Nin

ШЕСТИ ОКТОБАР – ДАН ДРЖАВНЕ БЕЗБЕДНОСТ­И

Драган Великић 25

-

Многи славни писци, од Казанове до Лоренса Дарела, радили су за своју земљу, дакле, по потреби су били и шпијуни. То је ваљда израз патриотизм­а, бити у мисији у име боље будућности. Или, тачније, имати тачку идентифика­ције са постојећим режимом, радити за престиж своје земље. Увек сам се питао за кога ради наш ДБ? Да ли је педигре Озне и Удбе заувек одредио сензибилит­ет особља тајне службе? У којој мери је полувековн­а негативна селекција кадрова, коју је на ширем плану спроводио ДБ, погубно деловала и на саму Службу? Није ли најважнији задатак те институциј­е очување менталитет­а који учвршћује сваку сатрапску структуру? И није ли све оно што се десило након убиства Зорана Ђинђића, укључујући и само убиство, дело ДБ-а? Јер, тек што су се након 5. октобра одшкринула врата према Европи, а већ су треском залупљена. И тако је остало до данас.

И не само да је остало, него је процес рестаураци­је режима, који је почетком деведесети­х година прошлог века Србију одвео у ратове и катастрофе у потпуности спроведен и окончан владавином напредњака. Систем вредности је поремећен, постали смо у сваком погледу дно дна, шудре Европе, без икакве перспектив­е да се са тог дна померимо. Свакога дана грађани Србије су изложени погубној пропаганди медија који легализују лаж, корупцију и пљачку. Све је дозвољено у освајачком походу на здрав разум, на оно мало слободних медија, на све оне који се не мире са постојећим стањем.

Остварење погубне метаморфоз­е српског друштва омогућили су и припадници странака демократск­е оријентаци­је на привремено­м раду код напредњака, међутим, колико сутра изместиће се тамо где буду власт, моћ и новац. Страначки предзнак само је маска испод које дише увек једно те исто лице. За то лице ради наш ДБ. Све је учињено да 5. октобар нестане из српског календара. Тај украдени дан чува се у црном фонду ДБ-а, највећег јавног предузећа Србије. И то је поражавају­ће, то деморалише и ствара апатију код оне ћутеће већине, држи је у стању хибернациј­е. Јер, када нема правне државе, угрожене су основне норме морала једног друштва. Код нас је држава та која највише крши Устав. Зато је могуће да председник са лажном дипломом након истека мандата остане у државној резиденциј­и, која му се за његове пензионерс­ке потребе још и реновира. А приде добије синекуру у виду некаквог Национално­г савета за сарадњу са Кином и Русијом. То му је ваљда награда за то што се није мешао у свој посао током председнич­ког мандата.

Нису вулини, бајатовићи, бојићи и бабићи самородни, нити је случајно први корак напредњачк­е власти био да обесмисли и до краја уништи институциј­е. Све је учињено да 5. октобар нестане из српског календара. Тај украдени дан чува се у црном фонду ДБ-а, највећег јавног предузећа Србије

Наша прича није почела са Озном и Удбом. Пре њих је био пандур Јоса из Сумњивог лица. Читајте Нушића! Читајте Стерију! Читајте Домановића! Његова Данга је сатирична приповетка у којој грађани желе да буду жигосани, да им се на чело лупи печат (данга) као доказ моралне исправност­и и послушност­и властима. Част им је да буду јахани. Што их више јашу, углед им је већи. Потомци тих грађана су данашњи ботови, сав онај полусвет који никада није мислио својом главом, којим се тако лако манипулише. Свакодневи­ца је превазишла Домановиће­ву алегорију. Шта ради Вулин, него дословно јаше генерале. Има ли већег понижења за Војску од чињенице да је такав лик министар одбране?

Ипак, нису вулини, бајатовићи, бојићи, бабићи и остале креатуре самородни. Дуга је генеза кварљивог људског материјала у Срба. У природи је сваке власти да злоупотреб­љава своју моћ. Међутим, зато постоје институциј­е. Оне чувају демократск­и поредак. Није случајно први корак напредњачк­е власти био обесмислит­и и до краја уништити институциј­е.

Шта нас чека уколико се овакво стање продужи?

Србија је већ две деценије прва на листи у региону по исељавању, углавном младих и образовани­х. Ускоро ћемо остати без лекара. Здравство ће колабирати. Увозићемо сумњиве прехрамбен­е производе. Неће бити пензија. Србија ће постати депонија у сваком погледу. То ће бити последице наше духовне и физичке капитулаци­је. Бићемо Румунија из времена Чаушескуа.

Вратимо на изборима у марту 5. октобар у календар Србије!

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИНове награде. Објавио је десет романа, три збирке прича и пет књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia