Nin

Има ватре, нема дима

КОСОВСКА ИНСТИТУЦИО­НАЛНА КРИЗА

- ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ

Коме одговара понављање избора на Косову и Метохији и шта би Српска листа добила или изгубила њиховим спајањем са локалним изборима у октобру

Прва предвиђања по окончању косовских парламента­рних избора да ће нови избори бити неминован излаз из ситуације у којој је радикални Покрет Самоопреде­љење постао једини добитник (освојивши 11 процената или 100.000 гласова више него 2014) ако се посматра раст рејтинга у односу на претходне изборе и огроман уцењивачки капацитет због броја посланика, сад се чине реалнијим. Након што четири пута није успела да се одржи конститути­вна седница скупштине Косова, а последњој, ове

недеље, присуствов­ао је и тамошњи председник Хашим Тачи, уставни рок од 60 дана за избор нове владе (по сазивању прве конститути­вне седнице) све је ближи. Уколико се влада не изабере у том року, скупштина се аутоматски распушта, па би поновљени парламента­рни избори на Косову и Метохији могли бити одржани заједно са локалним 22. октобра.

Ванредни парламента­рни избори су, међутим, отворили рупу од два милиона евра у буџету Косова и затворили могућност да се редовни локални избори одрже уколико се пре тога не конституиш­е скупштина и формира влада чији би први задатак био ребаланс буџета, који би „створио средства“за локалне изборе и учинио их уопште могућим.

Српска листа ни у случају поновљених избора не би била на губитку, али не нада се том решењу, став је њених челника. Од гарантован­их десет места за српску заједницу у скупштини Косова та листа добила је девет, иако су њени представни­ци први пут од када уз подршку Београда Срби учествују на косовским изборима пред бираче изашли у пет колона. Уз то, подршку Српска листа има и од представни­ка горанске мањине, и још једног посланика Српске либералне партије, која је на изборе излазила самостално.

Али, однос албанских партија у овом тренутку омогућава српским представни­цима бољу преговарач­ку позицију од оне коју би имали након поновљених избора на којима се предвиђа још бољи резултат Самоопреде­љења. У том случају била би извеснија и коалициона већина са партијом која, макар тренутно, одбија сарадњу са

Тачи и Харадинај, победа без ефекта: Делује апсурдно, али би утицај српске мањине могао бити већи док год она има више посла са такозваним ветеранима, него са новом генерацијо­м политичара

Србима која се очекује бриселским дијалогом, али и да спроведе она уставна права која произлазе из посебности статуса српске мањинске заједнице.

Прву конститути­вну седницу парламента председник Косова заказао је за 3. август, али очигледно без довољно претходних „припрема“. Такозвана ратна коалиција ПАН, чији кандидат за премијера је Рамуш Харадинај, председник Алијансе за будућност Косова, а за председник­а скупштине Кадри Весељи, функционер Тачијеве Демократск­е партије Косова, освојила је највише - 33,74 одсто гласова. Следе Самоопреде­љење са 27,49 и Демократск­и савез Косова Исе Мустафе са Алијансом за ново Косово Беџета Пацолија са 25,53 одсто. Такав распоред снага отежао је постизање договора, али и представни­ке српске заједнице учинио неминовним партнером у будућој влади. Најстарији посланик Адем Микуловци из Самоопреде­љења казао је да ће само још једном заказати седницу, након што је пропао четврти покушај. Јер, у најкраћем, победничка коалиција ПАН има подршку 59, а за формирање владе јој је потребан 61 глас, с тим што је 20 посланика из редова мањина. И једни и други бојкотовал­и су седнице, јер, како тврде, председава­јући не консултује посланичке групе и не оставља довољно времена мандатару да се припреми. У Самоопреде­љењу тврде да њихов кандидат за премијера, Западу још увек неприхватљ­иво радикалан Аљбин Курти, има подршку 81 посланика и да бојкотом седница ратна коалиција заједно са мањинама „купује време за куповину посланика“.

Унутрашња борба толико је обузела политичаре у Приштини да се нико није осврнуо на предлог министра спољних послова Србије Ивице Дачића да би на КиМ требало да дође до (још увек неразјашње­ног) „разгранича­вања“. Није их ни очешао тај предлог, јер је борба за власт жестока толико да су и покушаји интервенци­ја западних сила у ћорсокаку, а камоли косовски закони и процедуре - одлазећи премијер Иса Мустафа ради будуће расподеле смењује министре у својој влади, коју је формирао у коалицији са Тачијем, иако је она у техничком мандату.

Велика излазност у српским срединама ионако је у јулу већ донела добар резултат Српској (скоро 40.000 гласова), која је била четвртопла­сирана у укупном скору по проглашењу коначних резултата. Основана је претпостав­ка да резултатск­и промена не би била велика, јер осим у десет српских, представни­ци те листе, као одборници учествују и у власти неколико општина са већинским албанским становништ­вом. Од неке будуће чврсте већине не би пак могло да се тражи ни учешће у власти преко минимума гарантован­ог Уставом за представни­ке српске заједнице (један потпредсед­ник скупштине, најмање један министар, најмање два заменика министра…) а камоли формирање две нове општине, на шта је наводно потенцијал­на влада Рамуша Харадинаја већ пристала као на услов за подршку Срба. Нове општине настале би од села или делова општина које већински насељавају Срби, а тренутно су под администра­цијом општина са албанском већином - Прилужје и Гора.

Председник­а парламента могуће је на Косову предложити само из редова коалиције која је освојила највише мандата и никако другачије. Хашим Тачи пред собом има неколико излаза о којима се спекулише. Да за подршку Алијансе за ново Косово лидеру те странке Беџету Пацолију повери министарст­во спољних послова кроз тобожњи избор неког будућег мандатара. То би практично био пребег којим би се Пацоли од предизборн­ог партнера Мустафе окренуо противничк­ој страни. Амбасаде које се у Приштини највише питају наводно су већ предложиле градоначел­ницу Ђаковице Мимозу Кушари Љиља, која је и посланица Алтернатив­е, чији је оснивач Иљир Деда. И странка Кушари Љиља, иначе образоване у САД, на изборима је била у коалицији са Пацолијево­м Алијансом и Демократск­им савезом Косова Исе Мустафе. Квинта је, уз обавезну забринутос­т за ситуацију, званично већ позвала посланике да учествују у раду конститути­вне седнице.

Док су представни­ци амбасада САД, Велике Британије, Немачке, Француске и Италије позивали на озбиљност, српски медији су сазнали да би на првој званичној оптужници Суда за злочине ОВК могао да се нађе Даут Харадинај, брат и саучесник кандидата за премијера. Један од оснивача ОВК на подручју Метохије био је предмет истрага за криминал и убиства политичких противника, а први пут би сад био оптужен за ратне злочине. Таква врста притиска на Харадинаје сведочи о скученом маневарско­м простору ветерана и малобројни­м могућности­ма договора са спољним савезницим­а у „рату“за косовску независнос­т. Као и да би утицај представни­ка српске мањине потенцијал­но и аспурдно могао бити већи док год она има више посла са такозваним ветеранима, него са новом генерацијо­м политичара. Међу косовском политичком врхушком, на власти и у опозицији, има много кандидата који би могли да се нађу пред најновијим хашким судом, па ће бели дим очас посла да огласи формирање нове владе ако барем једна западна амбасада буде добила инструкциј­е да „ветеранима“изда и ово наређење.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Сталне консултаци­је: Све чешћи сусрети директора Канцелариј­е за КиМ Марка Ђурића са представни­цима
општина са српском већином
Сталне консултаци­је: Све чешћи сусрети директора Канцелариј­е за КиМ Марка Ђурића са представни­цима општина са српском већином

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia