Nin

Дуг је друг

ДРЖАВА ПОВЕЋАЛА УДЕО У ГАЛЕНИЦИ

- П. Ђаковић

Удео државе Србије у земунској фабрици лекова Галеника повећан је на око 93 одсто, пошто је Скупштина акционара ове фабрике донела одлуку да дуг овог предузећа држави - Пореској управи и Србијагасу - конвертује у власништво у фабрици.

Притом, Министарст­во привреде и Скупштина акционара Галенике одбили су захтев малих акционара да се они приликом приватизац­ије ове фармацеутс­ке компаније заштите од будућег купца, тако што би он био онемогућен да откупи око седам одсто акција које се налазе у њиховим рукама. Ово тврди Зоран Пантелић, лидер синдиката Независнос­т у Галеници, подсећајућ­и да домаћи прописи који регулишу ову област, предвиђају да будући купац државног удела може принудно да откупи и акције малих акционара, противно њиховој вољи. Услов за то је да неко стекне више од 90 одсто акција.

„Министарст­во и Скупштина акционара одбили су нашу иницијатив­у да заштите права радника, односно акционара па ћемо покушати да сами то урадимо приликом склапања купопродај­ног уговора, онда када држава буде продавала свој удео“, казао је Пантелић.

Пошто је половином јула донета одлука да се приватизац­ија Галенике спроведе моделом продаје капитала, након претходне конверзије дуга у капитал, питање које се логично поставља је може ли држава продати Галенику и за колико новца.

Иначе, ако у овоме и успе, пошто су сви претходни покушаји завршени неславно, држава планира да отпише преостали део дуга овог предузећа. Такође, процене говоре да у Галеници ради од 500 до 700 запослених више но што би требало, па је план да се социјалним програмом вишку радне снаге понуди отпремнина од 400 евра по години радног стажа, с тим што ће половину овог износа обезбедити држава, а половину будући купац. Галеника банкама дугује око 70 милиона, а 2016. је исказала нето губитак од 10 милиона евра.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia