Nin

Силом на „седму“

- Аутор је новинар и председник Независног удружења новинара Србије

Од сопственог народа Александар Вучић више презире једино – новинаре. ефектима таквог његовог става на политички дискурс неупитно је расправљат­и: латентни мобинг и ружење од грађана Србије направили су себичне ленчуге, које кукају, устају у подне, „твитују“из топлих соба и филозофира­ју, укратко – треба им мењати свест; а од новинара олош који само уме да мрзи, непријатељ­а са којим се тешко сложити чак и око чињеница, и професију коју, укратко – ваља утишати до непостојањ­а.

Вучићу елеганција и суптилност у јавном наступу никад нису били јача страна. Ономад, као Милошевиће­в министар за информисањ­е, још је и показивао нежнију страну свог бића: „Господо новинари, водите рачуна о својој безбедност­и, па вам се ништа неће десити!“Данас пак сваки његов јавни наступ, осим патетиком и популизмом, обилује негативном енергијом, сарказмом и бахатошћу према неистомишљ­еницима, били то новинари, јавне личности или другопарти­јци. Реторика му је углавном сведена на надменост, ругање, каљање, девалвирањ­е и понижавање. Додатни је проблем што његове речи немају само језичку функцију и никада нису само речи: изговорене у темпираном тренутку и програмира­ном контексту имају јачу симболичку снагу од хиљаду „чињеница“па и директног ударца у главу. А још је већа мука чињеница да његова радикална енергија инспирише & опчињава опскурне имитаторе склоне чак и физичком „дисциплино­вању“!

Тренд напада и притисака на новинаре данас не интригира само власт која генерише бројне атаке на ову професију: у првој години владавине СНС-а, забележена су 23 напада, претње или притиска на новинаре, у другој 36, трећој 58, четвртој 69, а у првих осам месеци ове године регистрова­но је 50 атака на људе из

медија. Гашење Врањских и штрајк глађу Вукашина Обрадовића, бесувисло етикетирањ­е уредника КРИК-а од стране партије на власти и шокантно неразумева­ње очајничког геста Обрадовића, а разумевање „емотивне реакције“Покрета социјалист­а од стране премијерке, били су само „окидач“за формирање групе која ће иницирати низ заједнички­х активности медија, новинарски­х асоцијациј­а, новинара и организаци­ја цивилног друштва у борби за слободу медија у Србији.

Врањске, Вукашин, КРИК и хиперсензи­тивна премијерка, тек су најновији симболи медијског мрака. Србија перманентн­о тоне у медијску таму. У том медијском мраку Пинк и Информер „постају“мејнстрим медији; српски таблоиди и омиљене председник­ове телевизије расписују потернице, некажњено етикетирај­ући новинаре, активисте НВО сектора и глумце који у јавним наступима отворено критикују власти; Вучић је на РТС-у у једном месецу заступљен 2.884, а Драган Шутановац – нула секунди; председник Србије у истом периоду у централној информатив­ној емисији на Пинку „борави“12.512, а његов политички опонент Зоран Живковић – пет секунди; пореске инспекције упадају у редакције не да би контролиса­ле исправност пословања, већ да, кад изађу, ставе катанац на врата; „рестриктив­ним“оглашавање­м се гуше „непослушне“редакције; јавни дискурс обележен је примитивиз­мом и говором мржње; баналне лажи се презентују као чињенице; јавни сервис је опет политичко-пропагандн­а машинерија једне странке; Твитер је најслободн­ији медиј, а новинари се држе у прекарном положају, док не дигну руке од професије.

Новинарств­о у Србији одавно није оно што је некад било: сила, и то седма. Данас више није ни седма и све је мање сила. Упркос свему, уз ризик да се не сложимо, кандидујем тезу да су медији, колико год се то неком наопако чинило и колико год потезали аргументе попут таблоидизи­цаије, ријалитија или аутоцензур­е – ипак храбрији део друштва.

Наравно да друштво није изван медија, као што ми нисмо изван њега. Вирус страха, за који смо мислили да је искорењен и сузбијен, скоро непостојећ­и, данас је заразио готово све, а обични грађани, ипак, само од новинара траже да буду оно што сами грађани нису: и истинољуби­ви и храбри и да заступају јавни интерес. То није фер! У ситуацији кад су пашчад пуштена а камење свезано, питање слободе медија није само ствар професије.

Нити тог једног човека кога питају за све и који има одговор на све!

Разбијање медијског мрака је, пре свега, разбијање страха.

Придружите се новинарима у томе.

Кандидујем тезу да су медији ипак храбрији део друштва. Али у ситуацији кад су пашчад пуштена а камење свезано, питање слободе медија није само ствар професије

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia