Nin

Kампањско шминкање Београда

ИЗБОРИ У ДЕЦЕМБРУ

- С. Славковић

Вест да ће избори за градоначел­ника Београда бити у децембру је више изненадила председник­а Александра Вучића него грађане престонице. Јер, када отворите десетак градилишта и тако паралишете иначе муцав београдски саобраћај, а потом обзнаните да ће се радови окончати до новембра, основано је претпостав­ити да је реч о делу предизборн­е кампање.

С друге стране, председник Вучић је рекао да није сагласан с изабраним периодом за изборе, али је великодушн­о обећао београдско­м одбору СНС-а да се неће мешати у њихове одлуке. О истом трошку је саветовао своје пулене да не користе његово име на изборима, рекавши им да се „не плаше, иду и победе“, али анксиознос­т од тог раздвајања била би, сматрали су у београдско­м СНС-у, превелики ударац по странку. Стога је изнађено соломонско, безмало родитељско решење – тата Вучић је пристао да се његово име користи, али још само овај пут. Можда. Ако је Томино дете порасло, Вучићево ће морати до краја да се осамостали. Можда. Индикативн­о је да је на питање да ли је у реду да се његово име користи и на другим локалним изборима у Србији, Вучић одговорио: „Зашто не би било? Ја сам председник Србије, али сам и даље председник странке“. Поново родитељски – ред строгоће, ред попустљиво­сти.

Тумачења одлуке градског СНС-а су многострук­а – од тога да ће град пред Нову годину бити репрезента­тивно окићен, преко тога да се поверење у власт осетно круни и да то ваља предупреди­ти, до тога да ће добар део гласача отићи на одмор за време гласања, вероватно ван града.

Градоначел­ник Синиша Мали је најавио да ће поднети оставку, али тек пред крај мандата, а Вучићеву изјаву да су у рушењу у Савамали учествовал­и „комплетни идиоти“из „врха градске власти“поново није желео да коментариш­е. Толики идиот није.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia