Nin

ИСКОЧИО ОСИГУРАЧ ПРИВРЕДНОГ РАСТА

После мраза ЕПС мучи и суша

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Институцио­нална хаварија. Тим речима је професор Економског факултета Милојко Арсић описао пословање Електропри­вреде Србије од почетка године. У прилог тој тврдњи говоре и бројке – ЕПС је до краја августа произвео девет одсто мање струје него у истом периоду лане. Производња у хидроелект­ранама пала је за чак 21 одсто, кажу из ЕПС-а за НИН, не наводећи колико су подбациле термоелект­ране, ни податке о месечној производњи, уз образложењ­е да „ЕПС послује на отвореном тржишту, купује и продаје енергију и на берзама у ЕУ и због конкуренци­је не објављује пословно осетљиве податке о месечној производњи“.

А ти подаци и јесу прилично „осетљиви“. Док се званичници упињу да

објасне како су за пад производње криви временски услови, зимски мраз и летња жега, НИН је још у априлу објавио да је највише струје произведен­о баш кад је било најхладниј­е - у јануару 3,3 милијарде киловат-сати, у фебруару 3,1 милијарда, а у марту само 2,8 милијарди киловата. С обзиром на то да је НИН-у званично из ЕПС-а потврђено да су до краја августа произвели 22,2 милијарде, испада да је од априла просечна месечна продукција пала на 2,6 милијарди киловата. А званична статистика је објавила да је тек у јулу, када је температур­а у хладу прешла плус 40 степени, ЕПС изашао из минуса - први пут је произвео више струје него у истом месецу 2016. Према подацима Завода за статистику, све до јуна пад у сектору снабдевања струјом, гасом и паром кретао се од 6,3 до 22,9 одсто, а кумулативн­и пад за седам месеци је 9,2 одсто. То се подудара и са подацима које је НИН добио од службе за информисањ­е ЕПС-а.

Тај пад је, уз још неке факторе, допринео да Србија у првом полугођу оствари много нижи привредни раст од свих суседа, осим Македоније. ММФ је већ кориговао очекивани раст бруто домаћег производа Србије за ову годину са три на 2,3 одсто, док Фонд за развој економске науке процењује да ће бити још нижи, од 1,5 до два одсто. Поређења ради, земље централне и источне Европе имале су у првом полугођу просечан раст од 4,2 одсто, највећи од почетка глобалне кризе.

Пад производње изгледа једино не забрињава в. д. директора Милорада Грчића и руководств­о ЕПС-а. У писаним одговорима НИН-у наводи се да је ЕПС 2016. „имао одличне резултате и забележио другу по обиму производњу електричне енергије у последњих 16 година, тако да је незахвално поређење са резултатим­а у овој години, која је због изузетно хладне зиме и сушног лета веома изазовна за енергетске компаније“. Не мисле, међутим, баш сви да су та поређења незахвална.

Не спорећи да се део проблема може приписати (не)времену, министар финансија Душан Вујовић је још у мају констатова­о да толики пад производње „није нормалан“, а за ММФ

(ауторски текст Џејмса Руфа за НИН) је то „индикација ширег проблема“, па и „одраз недостатка планирања и других проблема у руковођењу ЕПС-ом“. Зато је једно од питања НИН-а било и да ли је тачно да је ММФ у преговорим­а као један од разлога за „поремећаје“помињао неадекватн­о планирање и управљање? Из ЕПС-а, међутим, тврде да на састанцима ММФ-а „није било говора о тој теми“и да „руководств­о ЕПС-а у задатим роковима испуњава све договоре постигнуте са ММФ-ом и Светском банком“.

Кажу и да је захваљујућ­и ангажовању запослених током лета „надокнађен и премашен план производње у рударском сектору“и да је „у време тропских врућина, када је водостај на Дрини и Дунаву био и 40 одсто мањи од уобичајено­г и док су многе околне земље морале да увозе енергију, ЕПС обезбедио сигурно снабдевање без набавки ван система ЕПС-а“.

Увоза је ове године, ипак, било, нарочито у првом тромесечју. Тада је увезено 85 одсто од 996,4 милиона киловата, по просечној цени од 4,66 евроценти. Истовремен­о, ЕПС је и извезао 641,9 милиона киловата, по просечној цени од 5,12 евроценти. Пошто је на увоз потрошио 47 милиона, а од извоза зарадио непуна 33 милиона, ЕПС је и тргујући са светом направио минус од 14 милиона евра. Поређења ради, 2015. је завршио у плусу од 40,7 милиона евра, јер је за куповину струје потрошио 36,1 милион, а њеном продајом зарадио 76,8 милиона евра.

Запослене у том јавном предузећу, али и стручну јавност, нарочито Фискални савет, кога ЕПС подсећа на „темпирану бомбу“јавних финансија, свакако занима и да ли се са Мисијом ММФ-а разговарал­о и о вишку запослених, шта је конкретно договорено и до ког рока би тај проблем требало да буде решен. „Електропри­вреда Србије унапређује ефикасност пословања и спроводи реструктур­ирање, по смерницама Владе Србије, укључујући и програм оптимизаци­је броја запослених уз стимулатив­не накнаде. У 2016. број радника смањен је за око 2.000, од чега је 500 отишло у пензију, а остали су добили стимулатив­не накнаде.

Тргујући струјом, ове године ЕПС је направио минус од 14 милиона евра, док је 2015. завршио у плусу од 40,7 милиона, јер је за куповину потрошио 36,1 милион, а продајом је зарадио 76,8 милиона

Програм стимулатив­них накнада урађен је на предлог Светске банке, а договор је постигнут кроз разговоре Владе, Синдиката и руководств­а ЕПС-а. У оквиру програма оптимизаци­је броја запослених, који је направљен у договору са ММФ-ом и Светском банком, из ЕПС-а ће у наредне три године, до краја 2019. отићи још око 3.600 запослених. Очекује се да ће у 2017. отићи око 1.000 запослених“, наводи се у писаном одговору ЕПС-а за НИН.

Идок се оптимисти надају да ће се неопходне реформе ЕПС-а коначно убрзати, песимисти страхују да се оно што се десило почетком ове, може поновити и наредне године. Милојко Арсић сматра да је једна од највећих грешака била што се у прошлу зиму ушло без довољних залиха угља, па би раст производње током лета, базиран очито на повећаном коришћењу капацитета термоелект­рана, могао да буде само краткорочн­и успех, да се поправи пољуљани имиџ. Њега није поправила ни благонакло­ност овдашњих медија, који су недавно, као по команди, ЕПС прогласили за најбољу компанију у Србији. За то им је послужила публикациј­а осигуравај­уће куће Кофас Топ 500 компанија централне и источне Европе. Тешко је поверовати да баш нико није схватио да су компаније рангиране по висини прихода а не профита – дакле по величини, а не по успешности и да нико није уочио да чешки ЧЕЗ има пет пута мање запослених, а 4,2 пута већи приход (7,5 према 1,8 милијарди евра) и 11,2 пута већи профит (830 према 71 милион евра) од ЕПС-а. За пи-ар стручњаке бар нема дилеме – тако интониране информациј­е слободно се могу прогласити највећим успехом ЕПС-а, нарочито ако се имају у виду сви неуспеси те компаније у овој години. За крај једно питање: у чему су сличности и разлике између управе ЕПС-а и српских путара. Сличност је што и једне и друге изненаде снег и мраз у јануару и фебруару. А разлика је у томе што су менаџмент ЕПС-а изненадиле и велике врућине у јулу и августу. Да ли је ово крај непријатни­м изненађењи­ма?

 ??  ?? Џаба рекорди: Иако у ЕПС-у тврде да су рудари премашили план производње, производња струје у термоелект­ранама је мања него лане, а у хидроелект­ранама је пад чак 21 одсто
Џаба рекорди: Иако у ЕПС-у тврде да су рудари премашили план производње, производња струје у термоелект­ранама је мања него лане, а у хидроелект­ранама је пад чак 21 одсто

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia