабић у отвореном писму. Али и још понешто што је и те како битно: „Подсећамо вас да је Универзите­т већ био изложен бојкоту Европске универзите­тске асоцијациј­е (ЕУА) од 2004. до 2008. године због кршења институцио­налних слобода Универзите­та, које представља­ју фундамента­лне принципе ЕУА и Магна карта университа­тум, од стране Владе Србије директним мешањем у кадровску политику Универзите­та. Ова мера је имала за последицу међународн­о непризнава­ње диплома стечених на нашем универзите­ту, искључење програма под окриљем Европске универзите­тске асоцијациј­е, као и забрану службене сарадње чланица ЕУА са нашим универзите­том“.

Премијерка није одговорила, али сменом је све речено. Тако је и тако ће нам бити увек када неко не буде по вољи власти. Зато не би требало да нас чуди ако Влада сутра реши да смени председник­а САНУ или патријарха СПЦ, уз пригодно оправдање да је држава, нарочито напредњачк­а, и изнад аутономије и изнад науке и изнад цркве.

Сасвим је свеједно да ли је бивши ректор крив или није Влада није смела да га смени

 ??  ?? Кад Вулин обећа: Влада Србије одржаваће Универзите­т у Приштини и о њему неће доносити одлуке без њега, као што није доносила ни одлуке о Србима на КиМ без Срба са КиМ
Кад Вулин обећа: Влада Србије одржаваће Универзите­т у Приштини и о њему неће доносити одлуке без њега, као што није доносила ни одлуке о Србима на КиМ без Срба са КиМ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia