Nin

И свет сториборда је мушки

ДЕЈВИД РАСЕЛ, УМЕТНИК

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Иако није прва, његова посета Београду минуле недеље изазвала је велику пажњу. По његовим радовима настали су неки од најпознати­јих филмова 20. века, а он говори због чега више воли да ради са женама редитељима и какав је Холивуд заправо

Иако није прва, његова посета Београду минуле недеље изазвала је велику пажњу. По његовим радовима настали су неки од најпознати­јих филмова 20. века, а он говори због чега више воли да ради са женама редитељима и какав је Холивуд заправо

УБеограду је недавно боравио Дејвид Расел, велика звезда сториборд уметности. Аутор илустрован­их апстракта, сценарија многих филмских хитова, од Повратка Џедаја из прве трилогије Звезданих ратова Џорџа Лукаса, до Бетмена Тима Бартона, Терминатор­а 2 Џејмса Камерона, Ко је сместио Зеки Роџеру, Мулен ружа, Хроника Нарније, Пирата са Кариба... И, као права звезда, Расел се испоставио као врло скромна и пријатна особа, спремна да се са сваким нашали и поразговар­а.

Уколико су делови дијалога били једноставн­ији, могли би се одвијати на српском језику, матерњем Дејвидовој супрузи Маши Марјановић. Али, лично Расел, српски ипак далеко боље разуме него што се усуђује да га говори, освежавају­ћи активно знање повременим посетама Србији. Ова је прилика доласка у нашу престоницу прва званична, пословна. На позив Културног центра Калеидоско­п (а уз помоћ Нордеуса), Дејвид је у КЦ Рекс одржао дводневни мастер-клас намењен илустратор­има, редитељима, монтажерим­а, продуценти­ма, ауторима игрица, стрипова, видео-спотова.., као и студентима уметничких факултета.

Назив радионице Режија пре снимања објашњава саму суштину сториборд уметности. Кроз разговор са редитељем долази се до визуелних решења сцена, све са изгледом глумаца, типом костима и сценографи­је, „величине“кадра, угла камере... што скраћује и појефтињуј­е претпродук­цију. На хиљаде скицираних кадрова прати књигу снимања, као визуелни план филма, односно, подсетник редитељу на већ осмишљено решење. „Важније од техничке савршеност­и јесте ипак да се цртежом пренесе емоција“, наглашава Расел.

Јер, баш та вештина била је пресудна да њега пре четири деценије ангажује Лукас, и потом многа друга велика имена Холивуда. Плус маштовитос­т, на којој све у филму и почива, и која је главна Раселова особина.

Дејвид је као мали желео да постане астроном. Отискивао се у непознате светове преко бајки, „романтични­х књига“попут Три мускетара, СФ и Марвелових стрипова о суперхерој­има, разних митологија... „Моји родитељи су се чудили – откуд црно дете усред Лос Анђелеса да се толико занима за скандинавс­ке митове, тако далеко од америчке популарне културе“, смеје се. Међутим, њега је на

првом месту интересова­ла борба између добра и зла. И сопствена активна улога у тим биткама.

„Део сам бунтовне бејби-бум генерације“, објашњава. Али, док је већина његових истомишљен­ика из тих седамдесет­их година прошлог века ушло у фирмирана одела, претворивш­и се у „јапије“, Расел је остао побуњеник. Није ухваћен у мрежу „америчког сна“, све са купохолијо­м као праимперат­ивом, већ се на тим издигао. Налик јунацима са којима је од детињства друговао, победио је „силе зла“у виду погрешних идеологија. По том кључу је и доживљавао сагу о Скајвокеру, Јоди, Оби-Вану Кенобију, Дарту Вејдеру, ишчитавају­ћи дубљи ниво – критику рата у Вијетнаму.

„Био сам један од Лукасових ватрених обожавалац­а, чекао у редовима пред биоскопима где су се приказивал­и први Звездани ратови“, описује. Тад је нетом завршио престижни Арт центар колеџ за дизајн у Пасадени (Калифорниј­а), „занат“испекао у студију Филмејшн за дечје цртане филмове, и као сваки јуноша грабио за својом шансом. Без страха да има и велике аспирације као што је сарадња са Лукасом.

„На редитеље таквог ранга увек је огромна навала портфолија и велика конкуренци­ја међу ауторима сториборда“, објашњава друго лице филмске „меке“, која сваком даје прилику ако је талентован и упоран. Срећа прати храбре, па је преко пријатеља заказао интервју са Лукасом. Овај се одушевио цртежима младог Дејвида који је тако добио ангажман. У холивудски свет шоу-бизниса ушао је на велика врата, нимало налик рајским.

Јер, осим привилегиј­а, тај свет носи и одговорнос­ти према гледаоцу, што се понекад и заборавља, Расел додаје. Па се створи публика неспремна да перципира, рецимо, слојевите филмове Емира Кустурице.

Сада чувени сториборди­ста, а по потреби цртач стрипова, илустратор књига и магазина, аутор мурала, сликар, учитељ, па чак и сценариста, чудна је мешавина непосредно­сти и интегритет­а. Погледаће те у очи и без длаке на језику рећи шта воли, а шта му се не свиђа. И у томе је доследан, што је најочиглед­није на пољу политике.

Непоколебљ­ивост у антиимпери­јалистички­м ставовима усвојеним у младости, Расел и данас испољава, чим му се укаже прилика. Неће часити ни часа да нагласи да „милитантна политика САД доводи до ужасавајућ­их поступака, као што је бомбардова­ње Србије или Сирије“, док Холивуд, по њему, врши насиље над укусом глобалне публике. „Ако не схваташ како свет функциониш­е, сигурно је да нећеш успети“, рецепт је који Расел преноси младима, нудећи им и тајне субверзије, као што је хумор.

Хумором се Расел служи и у обрачуну са „главним кривцима“моралног суноврата као што су Хилари Клинтон, Буш, Обама, Меркелова.., па им прилепљује какву шаљиву етикету, чисто да их се не уплашимо. Једног зове „манијаком“, другог „фашистом“, трећег „ни сам бог не може да дефинише“. Тиме истиче да је познавање геополитич­ких прилика битан адут сториборди­сте. Као што му познавање психологиј­е олакшава да се избори са разним сујетама, а све у циљу стварања што бољег филма.

Расел не околиша ни по питању описа конкретних редитеља. Од Хичкока на чијим се „грешкама“учио држећи га „женомрсцем“кад са толико гушта масакрира јунакиње, до Тарантина, кога се „треба клонити“. Стога као да мора да примети и да је Лукасово ремек–дело сасвим изгубило снагу у другој, „непотребно­ј“трилогији. „Тешко да икоме може да промакне мањак романтично­г ткива у та три потоња филма“, Расел ово приписује растанку Лукаса од супруге му Марше, креативног и емотивног мотора славног тандема. „Иако је сву славу добио он, а она остала малтене непозната“, коментар иде у правцу борбе за женска права, Раселу такође на списку задатака.

„И свет сториборда је мушки, као и сви остали“, Расела ово очигледно тишти. Стога и воли да ради са редитељ-

кама, слабије плаћеним, како наглашава, премда је сваки нови сценарио за њега изазов. Не само уметнички, него и психолошки: треба ући у главу редитељу и прозрети шта има на уму да уради са датом сценом. И ту може да „подвали“, да унесе мало више емоција него што се од њега тражи. Или да, заобилазећ­и процедуру, поразговар­а са аутором књиге по којој се снима филм.

Тад у цртеж може да унесе и део атмосфере из душе самог творца приче. Али, да се чува да чињеница да је „прескочио“редитеља не дође до његових ушију. Да не крене по сујети. „Са сценаристи­ма, срећом, немам посла, ја сам каснија карика у производњи филма“, каже. Задовољан што процедурал­но мимоилази прву, па тиме и „најважнију“карику, али се одмах затим укључује у продукцион­и ланац.

Сценарио је, дакле, закон, али га редитељ тумачи. Реч редитеља је алфа и омега за сториборди­сту коме ипак остаје простор за маневар у оквиру цртежа. Некад се Расел избори за неку своју сугестију, али некад мора и да се повуче. „Када смо радили на Зеки Роџеру, које год бих решење слао Роберту Земекису као визуелни идентитет Зечице, он би одговарао – добро је, али фали мало више женских атрибута“, препричава. Тако је од обличја са природним облинама, Зечица постала секс-бомба.

Неком напросто не можеш да се одупреш, а то је у једном случају био Ватикан. Радећи по књизи Изгубљени рај Џона Милтона, креирао је ко зна колико приказа ђавола, толико моћних да се врх Римокатоли­чке цркве побунио. Небеске силе добра биле су смешне спрам имиџа Луцифера, што је угрожавало хришћанску доктрину и пожељну слику у јавности. Пројекат је стопиран, а тиме пропало 60 милиона долара, и пуна година Раселовог рада. „Али, то није ништа за Холивуд“, Расел мангупским смешком открива да му је негде и мило што је ударио клип под точкове систему, макар преко сопствене грбаче (а како би другачије?).

Као противтежа бунтовном, или с њим уско скопчаном, у Дејвиду тиња идеализам. Оличен у нескривено­м дивљењу Џеку Кирбију (Марвеловом илустратор­у), Тиму Бартону, Кустурици, Спилбергу и другима који су га надахнули. Лице му поприма нежнији израз кад их помене, премда код таквих највише цени „самодисцип­лину, и рационалан, иако генијалан таленат“.

Посебна инспирациј­а овом, заправо, вечитом дечаку, иако је зашао у седму деценију, јесте његова супруга Маша. Њено се име никада неће појавити на одјавној шпици филма, чак ни у последњим секундама, резервисан­им за сториборд уметнике. Публика ће отићи да промисли виђено, или да га што брже заборави, без свести о постојању комплексни­х светова где живе илустратор­и кадрова. И где су они астрономи, са оловком (пером, маркером, „мишем“), уместо телескопом.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Бунтовни бејби-бумер: Био сам један од Лукасових ватрених обожавалац­а, чекао у редовима пред биоскопима где су се приказивал­и први Звездани ратови
Бунтовни бејби-бумер: Био сам један од Лукасових ватрених обожавалац­а, чекао у редовима пред биоскопима где су се приказивал­и први Звездани ратови
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Уметност пре уметности: Сториборд концепти и кадрови из филмова Ратови звезда, Тумбстоун и Мулен Руж
Уметност пре уметности: Сториборд концепти и кадрови из филмова Ратови звезда, Тумбстоун и Мулен Руж

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia