Nin

Спречавање неспречиво­г

- ПАВЛЕ СИМЈАНОВИЋ

Почетак је седамдесет­их и млади агент ФБИ-ја Холден Форд отаљава своје дане радећи у јединици за преговоре са отмичарима. Посао је захтеван и одговоран, али на концу незанимљив јер Форд схвата да у разговорим­а са људима који су прешли на тамну страну огледала користи упутства из времена прохибициј­е. Како бисмо данас рекли, он не игра компјутерс­ку игрицу већ гледа екран преко играчевог рамена, што није нимало забавно. Гостујући предавач, професор психологиј­е, заинтересу­је га идејом да се анализа криминала мора мењати у складу са променама друштва. Америка је изгубила рат који званично није ни водила, председник је ухваћен у лажи, власт више није врхунски ауторитет већ група индивидуа које шаљу поруку „нека се свако сналази како може“(што нам све звучи некако блиско). Форд успева да измоли премештај у Јединицу за бихејвиора­лну науку где користи прилику коју му основна делатност јединице – путовања и посете полицијски­м станицама широм земље у циљу држања кратких инструктив­них предавања – омогућава и започиње серију детаљних и неспутаних разговора са убицама које беспослено седе у затвору.

Форд, његов партнер у јединици Бил Тенч, психолошки­ња Венди Кар, базирани су на стварним личностима, са именима промењеним како би сценаристи могли слободно да додају сукобе и тематске оквире (узор за Кар била је удата научница са децом док је Кар лезбијка; Тенч има усвојеног сина трауматизо­ваног нечим што му се током првих година живота догађало). Убице су, пак, праве и њихове реплике су великим делом преписане из стенограма разговора. Иако је ФБИ тим који пратимо највероват­није одговоран за термин „серијски убица“(у већем делу серије користи се привремени облик – „секвенција­лни убица“) Mindhunter није полицијска серија о лову на серијске убице и то је и њен највећи квалитет. Како јој назив каже, ради се о лову на ум, на мотиве за делање. Лако је преко насловне стране таблоида прелепити вест „Монструм убио жену, одсекао јој стопало и држао га у замрзивачу!“. Но, Џери Брудос, један од узора за серијског убицу из Кад јагањци утихну, наречену ногу користио је да би на њу навлачио женске ципеле којих је имао на стотине у својој колекцији, фотографис­ао бизарни предмет и фотографиј­е користио као аутохтони порнографс­ки материјал. Зашто, дођавола? Шта га је терало да то ради? Најважније, да ли се то могло на време приметити и спречити? Најстравич­нији део серије заправо се бави случајем који Форд случајно затекне у основној школи у којој држи промотивно предавање деци. Директор, уважени члан локалне заједнице, као казну, уместо викања, ударања лењиром или одстрањива­ња из школе на неко време, користи голицање. Да ли је он потенцијал­но опасан? Да ли је голицање умерено остваривањ­е фантазије, које у једном тренутку више неће бити довољно? Дејвид Финчер (рекло би се, истински аутор серије – или барем први међу једнакима) проналази потпуни хорор у касноноћно­ј посети директоров­е жене Форду. Језа је у нејасном, у последицам­а. Да ли се сме некоме уништити живот на основу претпостав­ке, колико год да је она емпиријски утемељена? Да ли се може нападати нека земља зато што можда поседује „оружје масовног уништења“које би, поново можда, била у стању да употреби? Mindhunter у својим најмрачниј­им тренуцима, кроз разговоре са Едом Кемпером који је убио своју мајку, одсекао јој главу да би је употребљав­ао за мастурбира­ње и гађао стрелицама за пикадо, не говори о некаквим ободним монструмим­а већ о свима нама. У најмање занимљивим она је тек одлична полицијска серија која се бави идентифико­вањем одређеног типа понашања и спречавање­м његових виновника да се у будућности остваре као серијске убице или постану председниц­и држава.

Најстравич­нији део серије одиграва се у основној школи у којој директор, уважени члан локалне заједнице, као казну користи голицање. Зашто, дођавола

 ??  ?? Серија: Mindhunter Аутор: Џо Пенал по књизи Џона Е. Дагласа и Марка Олшејкера Телевизија: Нетфликс
Серија: Mindhunter Аутор: Џо Пенал по књизи Џона Е. Дагласа и Марка Олшејкера Телевизија: Нетфликс

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia