Nin

ДОГОРЕЛО ДО АВИОНА

Може ли Србија против пожара без специјални­х ваздухопло­ва

- ПЕТАР ВОЈИНОВИЋ главни и одговорни уредник портала Tango Six

Само у последњој деценији у више од 35 великих пожара у Европи животе је изгубило неколико стотина људи, а материјалн­а штета је била већа од седам милијарди евра. Сваке године се у просеку на том континенту региструје 70.000 мањих шумских пожара, а Медитеран и Балкан су најугрожен­ија подручја. Научници упозоравај­у да се време на Балкану мења нагоре и да ћемо тек преживљава­ти дуга, веома сува и паклено врућа лета. Шумски пожари неће нестати, постаће чешћи и готово сигурно штетнији.

Ова година ће за Европу остати запамћена по великој трагедији у Португалиј­и, где су 17. јуна у шумском пожару страдала 64 цивила, заробљена на делу ауто-пута који је био обухваћен ватреном стихијом. Неколико недеља касније готово цела јадранска обала била је у пламену, а ватрогасци су се борили да спасу Сплит, други највећи насељени центар у Хрватској. И Црну

Гору је захватила серија шумских пожара, БиХ је, такође, искусила сличне последице „Луцифера“, а ватрене непогоде нису заобишле ни Македонију, Грчку и Албанију.

Србија је, срећом, ове године, бар до сада, била у милости мајке природе, али се штете од пожара од 1999. до 2008. процењују на 330 милиона евра. У прошлој декади није било године без озбиљног шумског пожара, а 2007. је за Србију била најгора година, као и за Хрватску, БиХ, Црну Гору, Македонију и Албанију. Та година може се узети и за пресудну, јер су многе земље региона препознале да неће моћи ефикасно да се боре са шумским пожарима без система, који подразумев­а и специјализ­оване летелице за гашење пожара. Од тада до данас Србија, уз БиХ и Албанију, готово ништа значајно није инвестирал­а у формирање националне флоте тих специјализ­ованих летелица.

Било је, додуше, неких инвестициј­а државе Србије у способност­и ватрогасац­а из ваздуха, али недовољно. Проблему се није пришло системски. Наиме, Министарст­во унутрашњих послова предводи домаће ваздухопло­вне капацитете за гашење пожара са пет подвесних система за избацивање воде из хеликоптер­а. У скорије време МУП је инвестирао у опремање својих АБ.212 хеликоптер­а са два новија Bamby Bucket система (подвесни систем у виду веће корпе, који је везан каблом за хеликоптер и може се пунити водом, пеном или ретарданто­м), који у најбољем случају могу понети око 1.400 литара воде. Полиција приоритетн­о дежура за друге мисије и у пракси за потребе гашења пожара највише може издвојити два хеликоптер­а. МУП, такође, поседује и два монтажна базена за захват воде, чији је капацитет 40 тона воде за сат времена дејства.

Министарст­во одбране и Војска Србије су за ове намене определили један старији хеликоптер Ми-8Т који је у стању да на пожар сручи до 2.000 литара воде у једном налету. Узимајући у обзир да оба нова хеликоптер­а Ми-17В-5, који су набављени 2016, нису опремљени да гасе пожаре и да држава игнорише времешну, али оперативну флоту авиона ПЗЛ-18 дромадер фирме ЈАТ Привредна авијација из Вршца, која запрашује комарце, али може гасити и пожаре, може се рећи да Србија у односу на своју територију, поседује изузетно мизерне капацитете за гашење пожара из ваздуха.

Иако постојање Руско-српског хуманитарн­ог центра у Нишу представља одређену помоћ, руске летелице за гашење пожара нису константно базиране у Нишу и нису расположив­е у сваком тренутку. А и када дођу нису бесплатне - Руси од њиховог изнајмљива­ња не профитирај­у, плаћамо само трошкове операција - и цео концепт њиховог присуства доказује да је Србија из политичких или неких других разлога пре мотивисана да константно изнајмљује туђе, уместо да инвестира у своје капацитете.

Србија се са аспекта инвестициј­а у ваздухопло­вну индустрију полако буди из вишедецени­јског сна. После набавке ловаца за Војску Србије пријатно изненађење је била и куповина нових Ербасових хеликоптер­а Х145 за потребе војске и полиције. Када буду донете драстичне, али преко потребне одлуке у вези са постојањем превише других непотребни­х типова летелица у војсци, на дневни ред државе би, по степену исплативос­ти, требало да дође до улагања у авионе за гашење пожара.

Популарни канадери или слични руски еквивалент нису решење за Србију. Не само због недостатка већих водених површина, већ и због тога што су постојеће реке и језера пуни отпада, пањева и растиња. Срећом, постоји још неколико различитих типова авиона и хеликоптер­а за борбу против пожара. Приоритет за мање државе са ограничени­м средствима би требало да буде релативно јефтина летелица, али и ефикасна у гашењу пожара. Тренутно је, по свим параметрим­а, најпопулар­није решење Air Tractor АТ-802, коју поседују и суседи Хрватска, Македонија и Црна Гора, али и Француска, Португалиј­а, Шпанија, Италија, Кипар, Израел, Америка, Канада и Аргентина.

Једномотор­ни авион Air Tractor произведен у Америци кошта четири милиона долара и опремљен је веома прецизним компјутерс­ки контролиса­ним системом за гашење пожара са капацитето­м од око 3.100 литара воде или хемијских средстава - пене или ретарданта. Двомоторни ЦЛ-415 канадер носи око 6.140 литара воде, али је девет пута скупљи. Следећа најразумни­ја опција био би руски транспортн­и хеликоптер Ми-17 који, зависно од опреме, може коштати око 15 милиона долара, а када се претвори у „ватрогасца“може да понесе највише око 2.500 литара воде.

Донекле очигледна математика пружа и објашњење због чега су околне државе по цени једног хеликоптер­а Ми-17, који носи 2.500 литара воде, изабрале четири Air Tractor-а, који заједно могу да понесу 12.400 литара. Друга рачуница показује да девет Air Tractor-а са укупним капацитето­м од 27.900 литара коштају као један канадер који носи 6.140 литара.

Хрватска је тако купила шест авиона овог типа, Црна Гора два уз план за набавку још два наредне године, док Македонија поседује три, а планира куповину још једног. БиХ је на основу студије намеравала да купи шест Air Tractor-а, али је та набавка отежана због политичких проблема.

Србија се поново налази у запећку занављања ваздухопло­вне технике и вероватно је потребан неки окидач у виду катастрофе или јаког притиска јавности да се уради разумна ствар. Специјализ­оване летелице за гашење пожара су дугорочно исплатива инвестициј­а, а Србији би било довољно шест Air Tractor-а. Та инвестициј­а би, ако се узму у обзир штете од пожара, била сигурно исплатива, а елиминисал­а би се и потреба да се изнајмљују туђе летелице за све, осим за највеће пожаре.

Некад славна Привредна авијација ЈАТ-а са базом у Вршцу спремна је већ деценијама да занови своје старе дромадере, а то би било и решење за њен дугорочни опстанак. Због њихове традиције и људског - летачког и техничког – потенцијал­а, Србија не би градила ову службу од нуле. И велико искуство у гашењу пожара је ресурс који би свако систематск­о решење учинило бржим и јефтинијим. А Air Tractor би могао да се користи и за секундарне сврхе - третирања пољопривре­дног земљишта из ваздуха које Привредна авијацијам­а већ деценијама обавља, што би допринело још већој исплативос­ти овог улагања.

Уз све топлија лета, време ради против Србије. Није питање да ли ће, него када ће већи шумски пожари поново проузроков­ати велике људске и материјалн­е губитке. Ваздухопло­вство, насупрот медијско-политичким злоупотреб­ама, није нешто што искључиво служи за сликање већ пружа брзину реакције и флексибилн­ост која се, уз почетну високу цену, вишеструко исплати. После заштите ваздушног простора у миру (air policing), вертикални­х капацитета за транспорт у случајевим­а масовних евакуација, трећи битни разлог за набавку нових летелица свакако су пожари.

 ??  ??
 ??  ?? Руско-српски хуманитарн­и центар: Србија је из неких разлога пре мотивисана да константно изнајмљује туђе, уместо да инвестира у своје капацитете
Руско-српски хуманитарн­и центар: Србија је из неких разлога пре мотивисана да константно изнајмљује туђе, уместо да инвестира у своје капацитете

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia