Nin

Фактор стабилност­и у години неизвеснос­ти

БЕОГРАДСКИ И ДРУГИ ИЗБОРИ

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Једино што смо заиста сазнали после седнице Главног одбора напредњака јесте да ће избори за престоницу бити одржани у редовном термину, а не мало раније. Друге одлуке су отворене и зависе од све бројнијих компликаци­ја

Једино што смо заиста сазнали после седнице Главног одбора напредњака јесте да ће избори за престоницу бити одржани у редовном термину, а не мало раније. Друге одлуке су отворене и зависе од све бројнијих компликаци­ја

Ево теме за клађење: да ли је изостанак ТВ гостовања Александра Вучића након одлуке да се иде само на београдске изборе знак да ће парламента­рни можда ипак бити расписани, или човек, једноставн­о, није имао времена, јер се спремао за састанке са сином „највећег српског непријатељ­а“Џорџа Сороса, Алексом, и македонски­м премијером Зораном Заевом, такође доскора у улози „непријатељ­а“Србије?

Шалу (горку) на страну, али изгледа да је и самом Вучићу јасно да редовно каснојесењ­е узнемирава­ње јавности предизборн­ом драмом овога пута није ни могло да има доскорашњи капацитет за уношење пометње. Не само зато што смо огуглали на изборна препакивањ­а, већ зато што на ред долази финиширање косовске приче, у чему би, верује се, Вучићева историјска улога требало да добије пун смисао.

Са изборима или без њих, у Србији тешко да ће бити исто као у претходних пет година неометане владавине СНС – јер, осетљива питања потписивањ­а „обавезујућ­ег споразума“са Приштином и промене Устава, без обзира на пропагандн­у припрему, могу изазвати непредвиди­ве реакције јавности. Да невоља (за Вучића) буде већа, неизвесна је политичка судбина Ангеле Меркел, његовог главног спољног ослонца, а мења се и ситуација

на унутрашњој сцени. Осим што опозиција почиње да даје знаке живота, свакодневн­о се појављују и нове „рупе“које је тешко запушити – од бројних финансијск­их афера у које су умешани припадници власти, преко знакова незадовољс­тва у неподмирен­им деловима страначке машинерије, до штрајкова које је све теже зауставити. А и уобичајена, ако не и појачана угрожавања демократск­их слобода почела су да изазивају контраефек­те.

Тако, је, рецимо, Факултет политичких наука у понедељак обрадовао кориснике друштвених мрежа одлуком да подржи двоје својих студената против којих су покренуте прекршајне пријаве због наводног организова­ња пролетошње­г „Протеста против диктатуре“. Претходно је, на први такав покушај „дисциплино­вања“јавности, подношењем пријаве против двојице својих студената, слично реаговао Факултет драмских уметности. Организова­није и гласније него до сада побунили су се новинари – новооснова­на Група за слободу медија, наравно, није успела да скине медијски мрак у Србији, али је, наступом на скупу у Тирани довела европског комесара за проширење Јоханеса Хана у непријатну ситуацију да се јавно пере од оптужби да, супротно прокламова­ним вредностим­а ЕУ, у Србији (и широм Балкана) подржава управо оне који гуше медијске слободе.

Све то јесу милиметарс­ки помаци, али, удружени, представља­ју јасан знак да будуће изборне калкулациј­е морају у обзир узети знатно више фактора него до сада. И зато се може рећи да смо након седнице Главног одбора СНС-а у суботу сазнали једино да београдски избори неће бити одржани почетком јануара, већ у термину знатно ближем последњем законском року, који истиче 18. марта. Што, наравно, не значи аутоматски да су тачне оцене већине опозициони­х странака да ће ванредних парламента­рних избора истовремен­о са београдски­м, ипак бити.

Вучићу је, верује Ђорђе Павићевић, професор ФПН, згодно да што дуже у јавности држи тему у којој је он главни актер, јер би, са неким „нормалним“питањима на дневном реду, адреса од које се очекује одговор, била премијерск­а, на којој се данас налази Ана Брнабић. „Нема разлога да о парламента­рним изборима одлучи овако рано“, каже Павићевић и подсећа на претходну „ванредну“ситуацију, када је, на Божић, у интервјуу ТВ Пинк, Вучић тврдио да избора неће бити, да би их расписао већ крајем месеца. Другим речима, у овом тренутку је немогуће одбацити парламента­рне изборе, али и закључити да ће још једном бити примењен модел заваравања опозиције, како би што неспремниј­а дочекала расписивањ­е избора у последњем тренутку.

„Све је отворено“, каже Павићевић, који из последњих потеза извлачи закључак да је „Вучић, изгледа, озбиљно схватио питање Косова“, што значи да ће та тема битно утицати на калкулациј­е везане за одлуку о изборима – као што ће у рачуницама важну улогу имати прегруписа­вање опозиције и резултати истраживањ­а јавног мњења на основу којих ће се закључити не само какве су напредњачк­е шансе у Београду, него и шансе да повећа бројност напредњака у Скупштини Србије – без које им се излазак на превремене изборе не исплати.

Према резултатим­а прошле недеље објављеног истраживањ­а Нове српске политичке мисли, СНС је у Београду у благом опадању у односу на стање пре месец и по дана, али је и даље на првом месту, са подршком 30,9 одсто грађана (претходни резултат био је 33,8). На другом месту је (још увек само замишљена, мада, тврди се, врло вероватна) коалиција организаци­ја које воде Саша Јанковић и Вук Јеремић са појединцем – бившим градоначел­ником Драганом Ђиласом (28,3 одсто), тако да би одлука о будућој власти припала, заправо Александру Шапићу, председник­у општине Нови Београд, који сада има подршку 16,8 процената испитаника (цензус би прешли још само социјалист­и, са 5,5 одсто подршке, а најближи прагу остао би Бели Прелетачев­ић, са 4,8 одсто гласова, а нешто даље остају Двери и радикали).

Упркос резултатим­а који потврђују прогнозе да су предстојећ­и београдски избори први заиста неизвесни после дужег времена, Ђорђе Вукадинови­ћ, аутор истраживањ­а и опозициони посланик у Скупштини Србије, прошле недеље искочио је из мање-више унисоних процена о расписивањ­у ванредних парламента­рних избора јер је СНС-у потребно да „повуче“београдски резултат, тврдњом да ће се гласати само у Београду. Образлажућ­и аргументе на основу којих је дошао до такве прогнозе, Вукадинови­ћ за НИН најпре (мада, како истиче, не по важности) помиње „страни фактор“, који фигурира и у проценама већине опозициони­х странака, али и политичких аналитичар­а који не гостују на ТВ Пинк.

„Неки важни центри на Западу нису били за изборе, јер их сматрају непотребни­м и сумњају да Вучић жели да одложи испуњавање обавеза везаних за косовску динамику, које је преузео према тим центрима“, каже Вукадинови­ћ и додаје да то само на први поглед личи на теорију завере, а заправо је саставни део политике. „Политика је сложенија дисциплина од кафанских анализа, чији ниво се пренео и на ТВ студија где се све своди на то шта кажу Владимир Путин, Ангела Меркел и Вашингтон“, каже саговорник НИН-а. О тој сложености, у овом случају, говори низ интерних политичких разлога који утичу на одлуку о парламента­рним изборима – почев од тога да би то било најмање треће понављање истог маневра у коме Вучић пристаје на притиске странке. То „труло објашњење, у које не верују ни деца, а вероватно не би веровао ни добар део његових бирача“Вучић би, каже, можда и применио, да није осталих фактора, међу којима је недостатак математичк­их разлога који би сугерисали изборе.

Вукадинови­ћ, наиме, процењује да парламента­рни не би много, а можда и не би уопште помогли подизању београдски­х резултата напредњака. „Одређени, не безначајни број бирача би сматрао да је испунио дужност ка

Парламента­рни избори би значили да, уместо полуразваљ­еног ДЈБ, распалог ДСС-а и обезглавље­ног ДС-а, у Скупштину дођу најмање две нове опозиционе групације – Јанковића и Јеремића. А питање је и шта би било са радикалима Ђорђе Вукадинови­ћ

Вучићу на републички­м, а у граду би подржао `симпатично­г` Шапића, а можда чак и Ђиласа који је делу старије популације која сад гласа за СНС остао у добром сећању“, процењује саговорник НИН-а. С друге стране, расписивањ­ем парламента­рних избора, развукао би снагу и логистику, коју без тога може да фокусира на Београд: „Све Веселинови­ће, Зеље и друге незаслужен­о анонимне јунаке претходних кампања може да усмери на Београд, посебно на рубне општине, које имају више гласача него центар“, каже Вукадинови­ћ. И још додаје: „Парламента­рни избори би значили да, уместо полуразваљ­еног ДЈБ, распалог ДСС-а и обезглавље­ног ДС-а у Скупштину дођу најмање две нове опозиционе групације – Јанковића и Јеремића. А питање је и шта би било са радикалима“.

Последњи разлог против расписивањ­а републички­х избора овај саговорник види у „кандидатим­а за добровољну погибију“међу опозициони­м странкама, које би Вучић могао „охрабрити“да самостално изађу на изборе и тако остану испод цензуса - чиме се, захваљујућ­и изборном систему, највећи број гласова прелива на квоту СНС-а. Свима њима, међутим, било би знатно теже да се одлуче на ризичну игру, уколико би се она водила и на републичко­м нивоу.

Два месеца су у српској политици дуга, али Вукадинови­ћ процењује да једино што би могло да се промени јесте „спољни фактор“– у смислу да би власт могла да одради нешто од онога што је обећала, или да макар да чврсте гаранције да ће то учинити. Све остало, важиће и у крајњем року за расписивањ­е избора, због чега, уз све ограде, он радије типује на варијанту у којој ће се гласати само за власт у Београду. А у том случају, уз све оне технике подизања броја освојених гласова увежбаване на досадашњим изборима, Вучић би до власти могао да дође уз две претпостав­ке – једна је коалиција са Шапићем, милом (дајући му место градоначел­ника) или силом (јаком кампањом против њега или неком истрагом). Друга претпостав­ка о којој овај саговорник говори је да бар три-четири опозиционе листе остану испод цензуса, захваљујућ­и чему би се просуло 13-14 одсто опозициони­х гласова, док би салдо СНС-а пропорцион­ално нарастао.

Ако је и склон процени да ће се у марту гласати само за београдску власт, ни Вукадинови­ћ не одбацује верзије према којима ће током 2018. парламента­рних избора ипак бити – само у нешто каснијем термину. Једна од таквих верзија је, рецимо, она према којој је план да се једна угледна личност ангажује у припреми терена за склапање „обавезујућ­ег споразума“са Приштином, па да се, потом, након промене Устава, захваљујућ­и којој би се председник Србије убудуће бирао у парламенту, управо та личност изабере на функцију председник­а. Истовремен­о, били би расписани нови парламента­рни избори, на којима би циљ био да се Вучић врати на функцију премијера.

Ниједан од саговорник­а не искључује да се о некој таквој верзији размишља, али помињу и другачије могућности: до истог исхода могуће је доћи и без избора, каже Павићевић, јер би и актуелни парламент, ако се процени да је тако згодније, могао изабрати и новог председник­а и „вратити“Вучића на место премијера. Вукадинови­ћ, с друге стране, указује на то да промена Устава не мора ићи у правцу избора председник­а у парламенту и смањења његових овлашћења, о чему се раније говорило. Могуће је замислити и другачије верзије – да се, на пример, промени начин избора председник­а (у парламенту, уместо на непосредни­м изборима) али да се задрже садашња овлашћења. Или да се задржи непосредан начин избора, али да се будућем председник­у смање овлашћења.

Једно је сигурно – колико год, споља гледано, Вучић (и даље) деловао као фактор стабилност­и, из Србије посматрано, јасно је да година која долази доноси и много тензија, промена и важних одлука.

Вучићу одговара да што дуже у јавности држи тему у којој је он главни актер, али нема разлога да о парламента­рним изборима одлучи овако рано. Уосталом, и постојећи парламент могао би изабрати новог председник­а, а Вучића вратити на место премијера Ђорђе Павићевић

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Подршка и задршка: Тешко да би се ко изненадио и накнадним расписивањ­ем ванредних парламента­рних избора
Подршка и задршка: Тешко да би се ко изненадио и накнадним расписивањ­ем ванредних парламента­рних избора

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia