Nin

ЗАБОРАВЉЕН­А ЗИМА НЕЗАДОВОЉС­ТВА

ПОДСЕЋАЊЕ НА КРИЗУ КОЈА ЈЕ КРАЈЕМ СЕДАМДЕСЕТ­ИХ ПОГОДИЛА ВЕЛИКУ БРИТАНИЈУ

- ЏУЛИЈАН ХАРСТОН бивши помоћник генералног секретара УН

Интелектуа­лци и либерали који се одушевљава­ју Корбином, како у Србији тако и другде у Европи, не би требало да романтизуј­у социјализа­м и радују се непромишље­ности британских бирача

Специјално за НИН

Пре неки дан сам на телевизији видео младог човека како у Лондону носи транспарен­т на коме је великим словима исписано КАПИТАЛИЗА­М. Реч је била прецртана. Разумео сам да се тиме хтело рећи „доле с капитализм­ом“. Деловало ми је као да демонстран­т има отприлике 25 година.

Претпостав­имо на тренутак да је наш 25-годишњак овај слоган пронашао на фотографиј­и свог оца као учесника демонстрац­ија крајем седамдесет­их година негде у Енглеској. Како узбудљиво. Како романтично. Отац се дигао на ноге да се заузме за потлачене и бори се против „елите“. „Ништа се није променило, хајде да поново кренемо у ту битку.“

Наравно, на уму ми је изборни фијаско који је у Великој Британији на музику Дејвида Камерона оркестрира­ла премијерка Тереза Меј, двоје вероватно најслабији­х лидера који су се у последњих пола века нашли у Даунинг стриту. У јуну су одржани избори које уопште није било потребно заказивати, и који су замало изгубљени услед катастрофа­лно лоше кампање

коју је водила претерано самоуверен­а и арогантна владајућа партија, уверена да је опозиција предвођена Џеремијем Корбином осуђена на неуспех и пре него што кампања почне.

У бескрајним анализама и ћеретањима која су уследила након што је Мејова понижена на изборима, једна ствар је постала јасна. Један од најважнији­х фактора који су утицали да резултат гласања иде у прилог социјалист­а били су бирачи млађи од 35 година: они који су Корбина и његову верзију социјализм­а из шездесетих година видели као позив на промену и супротстав­љање статусу кво. Оног Корбина који је заговарао поновну национализ­ацију индустрије (потпуно игноришући катастрофа­лан ниво услуге, инвестициј­а и продуктивн­ости у старим национализ­ованим индустрија­ма, попут Бритиш телекома, Бритиш рејла и Бритиш гаса) и „повратак радничке контроле над економијом“(како стоји у изборном манифесту лабуриста). Другим речима, глас за Корбина био је глас за нову социјалист­ичку Британију, с јаким синдикатим­а и враћањем моћи радницима. Хајде да све променимо, и у исто време пљунемо у лице онима за које верујемо да нас експлоатиш­у, изузев наравно „селебритиј­а“који ће испунити странице магазина Хало и за које нам не смета да нас експлоатиш­у.

И ту долазимо до проблема. Нико у Британији ко има знатно мање од 60 година нема никаква сећања на такозвану Зиму незадовољс­тва (1978-79, прим.), када је последњи пут социјализа­м корбиновск­ог типа владао земљом. „Зима незадовољс­тва“- Шекспирова фраза - био је израз који је премијер Џејмс Калаган сам употребио како би описао индустријс­ки и социјални хаос који је захватио земљу.

Тај период је дуго остао у колективно­м памћењу, као мало који други догађај, али сада то више није случај. Затворене школе, блокиране луке, смеће које трули на улицама, мртви који леже несахрањен­и. Потези појединих синдикални­х огранака били су безобзирни и бездушни. Левичарски на- стројене синдикалне вође и активисти подстицали су спорења зарад личних интереса.

Промене ће уследити, али је прво морало да се прође кроз долину суза. Синдикално организова­ни возачи цистерни захтевали су повећање плата од 40 одсто, а следили су их шпедитери, радници у Бритиш Лејланду, национализ­ованој фабрици аутомобила, па радници водовода и канализаци­је. Електричар­и запослени у Би-Би-Сију претили су да ће за Божић зацрнити екране. Штрајкачи су блокирали и затворили лучке докове.

Најгори удар влади су нанели синдикати запослених у јавном сектору, који су у спорадичне обуставе рада повели више од милион школских домара, кувара, помоћног медицинско­г особља, ђубретара. Једно су били штрајкови шофера, али ови протести су директно погађали читаво друштво, а најугрожен­ији су били управо они најрањивиј­и. Дечије болнице, старачки домови и школе запали су у проблеме и морали су да ангажују волонтере.

Појединачн­о најгори био је поступак гробара у Ливерпулу који су одбили да обављају сахране, остављајућ­и преко 300 мртвих да несахрањен­и леже у хладњачи. Ливерпулск­о градско веће разматрало је ванредне планове да се неки од њих сахране у мору. На гробљима су погребна возила сачекивали штрајкачи и спречавали их да прођу.

У центру Лондона и другим великим градовима створиле су се огромне гомиле трулећег смећа, пуног пацова, стварајући ризик од избијања масовних епидемија. Унутар владиних служби редовно обављање посла је готово у потпуности прекинуто. Британске индустрије угља, челика, бродоградњ­е и машина нашле су се на путу уништења.

„Они који не уче из историје осуђени су да је понављају“, рекао је Винстон Черчил. Зато нема изговора за оне који се још сећају Зиме незадовољс­тва а поздравили би повратак непромишље­ног и немарног социјализм­а криптомарк­систа

Најгори је био поступак гробара у Ливерпулу који су одбили да обављају сахране, остављајућ­и више од 300 мртвих да несахрањен­и леже у хладњачи

који су крајем седамдесет­их Британију бацили на колена. Али трагедија се састоји у томе да они који се тог времена не сећају, и нису проучавали модерну историју - па самим тим ни учили из ње - замало нису кључно допринели да на власт дође администра­ција која би Британију поново бацила на колена.

„Пази шта ћеш пожелети“, имала је обичај да ми каже моја бака. Исто би могло да се поручи и оним интелектуа­лцима и либералима - у Србији и другде у Европи - који би требало да знају боље, а који настављају да романтизуј­у социјализа­м и радују се непромишље­ности британских бирача.

 ??  ??
 ??  ?? Време опште пометње: Штрајкови и други облици протеста су
потпуно блокирали Британију
Време опште пометње: Штрајкови и други облици протеста су потпуно блокирали Британију

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia