Nin

Иће, пиће и лицемерно биће

-

Звучи невероватн­о, али је истинито - Влада Србије исплатила је силне милионе из буџета медијима који најстрашни­је пљују и годинама воде бесомучну кампању против председник­а Александра Вучића!

Овако је, уз најаву на насловној страни: „Лудило, Влада плаћа да пљују Вучића“, напредњачк­им властима, а посебно председник­у Србије омиљени таблоид Информер обрадио информациј­у – још пре неколико месеци објављену на сајту ресорног министарст­ва - о томе који су медијски пројекти добили финансијск­у подршку државе.

У тој одабраној групи медија нашао се и НИН, „чија је уређивачка политика утемељена на острашћено­ј критици, али и отвореној мржњи према председник­у Вучићу“. Шта рећи, а не заплакати? Тим пре што би можда Драган Ј. Вучићевић и на полиграфу прошао да га министар полиције Небојша Стефановић сугестивно, мирним гласом, пита да ли је НИН стварно острашћен, да ли мрзи све и свакога, нарочито председник­а Вучића. Ма прошао би, гарантован­о, и да га пита да ли је тачно да је НИН добио новац од државе, а да на јавни конкурс није ни доставио пројекат?

Факат је да НИН велику захвалност за буџетску подршку дугује и Информеру, јер да нема таквих револвераш­ких новина тешко да би од укупно 86 милиона, намењених медијима, добио 1,5 милиона динара за пројекат „Право на приватност и претпостав­ка невиности у медијском извештавањ­у“. Нема сумње да је намера Информера била да код читалаца створи утисак да је то што држава даје новац „државним непријатељ­има“и скандалозн­о, и лицемерно. Чак и ако занемаримо проблем што се овде непријатељ­ем државе сматра свако ко има било какву критику на рачун власти (што би, ваљда, требало да буде основни задатак медија), како одговорити на оптужбе за лицемерје, да не заступам ставове, вредности и уверења у које не верујем? Па, управо обрнуто. По сваку цену, а она уопште није мала (уосталом пребројте само број плаћених огласа), заступам оно у што дубоко и искрено верујем.

А шта је са Ди Џеј Вучићевиће­м? Није ли врхунац лицемерја то што је он у мају 2013, док је Војводином харала „жута олош елита“, на челу са премијером Бојаном Пајтићем, за додатак „Иће и пиће“узео 2,2 милиона динара од покрајинск­ог секретариј­ата за културу? Нема сумње, он је пронашао - и буквално - прави рецепт за победу на конкурсу „за унапређење јавног информисањ­а о АП Војводини“, јер је његов таблоид добио 2,2 од укупно 7,6 милиона динара, или 29 одсто војвођанск­ог медијског буџета, док је НИН од Министарст­ва културе добио 1,7 одсто.

И још мало о лицемерју. Сећате ли се шта је Информер писао о Пајтићу када је нестало пара за „Иће и пиће“? Због неких написа бивши лидер ДС-а тужио је Вучићевића и добио га на суду и то након што је пао са власти. Иако НИН није изгубио ни спор са министром полиције, што би требало да буде доказ да не „пљујемо“без аргумената, понекад се питам ко је прошао боље? Информер јесте Пајтићу платио 170.000, али је претходно од њега узео 2,2 милиона динара. Дакле, јели и пили, а нису платили. Неко је, међутим, морао да плати. У овом случају п(л)атили су грађани Војводине. Ваљда су, бар, сачували рецепте.

СВласник Информера је 2013, док је Војводином харала „жута олош елита“, за „Иће и пиће“узео 2,2 милиона од покрајинск­ог секретариј­ата за културу. А шта су оно писали о Пајтићу када се све то попило и појело

асвим је легитимна брига за то како се троши јавни новац и нико не би требало да се љути ако било ко затражи да се детаљно објасни како је потрошен сваки динар пореских обвезника. Баш зато би можда било добро да директор и главни уредник Информера, Дамир Драгић и Вучићевић као сувласници половине предузећа Ледена из Лознице (по 25 одсто имају и Слободан Шијан, бивши сувласник Техноманиј­е и Срећко Курћубић), објасне ко је њиховој фирми и по ком основу лане уплатио шест милиона динара, који се у пословним књигама воде као „приходи од премија, субвенција, дотација и донација“.

Бојим се, међутим, да одговор већ знам, јер је та ставка у пословним књигама одабраних компанија резервисан­а за субвенције из буџета. Зато је можда још боље да неко објасни зашто држава јавним новцем субвенцион­ише поједине власнике хладњача, док произвођач­и још увек не знају колико ће новца добити за овогодишњи, иначе десеткован­и род малина? Или, зашто је Ледена добила шест милиона, Номил промет из Ариља 53.000 динара, иако је 2016. имао три и по пута веће приходе од Ледене, док Финелко из Шимановаца није добио ни динар субвенција? И, да се разумемо, не сумњам да је све ово по закону. Мада то, кад боље размислим, и јесте највећи проблем.

 ??  ?? Главни уредник
Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia