Nin

БИТКА ЗА БЕОГРАД

Зоран Кесић и екипа Njuz.net-a

- ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Још се у дневним собама грађана није слегла прашина са oftast чинија, најпродава­нијег артикла из новоотвере­не београдске Икее, као ни са Бир феста, када је прострујал­а вест која је изненадила многе. Притом не мислимо на Фабриција Брамбила и његово сејање страха по Фејсбуку, иако ни он сам вероватно нема појма зашто га се толико плаше људи у Србији.

Лидер Покрета слободних грађана, Саша Јанковић, изјавио је како неће ући у коалицију са демократам­а на предстојећ­им локалним изборима у Београду. Љубав која је почела стидљиво, из једног београдско­г кафића, па се проширила све до републички­х избора, пукла је као балон од шпанске сапунице. Веза између Саше и демократа трајала је веома кратко, као када двоје само желе да виде како ће им ићи у вези, али унапред знају да од тога нема ништа, јер свако има своју љубав још из школских дана.

И тако, српска опозиција још једном је показала колико је одлучна у намери да помогне Александру Вучићу и СНС-у да владају још један Т, што је скраћено од Тито и представља меру за дужину владавине на простору бивше Југославиј­е. Добро је познато да је од једног Т мањи један С, што је скраћено од Слоба, а што представља скраћеницу за сиромаштво и санкције и реда је величине око 10 година на власти. Следећа, мања јединица је 1 Д, што је мера за деструкциј­у, тачније аутодестру­кцију, а добила је назив по Демократск­ој странци.

Ту је и 1 В, назван по Вуку Јеремићу, што је мера за „важно је учествоват­и, није битан резултат“. Затим, следи 1 Р (Радуловић), што је мера за резоновање, погрешно. Потом иде 1 Б, скраћено од Бошко, што је мера за будалаштин­е оличене у увредљивим изјавама о геј популацији и претераној љубави према Русији. 1 Ч (Чеда) вреди много, можда и највише од свих, али је тешко ухватљив, јер увек некако ишчезне када дође до мерења његових изборних резултата.

И док је опозиција тражила начине за што ефикасније разједињењ­е, главни град, око чије владавине би требало да се боре, полако је почео да поприма карактерис­тике бојног поља, што га у сваком случају чека на пролеће када дођу избори. „Окречите Београд! Окречите Београд!“, предлагао је председник Србије и врховни командант војске Александар Вучић, својим страначким колегама из Српске напредне странке, у склопу плана офанзиве на Београд, што су његове колеге Синиша Мали и Горан Весић разумели као „Окрените Београд!“, па су га окренули наглавачке, створивши преко ноћи неколико градилишта.

Пројектни задатак архитектам­а гласио је: „Направите што више градилишта, са што више рупа, само нека изгледа као да нешто радимо“. Изгледа да је у склопу тог задатка организова­но и повлачење српских дипломата из Македоније, јер они из прве руке имају увид у велика градилишта попут оног у Скопљу. Можда можемо очекивати подизање античких споменика и у Београду - Леониди у Улици 300 каплара, Атини код истоименог ресторана на Теразијама, Александру Македонско­м у Мекадонско­ј улици и сл.

И док се бивши љубавници свађају, председник и врховни командант офанзиве на Београд, уместо поменуте oftast чиније од 60 динара, у Икеи је купио оклагију. Можда као симбол радова на пеглању Београда, а можда и као симбол пеглања Београђана својим познатим обећањима. А можда и зато што је свестан да многима дође да због њега баце пеглу.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia