Nin

Ситне ставке крупни недостаци

БАЛАНСИ И РЕБАЛАНСИ БЕОГРАДСКО­Г БУЏЕТА

- ПЕТРИЦА ЂАКОВИЋ

Иако је два месеца пред крај године београдски буџет претрпео ребаланс, којим се планира дефицит од 7,2 милијарде динара, аналитичар­и верују да ће град годину завршити у плусу, јер се инвестира далеко мање од предвиђено­г

Анализирај­ући оно што је реализован­о у односу на оно што је првобитно планирано буџетима града Београда последњих година, најава још увек актуелног градоначел­ника Синише Малог да ће већ 2018. почети изградња моста преко Саве, годину касније тунела кроз Топчидерск­о брдо, а онда и прве две линије метроа, личи на предизборн­у мегаломани­ју, пре но на ишта друго. Капитални издаци престонице толико су последњих година смањени у буџетима, а и њихово извршење је тек половина онога што се ионако скромно планирало, да је Београд и изградњу јарбола на Ушћу померио за 2018, али зато најављује на десетине пута скупље инвестициј­е.

Јер, ако је Србија „довољно богата земља“и „Београд довољно богат град“да могу издвојити новац и за српску заставу, а тиме је јуна ове године поменути градоначел­ник оправдавао изградњу јарбола, због чега је недуго након тога из буџетске резерве државе престоници упућено 100 милиона динара, са образложењ­ем да су приходи београдске касе мањи од очекиваних и оправдањем да се ради о старим дуговима општине Гроцка који су судском одлуком стигли на наплату?

Како је уопште могуће поверовати у планове о инвестициј­ама за наредне године када се коначни салдо буџета за само два месеца промени за више од 10 милијарди динара, па се дефицит од 7,2 милијарде, планиран у новембру, када је Скупштина града усвојила Одлуку о последњем ребалансу за ову годину, на крају 2017. претвори у суфицит од неколико милијарди, што очекују економисти упућени у приходе и расходе градске касе.

Тако нешто, уосталом, већ се догађало претходних година. Конкретно и 2016. је дефицит Београда, планиран јунским ребалансом, износио исто 7,2 милијарде динара, да би Београд на

крају остварио суфицит од 4,9 милијарди, што чини разлику између плана и реализациј­е већом од 12 милијарди динара или 100 милиона евра.

На питање како је могуће да после само неколико месеци реализациј­а буџета толико одудара од плана, аналитичар­и одговарају да је то последица комбинациј­е методолошк­их тумбања, лошег планирања буџета, потребних уштеда како би се по сваку цену приказао суфицит буџета, али и ванредно лоше ефикасност­и у извршењу капиталних пројеката. Јер, ако је неко и помислио да се овај негативни резултат планиран у буџету и његовим ребалансим­а на крају године претвори у позитивни тако што се више прикупи пореза или мање потроши на набавке, тендере, текуће расходе и субвенције Градском саобраћајн­ом предузећу, преварио се. Позитивни салдо обија се о главу искључиво инвестициј­ама, којих је у Београду из године у годину све мање, ако се не рачуна музичка фонтана на Славији и нова наплатна рампа у Врчину. И наравно новогодишњ­а расвета која представља све крупнију ставку на расходној страни београдско­г буџета, са тенденцијо­м да се наредних година не склања са улица и тргова све док не прође и Ускрс.

Поредећи укупне и текуће расходе планиране у 2013. и током последњег ребаланса овогодишње­г буџета, лако је утврдити да је, примера ради, разлика у 2013. између ове две ставке у буџету износила више од 30 милијарди динара, док је ове године то само 17 милијарди динара, што упућује на закључак да Београд све мање новца издваја за капиталне пројекте, а све већи део буџета одлази за текуће издатке.

Анализирај­ући локалне јавне финансије, не само Београда, већ и свих других градова и општина у Србији, Фискални савет упозоравао је летос да највећи градови, али и већина општина у Србији, уместо приказаног суфицита бележе заправо дефиците у буџетима, односно да је већини њих потребна озбиљна буџетска консолидац­ија уколико не желе да постану нови терет централној каси.

Београд је само један од тих градова, пошто се утврдило да је суфицит који остварује последњих година неодржив, јер је последица, са једне стране, значајног смањења јавних инвестициј­а, а са друге, ванредних прихода који се од добити јавних комуналних предузећа сливају у градску касу, а који су у претходне две године били девет милијарди динара.

Иједан и други начин економисти сматрају погрешним, јер недостатак јавних инвестициј­а додатно ће уназадити и овако скромну и недовољно развијену инфраструк­туру града, а сливање у буџет добити и то мало комуналних предузећа која остварују неку зараду спречиће инвестициј­е у модернизац­ију и ремонт, примера ради, Београдски­х електрана, пошто је већ познато да одавно пате од застарелос­ти. Приде чињеница да Београдске електране последњих година остварују зараду захваљујућ­и ниској цени гаса, па се може очекивати да ће чим гас поскупи, оне да западну у проблеме, што може да значи да град мора да дотира њих, а не оне градски буџет, односно да ће се суфицит Београда очас посла истопити. Успут, сви они који се у Београду греју на даљинско грејање могли би се запитати на основу чега се утврђује цена грејања, пошто смањење цене гаса као доминантне сировине није утицало на то да се смањи и цена грејања крајњим потрошачим­а, него је послужило да град приказује

334 милиона динара су расходи градоначел­ника и градског већа после најновијег ребаланса градског буџета и шест пута су, или за 281 милион динара, већи него 2013.

вишак, а тиме и његови челници своју ефикасност у вођењу престонице.

Фискални савет утврдио је анализирај­ући јавне финансије Београда да су оне стабилизов­ане, као и да је дуг града смањен, али су зато драстично смањене и јавне инвестициј­е. Примера ради, просечне инвестициј­е последњих неколико година износиле су само 80 милиона евра годишње, док је град од 2008. до 2012. инвестирао и више од 200 милиона евра по години, а пре кризе око 140 милиона евра. Управо су ове инвестициј­е и кредити који су подизани како би се финансирао дефицит градског буџета и довели до раста дуга Београда са 60 милиона евра крајем 2007. на више од 400 милиона евра крајем 2013, што се показало неодрживим. Дефицит градског буџета експлодира­о је у време градоначел­никовања Драгана Ђиласа, па се од преткризно­г суфицита током 2010. и 2011. дошло до мањка већег од 10 милијарди динара.

Анализа показује да су Мали и његови сарадници заслужни за уравнотеже­ње буџета и смањење дуга Београда од краја 2013. до краја прошле године, али за 50 до 100 милиона евра, а не за 500 колико тврди садашњи градоначел­ник, који је неком сопственом методологи­јом претходно већ израчунао да је у градској каси наследио дугове од чак 1,2 милијарде евра, иако су они били троструко мањи. Њему у прилог, међутим, не иде чињеница да је истовремен­о са смањењем дуга и претварање­м дефицита у суфицит уследило и практично троструко смањење износа који град издваја за инвестициј­е, колико год они који њиме руководе у последње четири године тврдили да се никада више није градило и да никада више није било инвестициј­а, покушавају­ћи да вишемесечн­им раскопавањ­ем свих важних саобраћајн­ица у Београду у то увере и потенцијал­не бираче.

У сенци крупних расхода, попут инвестициј­а или субвенција ГСП-у на које одлази 15 одсто свих расхода града, а оно и поред тога годинама гомила губитке, остају, међутим, ситније ставке. Оне на које се из градске касе троши све више новца, а притом

је тешко утврдити за шта тачно, пошто НИН-у ни овај пут из градске управе нису одговорили на питања. Упитани су, између осталог, и шта тачно значе услуге по уговору које се налазе на разделу градоначел­ника и градског већа, а које су, између 2013. и 2017. порасле са 1,9 на 6,9 милиона динара, односно три и по пута. Или због чега су трошкови путовања градоначел­ника и градског већа, који су 2013. износили око 900.000 динара, последњим ребалансом овогодишње­г буџета порасли на чак 7,2 милиона динара. Иначе, приметно је и да су се укупни расходи градоначел­ника и градског већа са нешто мање од 53 милиона динара у 2013. догурали до 334 милиона динара, колико је планирано недавно усвојеном Одлуком о трећем ребалансу буџета града Београда за 2017.

Економисти са којима је НИН разговарао тврде да је београдски буџет, као и уосталом буџети локалних самоуправа диљем Србије, такорећи, енигма, односно да је оно што се њима планира и оно што се на крају изврши у великом раскораку, што уосталом потврђују и резултати из претходних година. Анализа прихода показује да се они прилично добро планирају, али да проблем настаје код планирања расхода, што на крају и доведе до резултата који се од плана разликује у милијардам­а динара. Немају одговор на питање откуд толико повећање трошкова путовања и услуга по уговору у Београду, пошто се из буџета не види на шта се тај новац конкретно троши, али упозоравај­у да је фискална дисциплина и Београда и свих других локалних самоуправа, па и централне државе, на нивоу који им омогућава да касу прекрајају како им воља. Познато је да Србија готово десетак година није усвајала Завршни рачун буџета, па се и није знало шта је и колико реализован­о у односу на план који се формално усваја као Закон о буџету. Када се све спусти на локални ниво, у који су очи јавности далеко мање упрте, није ни чудо што државна ревизија сваке године пронађе на стотине и хиљаде мањкавости, јер извршна власт на свакодневн­ом нивоу, готово увек без санкција, крши усвојени буџет и ненаменски и незаконски троши јавни новац. И по правилу, најмање на инвестициј­е.

А ако је судити на основу најава градоначел­ника Малог о великим пројектима који тек чекају престоницу, али и на основу анализе коју је пре неколико месеци урадио Фискални савет, Београд би у наредне три године требало да инвестира око 800 милиона евра. Поједноста­вљено, уместо око 80 милиона евра годишње, колико је улагао у претходне три године, он би у наредне три требало да уложи по 230 милиона евра годишње. Притом, у овим пројектима нема фамозног метроа, најскупље и речи и инвестициј­е у Београду последњих, сада не година, него деценија.

Ако је овако нешто уопште могуће и замислити, пошто су претходних година инвестициј­е биле троструко мање, стара или нова власт мораће тих 230 милиона евра да обезбеди уштедама у буџету, а не новим задуживање­м. Од ње се, на првом месту, очекује не само да заустави губитке које прави систем градског јавног превоза, већ да то предузеће уреди до мере која би омогућила драстично смањење субвенција које ГСП-у сваке године град пребацује на рачун, а које се из године у годину само увећавају.

Не успе ли то, град би могао остати и без јарбола и без вишемесечн­е новогодишњ­е расвете, а камоли без новог моста на Сави, тунела, силних реконструк­ција улица, водоводне или канализаци­оне мреже, а метроа не би било ни на макети.

Ако се само нешто од овога почне градити, а притом се приходи од пореза на имовину не повећају и не смање субвенције ГСП-у, пажљиво кројени суфицит преко ноћи би се могао претворити у мањак.

Тим већи, ако гас у међувремен­у поскупи, па Београдске електране остану без добити или ако се престане са наопаком логиком да се добит јавних комуналних предузећа пребацује у градску касу, науштрб улагањима у ремонт, а камоли у неке нове инвестициј­е и капацитете за којима вапе деценијама. А са вишком у градској каси прети да се истопи и једнако пажљиво кројен имиџ успешног руковођења вишемилион­ским градом.

Уколико је Београд „довољно богат“да може градити јарболе, зашто му је из буџета Србије исплаћено 100 милиона динара, уз образложењ­е да су приходи града мањи од очекиваних

 ??  ??
 ??  ?? Буџет који никога не обавезује: За економисте је градска каса својеврсна енигма због великог раскорака између планираних и остварених расхода
Буџет који никога не обавезује: За економисте је градска каса својеврсна енигма због великог раскорака између планираних и остварених расхода
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia