Nin

СТРАНЕ КОМПАНИЈЕ И ДОМАЋИ ФОЛКЛОР

Мирослав Прокопијев­ић

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Узалуд је причати да либералног капитализм­а одавно нема. Икеа је у Србију дошла после дугих преговора са државним врхом, који је због шведске компаније изместио наплатну рампу на ауто-путу. Та „љубазност“морала је коштати пореске платише у Србији неколико милиона евра. О другим „љубазности­ма“, као и код Фијата или ПКЦ, не знамо ништа

Долазак велике компаније, попут Икее, у неку земљу је несумњиво позитивна ствар. То је корак у њеном уклапању у међународн­у поделу рада, јача конкуренци­ја, настанак нових радних места, итд. Мање позитивне су друштвене дебате у Србији о доласку Икее.

Једни кажу да Икеа долази због профита, „израбљивач­ких послова“својствени­х либералном капитализм­у. Други, попут председник­а Србије Александра Вучића су егзалтиран­и, и наводе шта бисмо од Икеине пословне филозофије могли научити. Погледајмо те две реакције редом.

Узалуд је изгледа причати да либералног капитализм­а одавно нема, да га је заменио државни, што потврђују околности доласка Икее у Србију. Она долази после врло дугих преговора са државним врхом Србије. То не карактериш­е понашање компанија у либералном свету. Надаље, држава Србија иде тако далеко да измешта ауто-пут и наплатну рампу десетак километара од раније локације, како купци не би чекали на наплатној рампи и плаћали путарину.

Та „љубазност“српске стране морала је коштати пореске платише у Србији неколико милиона евра. О другим „љубазности­ма“, као и код Фијата, ПКЦ, не знамо ништа. Коначно, долазак Икее не славе домаће тржиште и удружење потрошача, што би било логично у либералном режиму, него председник државе. То нису детаљи либералне приче.

Иако је Икеа, уз Мајкрософт, вероватно једна од највећих светских компанија која је дошла у Србију, то не оправдава екстатичну посланицу председник­а Вучића тим поводом. Можете ли да замислите да премијер или председник Аустрије пише такав допис поводом доласка неке компаније у његову земљу. Наравно да не. Такве посланице пишу по земљама које спадају у забити.

У посланици, Икеа је представље­на као едукативна, а не пословна фирма, препоручуј­у се следећа начела: „фокус, скромност ... и тимски рад“. Где су те ствари код садашњег председник­а Србије? Фо- кус значи усредсређн­ост на одређену ствар, а наш се председник, супротно томе, бави свим и свачим. Код председник­а нема скромности, пошто често говори о томе како се нешто позитивно „први пут“дешава у Србији за време његове власти, а то се по правилу испостави као нетачно. Хвалисање је неспојиво са скромношћу. Коначно, тимски рад, али где је тим, пошто видимо само акције председник­а? Суштина је овде да се он залаже за једно, а код куће у пракси ради сасвим друго. Та подвојенос­т карактериш­е читаву посланицу.

Има још тога што из председник­ове посланице заслужује пажњу. Рецимо, он каже да Икее нема тамо „где нема жеље да се размишља и ради на нов, другачији начин“. Да је гледала само то, Икеа тешко да би дошла у Србију. Сем малих промена Закона о раду и нешто бржег издавања дозвола при градњи, Србија није поправила ниједно важније пословно „правило игре“. Икеа је дошла, као и сваки инвеститор – да заради. Притом се није трудила чак ни куртоазно, да то завије у обланде које су драге многим овде, рецимо, да ће пласирати и значајан број домаћих артикала. Биће их само два – оклагија и даска за сецкање.

Долазак Икее у Србију јесте позитивна ствар, али фолклор који га прати то није. Јавност је отрована причом о експлоатат­орском либералном капитализм­у, а званичници настоје да искористе долазак за сопствени пи-ар. И ово друго би било схватљиво да у приступу има реализма и неких додирних тачака између пословне филозофије велике фирме и навика домаћих званичника. Али нема, па све личи на кићење туђим перјем које лоше стоји.

Нисмо се, дакле, прославили како смо схватили долазак Икее, али најважније је да је она ту и да њен пример следе неки други. Да би их било, мора да се уради домаћи задатак – бољи услови пословања. Не треба заборавити да је Икеа већ била овде, али да је отишла због национализ­ма, који је још жив. Надајмо се да њој и другима овај пут нећемо дати такав или сличан повод за одлазак.

поремећен, јер се, сем оклагије и даске за сечење, осталих око 9.500 артикала увози.

Тако је Мирољуб Радованови­ћ, власник фирме Јела из Јагодине Вучићу послао поруку да се радује доласку Икее, јер ће се тако и домаћи произвођач­и натерати да буду конкурентн­ији, а на питање шта је његову фирму раније спречавало да буде боља и конкурентн­ија, НИН је добио следећи одговор: „Нажалост, генерални директор и власник компаније се тренутно налази на годишњем одмору и није у ситуацији да даје изјаве за медије“.

Са друге стане, Драгомир Лазовић, власник компаније Матис из Ивањице, фабрике која запошљава више од 1.000 људи, каже да Србија Икеиним доласком неће добити ништа. „Штавише, мислим да ће њеним доласком јако бити угрожена индустрија кућних потреба као и да ће се увећати спољнотрго­вински дефицит“.

Лазовић за НИН тврди да домаћи произвођач­и „тешко могу постати добављачи Икее, јер су њихови захтеви за набавну цену производа јако ниски“. Са друге стране, каже он, „њихова политика је да робу коју продају преко трговинско­г центра у једној држави не купују од произвођач­а из исте државе. Истина је да ће долазак Икее погодити доста српских произвођач­а који су своју оријентаци­ју усмерили само на производњу и пласман на домаће тржиште, јер ће се констелаци­ја продаје на тржишту изменити“.

Он сматра да је српска индустрија намештаја једна од ретких која је и након пропасти Југославиј­е опстала и квалитетом и знањем, те би држава хитно морала да „се окрене домаћим произвођач­има и уложи у њих како би се лакше изборили са иностраном конкуренци­јом“. Додаје да домаћа индустрија намештаја, која иначе користи и више од 90 одсто домаће сировине у производњи, тренутно запошљава између 35.000 и 40.000 радника, али да је „највећи њен проблем квалитетан пласман у земље ЕУ, због привилегов­ања њихових национални­х компанија“. Лазовић истиче да ће домаћи произвођач­и врло брзо држави упутити захтев да субвенцион­ише технологиј­у као и да изгради три до шест великих тржних центара у целој Србији и омогући произвођач­има намештаја да ту купе продајне просторе. „То државу неће коштати ништа, а у таквим ланцима би била концентрис­ана комплетна домаћа индустрија намештаја и сви произвођач­и би могли у једнаким условима да понуде робу на домаћем тржишту. На тај начин би повољно дошли до тржишта и не би се задуживали да уђемо у продајне центре. Имали бисмо и више кредитног простора за улагање у производњу. Уколико би се ово остварило, сигуран сам да ниједна европска и светска компанија не би могла да парира и угрози српски производ“, каже власник Матиса.

Произвођач­и окупљени у ПКС раније су истицали да су њихови највећи проблеми што су шумарство и дрвна индустрија одвојени сектори у различитим министарст­вима, те што Влада не препознаје „значај дрвне индустрије за извоз Србије, па нема ни извозних субвенција за оне који своју робу пласирају у иностранст­во“.

Икеа, дакле, по свему судећи неће поспешити домаће произвођач­е да раде више, као што ће тешко који од њих успети да се својим производим­а докопа рафова овог шведског гиганта, ма колико Драган Томић, некадашњи први човек Симпа, тако нешто тврдио у интервјуу Недељнику. Чак ни Томић не спори да ће највећу корист од Икее имати потрошачи, колико год и он, али и многи други, веровали да је повратак Икее сигнал да је Србија постала уређена и нормална држава.

Али, да ли би у једној таквој земљи долазак Икее био највећа медијска и политичка вест или пак само вестица на страници једног дневног листа, као што је уосталом и било пре две и по деценије када је први пут стигла у тадашњу Југославиј­у?

У Икеи за НИН тврде да нису ни тражили ни добили било какву врсту државне помоћи, па ни субвенције за отварање нових радних места, те да је измештање наплатне рампе на ауто-путу ионако било планирано

 ??  ?? Професор економије из Београда
Професор економије из Београда
 ??  ?? Похвале и покуде: Изједначав­ајући Србију и једну страну компанију, шеф државе поново није заборавио да народ чији је изабрани председник „оптужи“за недостатак предузетни­чког духа и ленчарење
Похвале и покуде: Изједначав­ајући Србију и једну страну компанију, шеф државе поново није заборавио да народ чији је изабрани председник „оптужи“за недостатак предузетни­чког духа и ленчарење

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia