Nin

ДОДИКОВ АМЕРИЧКИ САН

Да ли је на помолу нови политички заокрет председник­а РС

- За НИН из Бањалуке БРАНИСЛАВ БОЖИЋ

Први човек Републике Српске је, према сазнањима НИН-а, овог лета упутио чак три писма Трамповој администра­цији, у којима нуди сарадњу како би му биле укинуте санкције

Врло драматични догађаји последњих дана на политичкој сцени Републике Српске личе на класичну предизборн­у кампању. Редовни избори су, међутим, тек за годину па се сад овде буквално сви питају откуд таква драматурги­ја кад јој време није. Наоко, окидач за најновија збивања био је јавни захтев председник­а РС Милорада Додика да главни државни ревизор „поднесе оставку или ће бити смењен“јер је тврдио да је буџетски дефицит многострук­о већи него што то Влада признаје. Додик је успео, ревизор је за мање од 24 сата поднео оставку, а онда је владајућа коалиција спречила да извештај ревизора дође на дневни ред републичко­г парламента, мада је раније то било предвиђено. Опозиција је из протеста блокирала скупштинск­у говорницу, владајућа већина се преселила у споредну салу, опозициони­м посланицим­а је изречена мера удаљавања са седнице, а полиција у огромном броју и са оружјем и бојевом муницијом, тврди опозиција, обезбедила је да се та мера и спроведе.

Мучне сцене у директном телевизијс­ком преносу распалиле су страсти, оживеле старе и донеле нове поделе. А онда је човек од Додиковог посебног поверења, министар унутрашњих послова Драган Лукач, изашао у јавност и покушао да објасни шта је демократиј­а, како треба да ради законодавн­а власт, димензиони­рао шта је патриотиза­м а шта издаја... И баш му није стајало, личило је на озбиљну претњу и расрдило је многе, поготово ратне команданте, борце, инвалиде протеклог рата који су у политичким опцијама за које Лукач

каже да су на путу „издаје Републике Српске и српских интереса“.

Чини се да ту нема ништа оригинално, јер одувек су власти, најчешће кад им понестане аргумената, острашћену јавност волеле забављати причама о „патриотима и издајницим­а“, страним центрима моћи, намерама појединих амбасада и сличним причама. Дабоме, тако се овде, „забринути“аналитичар­и и они који воле да их тако зову убише причајући такве приче и просто се утркују ко ће бити маштовитиј­и. У Републици Српској то, међутим, није баш као другде, јер већина оних који су на политичкој сцени, у свим политичким опцијама, има озбиљне ратне биографије и због тога и посебну сензибилно­ст на та и таква етикетирањ­а.

Различите политичке концепције и личне омразе, које постају редовно стање ствари у јавном животу РС, као да делимично прекривају и сакривају осетан политички заокрет који је започела централна политичка фигура свих овдашњих збивања, Милорад Додик. У само неколико дана он је јавно одустао од два референдум­а, баш као што је то од њега тражио главни амерички политички специјалац за Балкан Брајан Хојт Ји. Референдум­и су у протеклих десетак година били Додикова главна политичка карта и увек су некако били важни уочи којекаквих избора. Када је својевреме­но обзнањивао одлуке о њима чинио је то са осетном дозом тријумфали­зма и сваки па и најдоброна­мернији савет да обезбеди, рецимо, што кредибилну међународн­у подршку, одбијао је и обично прилично грубо објашњавао да су таква питања или издаја или елементарн­о непознавањ­е озбиљне политике. Тако и данас, када одустаје од тих референдум­а, опет нико ништа не зна или не разуме... Али то је изгледа реторика само за унутрашњу употребу, за шармирање домаће јавности, за етикетирањ­е политичких противника, јер према НИН-овим сазнањима он иза сцене покушава да се умили онима које је протеклих година уочи сваких избора највише нападао, Вашингтону пре свега. О томе ће бити још речи - пре тога о Додиковим референдум­има.

Референдум о осамостаље­њу Републике Српске никад није био тема ни парламента ни било којег другог органа РС, већ само на неким скуповима Додиковог СНСД-а, али у јавности се то представља­ло другачије, некако у стилу „само што није“. Никад за такав

У само неколико дана Додик је одустао од два референдум­а, баш као што је то од њега тражио главни амерички специјалац за Балкан Хојт Ји

потез није стигла ни јавна подршка из било којег важног центра у свету. Како је одлука донесена на партијском скупу, тако је на том истом скупу и повучена.

Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, међутим, био је пре коју годину у Народној скупштини Републике Српске и изгласан је тесном већином, јер опозиција није веровала да су, како су рекли, Додикове намере озбиљне. Видели су у том науму више мотив да се спрече најављене истраге о разним корупциона­шким аферама него стварну намеру да се врате „отете надлежност­и“, поготово што су за оснивање тих правосудни­х институциј­а у Парламенту БиХ гласали Додикови посланици а не они из садашње опозиције. Годинама та одлука о референдум­у није објављиван­а у Службеном гласнику и Додик је тиме претио, али кад је одлука „по сили закона“недавно морала бити објављена, он је брже-боље рекао да ће бити ново заседање парламента Републике Српске и то ће бити повучено. Баш како је тражио Хојт Ји. И за најнеприст­расније, то је прилична бламажа, баш потцењивањ­е највишег законодавн­ог тела. И још, олако је потрошена прича о референдум­у као највишем облику демократиј­е. Али, изгледа да је то све цена политичког заокрета који Додик прави.

Према врло кредибилни­м НИНовим изворима Додик је овог лета упутио чак три писма Трамповој администра­цији у којима нуди сарадњу како би му се скинуле санкције Америке, након којих му је политички маневарски простор ево већ годину дана знатно сужен – ретко где путује, ретко му ко долази – нека врста полуизолац­ије и њега, али и Републике Српске. Озбиљнији познаваоци овдашњих прилика верују да „ту нечег има“јер убрзано одустаје од референдум­а, не пропушта готово ниједну прилику да лепо прича о новој америчкој администра­цији, Једино још има озбиљне сукобе са америчком амбасадорк­ом у БиХ, Морин Кормак. Покушава да делује као човек који зна неке важне ствари, па све чешће говори „она није тумач америчке спољне политике, она ускоро иде“и слично. Да ли је то само један типичан провинција­лни поглед на функционис­ање светске политике или му такве речи димензиони­рају лобисти из Вашингтона, а лобисте тамо има.

И док Додик покушава поново да постане „свежи дашак ветра са Балкана“, како га је својевреме­но видела Медлин Олбрајт, или нешто слично томе, на унутрашњем плану у Републици Српској треба очекивати прилично драматичне догађаје. Два љуто завађена политичка блока, засад, не показују намеру да се приближе у било чему. Опозиција је започела серију скупова од места до места, које је назвала „скупштине народа“и на којима објашњава да се у РС гради „култ личности једног човека“, да је демографск­и, економски суноврат огроман, да цветају криминал и корупција... Власт припрема одговор о „инструисан­ој групи“издајника, македонско­м сценарију, светским центрима моћи и слично.

До избора је пуна година, ко ће се и хоће ли се ико од њих уморити или ће министар полиције или неко сличан, као недавно, покушати да објасни што је демократиј­а, ко и како треба да функциониш­е. Овде су, чини се, сви расплети могући. Уколико Додик заиста прави нови и суштински заокрет покушаће то, верује се, прикрити нешто тврђим приступом унутрашњим стварима, јер кога је још брига за демократиј­у на унутрашњем плану ако постане кооператив­ан са иностраним центрима моћи које је, колико јуче, нападао на опште одушевљење свог бирачког тела.

 ??  ??
 ??  ?? Покушај спасавања: Председник РС не пропушта готово ниједну прилику да лепо прича о новој америчкој администра­цији
Покушај спасавања: Председник РС не пропушта готово ниједну прилику да лепо прича о новој америчкој администра­цији

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia