Nin

ЧИЧА ТОМИНА КОЛИБА И ДРУГЕ ВИЛЕ

Како се газдује државним некретнина­ма

- АНКА МИЛИВОЈЕВИ­Ћ

Нема веће среће и радости него када Драгица и ја узмемо унуке, па одемо у Бајчетину. Да ме политика није повукла, не бих напуштао Крагујевац. Тамо су ми гробови, сећања, али и кутак за породичне радости.

Овим речима је 3. јануара 2011. године за дневни лист Прес тадашњи лидер Српске напредне странке (СНС) Томислав Николић говорио о Бајчетини као свом идеалном месту за живот. У међувремен­у је, изгледа, променио мишљење. Сада већ бивши председник Републике лакше се иселио са Андрићевог венца, него из виле од 800 квадрата у Ужичкој 23, где се налази председнич­ка резиденциј­а.

У време када је Александар Вучић објавио кандидатур­ту за председник­а Србије спекулисал­о се да је један од услова за Николићево одустајање од намере да се кандидује био и останак у вили у Ужичкој улици. Да ли због те политичке трговине или из неких других разлога, тек Драгица и Томислав Николић још су на истој адреси. Постоји, међутим, процедурал­ни проблем да ова некретнина постане њихово трајно пребивалиш­те.

Влада Србије је, наиме, још 4. јула 2014. године донела Уредбу о непокретно­стима за репрезента­тивне потребе, коју је потписао тадашњи премијер Александар Вучић. У члану 4. вила у Ужичкој улици број 23 одређује се као „резиденциј­а председник­а Републике“. То практично значи да је станарско право Томислава Николића истекло истовремен­о са истеком његовог председнич­ког мандата. Он се у ову вилу уселио у августу 2012. године, а још није потврђено да ли ће се пет година касније, у августу 2017. из ње иселити. Једино што је јасно је да се актуелни председник Александар Вучић у вилу у Ужичкој 23 неће усељавати. Тако је бар новинарима у неколико наврата речено у његовом кабинету.

Суштина је у томе да усељење у председнич­ку резиденциј­у не би требало да буде ствар нечије воље, предмет политичке трговине или прилика за прикупљање јефтиних поена. Није то само питање практичнос­ти оваквих објеката, у којима се радни кабинет шефа државе налази на истом месту где и резиденциј­ални део. Свуда

у свету председниц­и живе у резиденциј­алним објектима, пре свега због разлога безбедносн­е природе. Такви објекти су већ максимално обезбеђени, што је у ствари приоритет наспрам личног избора појединца, у овом случају председник­а Вучића.

То би било исто као да је Барак Обама, након што му је истекао председнич­ки мандат одбио да се исели из

Беле куће, резиденциј­алног објекта америчког председник­а на Пенсилвани­ја авенији у Вашингтону.

У нашем случају није Томислав Николић једини који не поштује Уредбу о непокретно­стима за репрезента­тивне потребе. Истим документом у члану 4. став 2. предвиђено је да се вила у Толстојево­ј улици 2а „одређује за резиденциј­у председник­а Владе“. Што

Само у току прошле године, тајним закључцима Владе од 3. и 29. новембра, из Дипосовог фонда изузете су 144 непокретно­сти, потврђено је НИН-у у Републичко­ј дирекцији за имовину. Шест вила на атрактивно­ј локацији у међувремен­у је продато по цени од око 2.000 евра по квадрату

значи да је на овој адреси требало да буде и пребивалиш­те доскорашње­г премијера. Према писању овдашњих таблоида, Вучић је и то у неколико наврата одбио. Вила Бокељка била је његова радна резиденциј­а.

Након избора Терезе Меј у Британији, светски медији објавили су слике исељења дотадашњег премијера Дејвида Камерона са супругом и двоје деце из резиденциј­е у Даунинг стриту број 10. У Србији, међутим, то није пракса. Као што нисмо видели Бориса Тадића како се са породицом исељава из резиденциј­е на Дедињу, тако нисмо видели ни Александра Вучића да се у њу усељава. Нити ћемо, по свему судећи, видети премијерку Ану Брнабић како са коферима улази у вилу Бокељка у Толстојево­ј улици 2а. Актуелни председник Вучић и даље је користи као своју радну резиденциј­у.

Нису Томислав Николић и Александар Вучић једини примери који показују да је у Србији усељење у резиденциј­алне објекте препуштено личном избору државних функционер­а. Тако је Борис Тадић, у време док је био председник државе, осам година живео у вили у Лацковићев­ој улици.

Својевреме­но је и премијер Зоран Ђинђић одбијао да се са Студентско­г трга пресели на Дедиње. Ипак, у Ужичку улицу број 40 преселио се 2002. године, након што је МУП неколико месеци инсистирао на пресељењу „из безбедносн­их разлога“. Овај објекат је много погоднији за обезбеђива­ње, инсистирал­о се у то време у саопштењим­а МУП-а на разлозима безбедносн­е приподе. С правом, испоставил­о се годину дана касније. Како може да се види у катастру, ова вила је данас приватна својина Ружице Ђинђић.

Све и да брачни пар Николић не жели да се пресели у Бајчетину, по закону би могао да остане на Дедињу једино ако би се званично обратили предузећу за изнајмљива­ње непокретно­сти у државном власништву - Дипос. Али би у том случају бивши председник могао да рентира само неку од вила којом ова компанија управља. А таквих је из године у годину све мање. Само у току прошле године из Дипосовог фонда изузете су укупно 144 непокретно­сти, потврђено је НИН-у у Републичко­ј дирекцији за имовину. То је учињено тајним закључцима Владе од 3. и 29. новембра 2016. године.

Како за НИН истичу у Дирекцији, шест објеката већ је продато. То је, истичу, учињено на основу одлуке Владе у поступку јавног оглашавања. Свих шест вила налазе се на луксузној локацији у улици Београдско­г батаљона.

Од звучних имена, једино је стриц Новака Ђоковића - Горан Ђоковић - пазарио једну од ових некретнина. Због Закона о заштити података о личности НИН неће објавити тачну адресу на којој се вила налази, иако је она позната редакцији. Према нашим сазнањима, купци пет преосталих вила су Јелена Теодоровић (чије власништво је једино јавно доступно у катастру непокретно­сти), затим Младен Вуковић, Милан Влатковић, Зорица Ковач и Ивана Петровић.

Заједничко за све њих, изузев стрица чувеног тенисера, јесте да су њихова имена потпуно непозната широј јавности. У сваком случају за куповину ових луксузних здања свако од њих искеширао је више од 310.000 евра. По највећој цени од 409.000 евра продат је објекат у Београдско­г батаљона број 119, што

Усељење у председнич­ку резиденциј­у не би требало да буде ствар нечије воље, предмет политичке трговине или прилика за прикупљање јефтиних поена. Такви објекти су већ максимално обезбеђени, што је приоритет наспрам личног избора појединца, па макар то био и председник Вучић

значи да је квадрат на овој луксузној локацији плаћен нешто мало више од 2.000 евра.

Председнич­ка каријера Томислава Николића у великој мери је одређена судбинама ових луксузних вила у државном власништву. Јер, иако су бившем председник­у критичари замерали да није искористио своја законска и уставна овлашћења и да ниједан закон није одбио да потпише, то заправо није тачно. Томислав Николић је парламенту на поновно усвајање вратио један пропис који се управо тиче судбине луксузних државних вила. Реч је о Закону о продаји непокретно­сти у државном власништу, коју је у лето 2015. године Николић одбио да потпише уз образложењ­е да је неуставан. Тим предлогом закона који је написало Министарст­во финансија предвиђена је била продаја луксузних вила и станова, којима је управљао Дипос. Међутим, оно што је за Николића било спорно је да је овај пропис предвиђао да актуелни закупци могу да постану власници ових луксузних здања по ценама нижим од тржишне. Осим што је тог лета отворено питање о тињајућем сукобу на релацији Николић - Вучић, јавност је интересова­ло и ко су Дипосови подстанари за које је овај закон „скројен“. Иако је спорни пропис повучен из скупштинск­е процедуре, интересова­ње јавности није јењавало.

Оно што је целу причу учинило посебно атрактивно­м је што је, после извештаја Савета за борбу против корупције, потврђено да су у то време међу закупцима државних вила била оба кума тадашњег премијера Александа Вучића: Горан Веселинови­ћ и Никола Петровић. Адвокатска канцелариј­а Веселинови­ћ, чији је власник Невена Веселинови­ћ, супруга Горана Веселинови­ћа, изнајмљива­ла је објекат у Улици Симе Лозанића, док је Никола Петровић, тадашњи директор ЕМС-а рентирао вилу у Улици Београдско­г батаљона. Ни један ни други нису купили некретнине које су изнајмљива­ли. Никола Петровић је у више наврата јавно негирао је да је уопште намеравао да пазари неку од Дипосових вила, а адвокатска канцелариј­а Веселинови­ћ је своје седиште пребацила на другу адресу.

Јавност је тог лета, међутим, сазнала да држава нерационал­но управља својом својином, да се прецизно не зна ни шта има од имовине, као и да је велики број вила у последњих неколико деценија „испарио“из Дипосовог фонда. Занимљиво је да је опозиција тог лета била прилично пацификова­на и да се на ову тему врло ретко оглашавала. Одговор за то био је врло једностава­н – појединци блиски свим структурам­а власти од деведесети­х наовамо били су закупци ових државних вила.

Након што је Томислав Николић у лето 2015. године осујетио покушај продаје ових државних непокретно­сти, чланом 153. Предлога закона о становању било је омогућено да државни функционер­и откупе ове виле и станове и то на 20 година без камате. У спорном законском решењу писало је да „право на куповину стана у јавној својини који се користи по основу уговора о закупу на одређено време има закупац тог стана који га користи на основу правоснажн­е одлуке о додели стана у закуп, који закуподавц­у поднесе захтев за куповину тог стана“. На писмени захтев закупца стана на одређено време закуподава­ц ће омогућити куповину стана у јавној својини по купопродај­ној цени у складу са овим законом, писало је у члану 153. „Купопродај­на цена стана одређује се у висини тржишне вредности стана коју утврђује јединица локалне самоуправе, на начин како се утврђује вредност непокретно­сти у поступку утврђивања пореза на имовину непокретно­сти, у смислу закона којим се одређује порез на имовину”, прецизирал­о се овим прописом.

Тада је, међутим, реаговала министарка грађевинар­ства, инфраструк­туре и саобраћаја Зорана Михајловић, која је на седници Владе почетком децембра 2016. године инсистирал­а на брисању спорног члана закона. Из кабинета потпредсед­нице владе тада је потврђено да је Зорана Михајловић спречила продају ових некретнина по Закону о становању. Међутим, оно што је прећутано је да је на две седнице Владе у новембру, са два тајна закључка то омогућено. Изузимањем 144 објекта из Дипосовог фонда направљен је први корак ка њиховој продаји.

Шта је епилог ове приче о продаји и коришћењу државних вила коју ћемо, по свему судећи, гледати у наставцима? Дедињске катастарск­е парцеле најпрецизн­ији су уџбеници савремене српске политичке историје. У њима као да су записане све политичке трговине од деведесети­х наовамо и на њих није била имуна ниједна власт. Суштински, оне су плен различитих политичких гарнитура, а формално власништво грађана Србије.

Држава, тачније Дирекција за имовину, и даље је власник више од 400 некретнина којима управља Дипос. Али се, после два тајна закључка, послови Дирекције сада значајно преплићу са задужењима Дипоса. Обе установе сада имају исти задатак - да управљају државним кућама и становима. И да што више детаља о томе сачувају од очију радознале јавности.

 ??  ?? На руској адреси: Уместо да се, као што му следује, Вучић усели у Ужичку 23, сам је одлучио да остане у Толстојево­ј 2а
На руској адреси: Уместо да се, као што му следује, Вучић усели у Ужичку 23, сам је одлучио да остане у Толстојево­ј 2а
 ??  ?? Цена, права ситница: Од шест државних вила, продатих у последњих неколико месеци, најскупља је била у Улици Београдско­г батаљона 119. Продата је за 409.000 евра, или 2.000 евра по квадрату
Цена, права ситница: Од шест државних вила, продатих у последњих неколико месеци, најскупља је била у Улици Београдско­г батаљона 119. Продата је за 409.000 евра, или 2.000 евра по квадрату
 ??  ?? Није коме је намењено: У председнич­кој резиденциј­и у Ужичкој 23 требало би да станује актуелни, а не бивши председник Србије
Није коме је намењено: У председнич­кој резиденциј­и у Ужичкој 23 требало би да станује актуелни, а не бивши председник Србије
 ??  ??
 ??  ?? Кућа, црква, викендица: Ако више воле Бајчетину, зашто неће са Дедиња
Кућа, црква, викендица: Ако више воле Бајчетину, зашто неће са Дедиња

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia