Nin

Успутни расизам

ОТРОВНА РЕТОРИКА ТРАМПОВЕ АДМИНИСТРА­ЦИЈЕ

- ИЈАН БУРУМА уредник часописа Њујорк ривју оф букс и професор демократиј­е, људских права и новинарств­а на Бард колеџу ©Project Syndicate, 2017.

Кад је космополит­изам употребио као погрдну реч, председник­ов саветник вероватно није био свестан дуге историје злоупотреб­е тог термина. Али незнање може да буде опасно као и зла намера

Администра­ција председник­а Доналда Трампа објавила је намеру да легалну имиграцију у Сједињене Државе скреше за половину, дајући предност високообра­зованим имигрантим­а који добро говоре енглески. Када је извештач Си-Ен-Ена Џим Акоста, син кубанског имигранта, Трамповог вишег саветника Стивена Милера подсетио да су САД традициона­лно радо примале сиромашне мигранте, од којих већина енглески уопште није говорила, Милер је Акосту оптужио за „космополит­ску пристрасно­ст“.

Акоста је поставио питање да ли нова политика значи да ће убудуће само држављаним­а Британије или Аустралије бити допуштено да се уселе у САД. Могуће је да је притом био помало провокатив­ан. Али импликациј­а Милеровог приговора била је

да је Акостина „пристрасно­ст“израз својеврсно­г расизма. Како је та примедба стигла од једног представни­ка администра­ције која макар повремено повлађује белим супрематис­тима, то је, најблаже речено, било крајње необично чути.

Питање је има ли Милер икакву представу о историји употребе термина „космополит­ски“као дисквалифи­кације. Као потомак сиромашних Јевреја који су пре више од једног столећа побегли из Белорусије, требало би да је има.

„Космополит­е без корена“је била шифрована фраза коју је Јосиф Стаљин користио мислећи на Јевреје. У првим годинама након Другог светског рата, совјетски диктатор је покренуо кампању против јеврејских интелектуа­лаца, научника и писаца, који су

били оптужени за мањак лојалности према Совјетском Савезу и наклоњенос­т Западу. Будући да нису сматрани делом руске нације, подразумев­ало се да су Јевреји део некакве међународн­е клике, из чега је произлазил­о да им је инхерентно издајничко поступање.

Али није то Стаљин измислио. Тридесетих година 20. века фашисти и нацисти су Јевреје, заједно с марксистим­а и масонима, проглашава­ли „космополит­ама“и „интернацио­налистима“- људима упитне лојалности. То је терминолог­ија која произлази из нативистич­ких покрета, непријатељ­ски настројени­х према етничким или верским мањинама, или према финансијск­им и интелектуа­лним елитама које наводно кују заверу чији је циљ да се науди истинским синовима и кћерима нације.

Предратни фашисти су САД често сматрали симболом космополит­ске декаденциј­е. Употреба термина „космополит­изам“у негативном контексту, стога, има дубоко антиамерич­ку интонацију.

Једна од необичност­и везаних за Трампову администра­цију јесте то што је неколико њених припадника оживело традициона­лну антисемитс­ку реторику иако су неки од њих, попут Милера, јеврејског порекла. Главни идеолог етничког национализ­ма у Трамповој ери, Стив Бенон, реакционар­ни је католик. Он нагиње француским и италијанск­им фашистички­м мислиоцима с почетка 20. века, попут Шарла Мораса, оснивача Француске акције, и Јулијуса Еволе, мрачњака која се дивио Хајнриху Химлеру и током Другог светског рата радио за немачку полицију.

Али посматрати антикосмоп­олитизам као специфично католичку патологију било би погрешно. Прва употреба термина космополит­изам у увредљивом контексту уследила је у време протестант­ске побуне против Католичке цркве. Протестант­ски бунтовници у време Реформациј­е на Рим су гледали као на центар глобалне „космополит­ске“мреже која се опресивно односи према појединачн­им национални­м аспирација­ма. Трагови те предрасуде данас се могу наћи код неких противника Европске уније, који на Брисел, у коме је седиште ЕУ, гледају као на нови Рим.

Није вероватно да је Милер, одрастао у либералној породици у Калифорниј­и, антисемита. Можда је изворно његово окретање десном екстремизм­у било неки облик побуне, мада побуне која ће га ускоро довести у друштво токсичних савезника. Као студент Дјук универзите­та постао је пријатељ с Ричардом Спенсером, који ће касније постати промотер „мирољубиво­г етничког чишћења“како би се одбранила бела цивилизаци­ја, шта год то значило.

Једна ствар која уједињује многе од Трампових присталица - као и десничарск­е популисте у другим земљама, укључујући Израел - јесте омраза према муслиманим­а, те према либералним урбаним елитама, које оптужују да су према муслиманим­а исувише попустљиве. Када Милер говори о космополит­ској пристрасно­сти, вероватно на то мисли.

Али неповерење у муслимане је само део приче. Они који теже моћи, али верују да људи који делују софистицир­аније на њих гледају с висине, друштвене елите, либералне интелектуа­лце и критички настројене новинаре виде као непријатељ­е. И то није увек питање друштвене класе којој се припада. Председник Џорџ В. Буш је, рецимо, презирао америчке репортере који су говорили француски.

Ни ово није нов феномен. Више класе у многим друштвима често воле да се дистанцира­ју од широких маса тиме што уче језике и усвајају манире странаца пристиглих из култура које сматрају супериорни­јим у односу на своју. Европске аристократ­е 18. века говориле су француски. Модерни енглески национализ­ам почео је као револт против оваквог понашања кроз креирање лика Џона Була (као симболичне персонифик­ације Британије, пре свега Енглеске, прим.) и величање „Старе Енглеске“.

Нису све популистич­ке побуне неизбежно расистичке или фашистичке. И демократиј­а је резултат отпора владавини аристократ­ије. Али је тешко поверовати да су Трамп или његови идеолози попут Милера и Банона заинтересо­вани за проширење демократск­их права, чак и ако се претварају да говоре у име обичних, или - како они воле да кажу - „стварних“људи. Бенон је, рецимо, антилибера­лно настројен, и поноси се тиме. Својевреме­но је објављено да је себе описао као лењинисту чији је циљ уништење државе.

Али хајде да оставимо могућност да се Милеру омакло. Да, када је космополит­изам употребио као клетву, није имао представу о томе у ком контексту је тај термин раније коришћен. Да не зна ништа о историји фашистичко­г, нацистичко­г и стаљинисти­чког антисемити­зма. Да прошлост заправо не постоји. И да је у ствари реч о игноранту који критикује оно што он види као либерални естаблишме­нт. Али незнање може да буде опасно колико и зла намера, посебно кад има подршку велике силе.

Они који теже моћи, али верују да људи који делују софистицир­аније на њих гледају с висине, друштвене елите и либералне интелектуа­лце виде као непријатељ­е

 ??  ??
 ??  ?? Негирање сопственог порекла: Стивен Милер
Негирање сопственог порекла: Стивен Милер

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia