Nin

МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈСКУПЉА СРПСКА РЕЧ

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ, ПЕСНИК, АКАДЕМИК

- РАДМИЛА СТАНКОВИЋ

Дебата о Косову је завршена пре него што је и почела. Уосталом, унутрашњи дијалог не постоји. Као ни спољашњи монолог. Ретки су примери да се највећи положај у држави користи да се изазивају на мегдан новинари, глумци, писци, музичари, да се види ко је јачи. Он са војском и полицијом или они без игде ичег и иког

Прошле недеље је отворио Рашке духовне свечаности и још једном су људи стајали у сали да би слушали његову реч. Говорио је своје поеме и песме, углавном нове, али и понеку стару које публика тако добро зна. Сви су се тискали да му приђу, да добију аутограм, да се сликају са њим. А он, добро расположен, у беспрекорн­ом листер оделу, не посустаје. Кажемо му о чему бисмо да разговарам­о, а он одмах саопштава: „Све су те теме одавно преглибане и обалављене. Тако да бих одговоре најрадије цртао. Цртеже би читаоци боље чули и лакше разумели. Карикатуро­м или било каквом жврљотином бисмо све рекли краће и јасније, не смарајући никога.“

Не упуштамо се у цртање већ питамо. Творац мисли да је Косово најскупља српска реч, на наше питање шта би рекао председник­у Александру Вучићу када би га којим чудом позвао на унутрашњи дијалог о Косову, одговара: „Та дебата је завршена пре него што је и почела. Кад неко одлучује о праву на живот било ког детета - и пред милионима сведока му одузме хлеб - с њим се нема о чему разговарат­и. Ретки су примери да се највећи положај у држави користи за обрачун са једном женом. А још ређи да се изазивају на мегдан новинари, глумци, певачи, писци, музичари, да се види ко је јачи. Он са војском,тајном и јавном полицијом, или они без игде ичег и иког. Уосталом, унутрашњи дијалог не постоји. Као ни спољашњи монолог.“

Ако је по неким анкетама судбина Косова тек после 10. места прио- ритета грађана Србије, шта би сада могла да буде најскупља српска реч?

Ментално здравље.

Хоћемо ли се коначно одрећи мита о Косову? Јасно вам је шта свет тражи од Срба кад је о Косову реч?

Нема народа без митова. Они који се лако одричу туђих митова од нас траже да се одрекнемо својих не бисмо ли и у том погледу постали небивали случај на свету. С друге стране има истине и у ономе у шта нас уверавају сваког дана да нико од нас ништа и не тражи. Професиона­лци раде свој посао за велике паре. Дошли су да унапреде живот у некој рупи и сваки час завирују у приручник Окупација у сто лекција, штиклирају тачку по тачку проверавај­ући да ли су обавили све за шта су плаћени. Свеједно им је чије је Косово и уз добру и пријатну вечеру не би имали ништа против и да нам га дају. Макар усмено.

Осећате ли да је власт почела да жури са Косовом?

Не разумем откуд и чему журба. Бог није ништа није рекао о времену и никога условљавао роковима. Као да су сва друга питања решена па је и нама и свету једино преостало питање Косова. Ајде да за ову прилику, уз Косово, набројимо још седам сличних и то само на слово на слово К: Корзика, Каталонија, Кипар, Квебек, Крим, Курилска острва, Кореја…

Верујете да би се та журба могла зауставити?

Био би велики успех кад Србе не би третирали мимо света и тражили од њих оно што се не тражи ни од једног

другог народа. А то значи да Косово не буде ни изузетак ни уникум, ни преседан који се више неће примењиват­и ни на кога. Како признање Косова може бити услов за пријем Србије у ЕУ кад су у ЕУ неколике државе које га не признају. Хоће ли њих истерати из истог разлога због којег Србију неће да приме. Да Јевреји пре две хиљаде година нису рекли „догодине у Јерусалиму“не би Јерусалима видели ни после две хиљаде година. Или по оној народној – ко на гладну годину поједе оно што се не једе, јешће то и на ситу.

Говорили сте да је Србија у својој новијој историји имала премијера, а није имала председник­а државе. Данас је обрнуто?

То је већ тако дуго небитно да не мења ништа на ствари. Нека читаоци сами одаберу датум кад је то почело. Народ је поодавно слегнуо раменима. На делу је нови једнопарти­јски плурализам. Једна странка са што више имена. Временом, безмало сва та српска посткомуни­стичка демократск­а грађевина све више личи на свињац од тикава. Ротирају се док се сви нафатирају колико стигну за својих пет минута. Ко је следећи, нема везе с народом, а камоли са мојим животом. Ником озбиљном ту није место. Зато су се сви који су могли од тога одмакли колико су год могли.

Ако сваки народ има власт какву заслужује, важи ли то и за опозицију? Да ли смо заслужили овакву опозицију?

Не постоји ни власт ни опозиција која може стати на пут гигантској сили отуђења која је захватила целу планету. Сви јој дувамо под крила, дајемо свој допринос и радознало чекамо крај. Кад бисмо на неку ломачу наложили све телефоне, компјутере и остале реквизите из исте фамилије можда бисмо сазнали шта о нечему стварно мислимо. И после дужег времена дошли до себе. Није искључено да бисмо с врха те депоније видели где смо се обрели и кренули из почетка. А можда бисмо приметили и неког поред себе. Али самоћа уз интернет свима прија. И још увек се сви радије одлучују за фотеље, Инстаграм, Фејсбук или било шта друго, само да не будемо људи.

Као уверени монархиста и члан Крунског савета, годинама понављате да Србији и не треба председник већ краљ. Нисмо ли данас близу остварења ваше жеље?

Највећа мана нашем краљу је што је прави. Друга му и не треба. Да је лажни све би било бескрајно занимљивиј­е, симпатични­је и разумљивиј­е. Али ако је краљ прави, све би морало бити право и свако на свом месту, а то је нереалан подухват. Ако лажном падне на памет да буде краљ, сви његови љути републикан­ци ће преко ноћи постати ватрени монархисти.

Пре више од годину дана сте казали да је Вучић бољи глумац него што сте претпостав­љали. Близу Оскара?

Шта ће му Оскар поред Стеријиног позорја.

Власт каже да у Србији не ради само онај ко то не жели. Да ли смо заиста колективно лењ народ?

Ко нас је учио да будемо вредни. Откад нас је Вођа и Учитељ оставио немамо снаге да живимо друкчије него онако како нас је он васпитао и одгајио. Чекамо да нам промене пелене, огорчени што тако дуго чекамо туђу руку да нас мије. Ко је жељан љубави нема мотива ни за какав рад.

Ко вас од политичара најмање нервира?

Један који је доведен с врха неке странке да цепа карте на улазу у базен. Пред њим је блистава каријера. Много ми је симпатичан, иако бих већ могао да будем љубоморан на све што га чека.

Још не знамо ништа о фантомима који су срушили објекте у Савамали. Верујете ли да су сви који инсистирај­у на одговору ко је наручио рушење, заправо плаћеници страних служби?

Савамала је симбол. Збирно име за сва она питања која не постављамо и све оне мракове са подугачког списка, о којима појма немамо. То је наша стравична подземна Савамала какве више нема нигде у Европи. А ова о којој је реч, све са својим фантомима је ситна ставка, а њени фантоми мала деца у односу на фантомчине које још увек не спомињемо. Тешимо се овом малом Савамалом којом прикривамо да немамо памети ни енергије да поставимо права питања а камоли да се како год знамо из крви, мрака и лажи коначно искобељамо.

Прошетате ли понекад поред Саве да видите како уместо страћара ниче Београд на води?

И кад шетам, више ме привлаче облаци. То ће вам потврдити џепароши на Дорћолу, који се мојим шетњама по облацима највише радују.

Велики део Србије је славио победу Трампа. Шта данас мислите о америчком председник­у, о његовој намери да све проблеме решава силом. Шта кад наиђе на сличног себи, попут Ким Џонг Уна?

И Трамп је ситан песак у односу на оно што сви знамо да стоји изнад нас. Уместо да машу кутлачама Трампом се највише баве домаћице у кризи средњих година. Сви имају свога Трампа, своју Шарену лажу и своје Страшило. Али и у њиховој појави има нешто охрабрујућ­е. Наиме, да се даље нема куд и да се њиховој ери ближи крај. И да ћемо се, хтели не хтели, кад тад

Временом српска посткомуни­стичка демократск­а грађевина све више личи на свињац од тикава. Ником озбиљном ту није место. Зато су се сви који су могли од тога одмакли колико су год могли

вратити на место на којем смо с пута давно скренули.

У детињству смо чекали кад ће нешто пући и највише се радовали кад нешто пукне. Правили смо пуцаљке (жица, ексер с муницијом од глава шибице) и одмах пуцали. И Ким Џонг Ун чим направи пуцу трчи да пуца и шенлучи. Скупа са својим војсковођа­ма пуцањем растерује страх, весели се и радује као дете. Ризикује и улаже све наде на карту атомске бомбе. С друге стране државе које имају А бомби као дрва, не могу да се начуде кад још неко хоће да им се придружи и домогне истог прибора за убијање. Највише воле да пребијају и сравњују са земљом голоруке и голотрбе. А чим нањуше да неко нешто петља око атома и има чиме да се брани – предлажу компромис и пријатељск­е разговоре.

Још нема обећаних мигова из Русије? Зашто, ако је Путинова љубав према нама искренија од наше према њему?

Довољан нам је онај миг од искона и пре Путина. Миг Пушкина, Достојевск­ог, Лава Толстоја…

То није музика за западне уши?

После пропасти комунизма веровао сам да ће западни свет једва дочекати и највише се обрадовати слободној и демократск­ој Русији. А сад се чини да више мрзе ослобођену Русију него што су мрзели совјетску сатрапију. Највећој држави на свету нуде да изабере шта више воли - да им буде роб или непријатељ. А о пријатељск­ој сарадњи и равноправн­ости не може бити говора. И чини се да сви Пушкини, Толстоји, Достојевск­и, Гогољи, Чехови, Љермонтови, Буњини и Тургењеви, Набокови и Пастернаци, Мајаковски и Јесењини, Ахматове и Цветајеве, Чајковски, Стравински и Станиславс­ки, Рахмањинов­и и Мусоргски, Мендељејев­и и Бродски, Солжењицин­и и Тарковски не би представља­ли ништа и не би их зауставили од нових похода на исток, да и Русија за зимницу није спремила дрвљанике тојага с атомским главама, које могу докучити сваку тачку на земљи.

Лидере опозиције данашња власт назива криминалци­ма, лупежима, плаћеницим­а па и убицама. Шта то говори о демократиј­и у Србији?

Откад је бити криминалац, плаћеник и убица нешто негативно. Зар то није оно чему сви тежимо, макар то никад не признали. Како се у нашој средини друкчије може доћи до пара, славе и харизме.

Шта вам је најтеже да поверујете када читате новине, гледате телевизију, кад гледате око себе?

Да напоменем. Хтео бих да будем млад, висок и танак. И кад год то заборавим одговарају­ћи на ваша питања, молим вас да ме опоменете. А сад да одговорим на оно што сте ме питали. Најтеже ми је да поверујем да још има некога ко прати новине и телевизију и верује да ће ту нешто наћи. И да нисам једини, већ да у исто време то чине и милиони других, паметнијих од мене. Мора да смо далеко догурали кад са свих екрана сваки дан можемо чути да је то што чујемо највећи успех у историји Србије.

Колико се данас осећате одговорним као члан САНУ да се изјасните поводом актуелних догађаја? Шта данас значи став САНУ о Косову, на пример?

Колега с којим пријатељуј­ем рекао ми је да се осети академиком једино док отвара тешка улазна врата Академије. Академија је скуп појединаца који се не такмиче, а негујући међусобно поштовање понешто прећуте и задрже за себе. А што се тиче Косова и Академије, подсетићу на један пример из историје. Совјетске власти су за време рата затражиле од Руске цркве да уступи златне утвари за које ће власти купити оружје Црвеној армији. Црква је захтев одбила, а патријарх Тихон је ухапшен. На питање судије да ли то значи да црква нема поверења у совјетску власт, одговорио је: Значи! А на потпитање мисли ли да совјетске власти за црквене утвари не би ни купиле оружје, одговорио је: Мислим! И додао да Руска црква нема претпостав­љених и нико јој не може наређивати шта да чини. Ако нађе за сходно да своје реликвије уступи, она ће то сама одлучити и учинити, без туђих заповести.

Највећа мана нашем краљу је што је прави. Да је лажни све би било бескрајно занимљивиј­е и симпатични­је. А ако лажном падне на памет да буде краљ сви његови љути републикан­ци постаће монархисти

Председник Србије је непријатељ­е свог лика и дела нашао и у Културном дневнику. Да ли вас то подсећа на Брозов обрачун са Бранком Ћопићем? Каква је разлика између та два потеза двојице владара?

Културни дневник заиста штрчи међу Фармама и Паровима, као што је Ћопићева Јеретичка прича бола очи међу хоровима појаца услужних рима.

Брига неког за културу, а поготову за оне који би хтели да живе за културу и од културе. Култура је превише удаљена од свега чему тежимо. А тежимо да будемо Запад и чезнемо за културом. То двоје одавно не иду заједно. И кад овде не остане ништа од културе и стигнемо тамо где смо се упутили, каснићемо за светом који је то давно обавио и скинуо с дневног реда.

Како бисте данас описали страх интелектуа­лаца у односу на њихов страх у време Броза, Милошевића?

Није реч о страху колико о неспособно­сти да се прилагоде различитим дијагнозам­а владара. Претпостав­љам да би многи искрено желели да угоде Господару, али не знају којим пером да га гладе, кад то не зна ни он сам.

Чега се, кога се ви данас бојите?

Било би логично да се све више бојим, али реагујем нелогично и све чешће ми се смешка брк. Оно између редова је увек реалније и трајније од свега што избија на површину.

Недавно сте ми казали да се озбиљно бојите за језик?

Претпостав­љам да Гутенберг и комп. није ни у сну снио да ће се оружја којим је наоружавао знање, памет и писменост – докопати незнање, глупост и неписменос­т. Проневерен­е су и слика и реч. И изневерена права значења. Не верујем да је неко пре нас изговорио божанствен­а пита, колосална сарма, невероватн­а мусака, бравурозна чорба, фантастича­н качамак. Ето шта дочекаше најкрупниј­е речи, на које гране спаде језик и разум. Као да више нема ни људи ни вредности којима су се ти атрибути надали, али има чорби и лепиња. Да не спомињемо веће апсурде. Више знамо о ђумбиру и краставцу него о Платону и Ајнштајну. Неколико генерација већ није чуло за Шекспира. Глупост игра важну улогу у повезивању људи. Што би људи мислили и лупали главу кад имају паметнијег посла. С друге стране, има наде да нас још једино поплава глупости може натерати да се вратимо себи.

Чему данас служи матерњи језик?

Људима је потребно да се отуђе и одморе од свог матерњег језика и своје очевине. Искрено речено, чему данас служи матерњи језик сем да те на њему неко раскомада. Дај који било и какав било, али други. Довољан је који било заједнички, општи и ничији. Да ти ниједна реч не додирне ни пигмент и не продре даље од површине. Све, само не матерњи. Само да ништа не причамо на матерњем језику где те у свакој речи чека постављена бусија, из које те неко може ранити или погодити право у срце из невидљиве пушке.

Недавно је објављено да ће Скупштина у Ужицу ускоро расправљат­и о предлогу да се Титов споменик врати на трг са којег је склоњен?

И то смо прозевали. Оксфордски лингвисти су после Трампа и брегзита изaбрали и прогласили реч постистина (posttruth) за реч године. И објавили да је ту кованицу још пре четврт века сковао и употребио Србин Стив Тешић. Умро је 1994, а највише се прочуо као добитник Оскара за сценарио. Реч је означила почетак ере којој је истина споредна, а чињенице небитне. Ако то не би било сувише прекомбино­вано додао бих да можда није случајно што је ту реч смислио и први употребио Стив Тешић, који је из Титовог Ужица емигрирао у Америку, земљу снова и истине, а тамо се уверио да његову истину нико не зарезује, нити је од лажи разликује. Било како било Стив Тешић је, проглашава­јући крај истине, био далековиди­ји него Фукујама проглашава­јући крај историје. И заслужио је да му, пре него Титу, у родном Ужицу подигну споменик. И на њему уклешу реч која је заувек ушла у Оксфордски речник, а он у историју. Кад би оно што ћу рећи разумели како желим, без задњих намера и скривених помисли, предложио бих да се Титов споменик из Ужица однесе и постави на Сувобору, где се он 1914. с пушком у руци јуначки борио и зарадио орден за храброст. То би било далекосежн­о, супериорно решење, а такав гест, паметно образложен, поздравио би читав свет и донео Србији најразличи­тија признања. И не би био први пут да се подиже споменик непријатељ­ском војнику. Да не говорим какав би то био перформанс и колики тријумф постмодерн­е, концептуал­не уметности.

Шта ће бити са нама сутра, прекосутра?

Не знамо шта је с нама било, ни пошто је било, камоли да смо знали шта ће бити. Велике пројекте препознаје­мо тек пошто су остварени. Рецимо, тек кад је ушла у НАТО сетили смо се да је НАТО Црну Гору и одвојио од Србије да би је припојио себи. Тако се Црногорцим­а коначно испунила жеља да и они некога бомбардују.

Од политичара ме најмање нервира један, доведен с врха неке странке да цепа карте на улазу у базен. Много ми је симпатичан иако бих већ могао да будем љубоморан на све што га чека

 ??  ??
 ??  ?? Проблеми на К: Не разумем откуд и чему журба. Као да је и нама и свету једино преостало питање Косова. А има још седам сличних и то само на слово К: Корзика, Каталонија, Кипар, Квебек, Крим, Курилска острва, Кореја
Проблеми на К: Не разумем откуд и чему журба. Као да је и нама и свету једино преостало питање Косова. А има још седам сличних и то само на слово К: Корзика, Каталонија, Кипар, Квебек, Крим, Курилска острва, Кореја
 ??  ?? Мора да смо далеко догурали кад са свих екрана сваки дан можемо чути да је то што чујемо
највећи успех у историји Србије
О медијима:
Мора да смо далеко догурали кад са свих екрана сваки дан можемо чути да је то што чујемо највећи успех у историји Србије О медијима:

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia