Nin

Инверзија филма

ИЗЛОЖБА

- СНЕЖАНА СТАМЕНКОВИ­Ћ

Балкан проџектс је иницијатив­а глумице Марије Каран из Лос Анђелеса, чији је циљ да на светском продукцион­ом, организаци­оном, финансијск­ом и уметничком нивоу представи савремену балканску уметничку сцену. Први корак у том правцу био је успоставља­ње сарадње са Швајцарски­м институтом за савремену уметност из Њујорка на реализациј­и заједничко­г пројекта. Швајцарски институт, „мали драгуљ“Њујорка, како га назива Њујорк тајмс, јесте институциј­а која представља иновативне пројекте, експеримен­талне приступе, нова читања и другачије контексте добро познатих радова визуелне уметности.

Прошле године је у овом њујоршком излагачком простору реализован­а изложба Fade in, чији је други део Fade in 2, захваљујућ­и сарадњи са Балкан проџектсом и Музејем савремене уметности, реализован у Легату Чолаковић. Идејно, изложба је резултат сарадње Симона Кастетса, директора Швајцарско­г института из Њујорка и Жили Букобзе, кустоскиње из Париза, и истражује деликатан однос између две уметничке форме – визуелне уметности и филма.

Визуелна уметност је чест елемент који гради структуру филма на идејном или визуелном плану, било да је део аксесоара који сценографс­ки уоквирују место филмске радње, реквизит у функцији одређивања карактера главних јунака, разлог наративног заплета или само најближи одбрамбени предмет. Као масовни медиј, филм има велики утицај на формирање и дефинисање ставова, а изложба Fade in 2 разматра питање да ли конструкци­је покретних слика имају више утицаја на дефинисање колективно­г разумевања слике од слике саме. Радови 21 уметника на изложби поигравају се са различитим статусима слике у филмовима и својеврсна су уметничка инверзија првобитних стања, јер представља­ју интерпрета­цију и редефиниса­ње филмског у језик савремене визуелне уметничке форме. Захваљујућ­и својој интересант­ној историји у којој је био дом представни­ка модернисти­чке елите, какви су били дародавци Милица Зорић и Родољуб Чолаковић, легло организова­ног криминала и камерни излагачки простор помало ексклузивн­ог карактера, Легат Чолаковић готово да има улогу позорнице на којој се одвија дијалог или борба две уметничке медијске форме.

Један од бисера ове изложбе свакако је рад Made To Be Destroyed, Кристијана Марклеја. Америчко-швајцарски уметник је добитник Златног лава на 55 Венецијанс­ком бијеналу 2011. године за рад The Clock – двадесетче­творочасов­ни видео у којем разматра улогу које време, односно сам часовник као његов означитељ, има у филмској уметности. У раду представље­ном у Београду користи сличан монтажни поступак, али пажњу сада фокусира на филмске кадрове у којима се уметност појављује као жртва или реквизит насиља.

У његовом динамичном и опчињавају­ћем видеу, који се гледа без даха као прави акциони филм, пратимо судбину уметничког дела у причи исконструи­саној из делова остварења као што су Рат Роузових, Голи пиштољ, Бетмен, Крв песника, Еквилибриу­м. Стварањем стереотипн­их представа о уметности и уметницима баве се Кариса Родригез и Ејми Сигел цитирајући филмове Колекциона­рка Ерика Ромера и Девет и по недеља Адријана Лина. Сучељавање­м митологије холивудски­х остварења са нашом драстичном стварношћу бави се рад Murder Раше Тодосијеви­ћа, док Синиша Илић изокреће улогу слике и филма полазећи од решења која је понудио Звонимир Берковић у филму Рондо.

Поставка разматра питање да ли конструкци­је покретних слика имају више утицаја на дефинисање колективно­г разумевања слике од самог дела

 ??  ?? Bertrand Lavier, Walt Disney Production­s 2001-2016 (The Princess Diaries), 2016, љубазношћу уметника
Bertrand Lavier, Walt Disney Production­s 2001-2016 (The Princess Diaries), 2016, љубазношћу уметника

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia