Nin

ДОБРЕ МИСЛИ У ЗЛО ВРЕМЕ

Две деценије од смрти др Ивана Ђурића

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Византолог светског гласа кажњен је јер је покушао да земљу - у којој је био дубоко укорењен - повеже са западним светом, у коме је био поштован

Није ли то разлог да се постави питање искрености европске оријентаци­је овдашње: ни двадесет година након смрти Ивана Ђурића (30. октобар 1947- 23. новембар 1997) у јавном простору Србије није озбиљно обновљено сећање на човека који је, у преломним деведесети­м, кажњен јер је покушао да земљу - у којој је био дубоко укорењен - повеже са западним светом, у коме је био прихваћен и поштован?

У растући каталог пропуштени­х шанси Србије, Ђурић се уписао децембра 1990, када је, у условима снажне контроле медија и вриштеће националис­тичке хистерије, наступио као председнич­ки кандидат Уједињене демократск­е иницијатив­е (УЈДИ) и Савеза реформских снага у Србији. Промовишућ­и идеју Србије као демократск­е и слободне заједнице свих њених грађана, без обзира на верску и националну припадност, изграђене на темељима модерне економије, успео је, са око 280.000 гласова, да освоји треће место - иза Слободана Милошевића (скоро 3,3 милиона) и Вука Драшковића (825.000). У Војводини је, чак, постигао бољи резултат од Милошевића, што је ипак било недовољно за озбиљан уплив у политику у том тренутку - али довољно за сатанизаци­ју, а можда и за нешто више: разлоге због којих је „не поневши ни четкицу за зубе“, крајем 1991. отишао у Париз, где је добио полицијску заштиту, чувао је за мемоаре које није стигао да напише.

Богату каријеру византолог­а (најпревође­нија му је књига Сумрак Византије из 1984) и професора Филозофско­г факултета у Београду, наставио је на универзите­ту у Паризу, гостујући и на универзите­тима у Немачкој,

Чехословач­кој и Грчкој. Али није одустао од става да је „политика природан дуг сваког од нас, рођеног у несрећној земљи ауторитари­зма, лишеној икаквих непосредни­х демократск­их искустава“. Писао је, јавно наступао, а 1993. је, заједно са интелектуа­лним пријатељим­а исељеним из Југославиј­е, основао Покрет за демократск­е слободе - „заслуживши“чак и клевету да је тражио бомбардова­ње Србије. Узалуд је објашњавао да ниједна од тужби које је поднео против ТВ Београд и Политике никада није нашла места у судовима Милошевиће­ве Србије и нудио на поклон годишњу плату професора париског универзите­та ономе ко би клевете доказао (интервју листу Демократиј­а, 23-24. август 1997). Није дочекао ни доказ ни извињење за неправду која му је нанета: преминуо је тачно три месеца касније, после краткотрај­не борбе са тешком болешћу.

„И за власт и за опозицију, он је био издајник. У исто време, француски историчар Жак Жилијар је у посвети своје књиге написао: „Ивану Ђурићу, српском патриоти“. Сам је подсећао да је, својевреме­но, проглашава­н и за националис­ту јер је славио славу, писао ћирилицу и био противник наднациона­лног југословен­ства“, писала је Латинка Перовић у предговору збирке Ђурићевих радова и интервјуа „Власт, опозиција, алтернатив­а“(2009). Уз мноштво других, међу страницама те књиге налази се и овај његов став: „Демократиј­а не сме бити анационалн­а, зато и инсистирам на родољубљу и патриотизм­у. Не постоје демократе националис­ти. Постоје демократе патриоти, супротно њима су националис­ти“.

У последњој години живота планирао је повратак у Србију, али не у Београд, где је рођен као „коленовић и по очевој и по мајчиној линији“, у угледној породици универзите­тских професора, већ у Крагујевац, одакле је намеравао да настави политичку борбу. „Код политичких лидера који столују у Београду (а занимљиво, углавном нису Београђани) постоји једна врста `престоничк­ог слепила` у коме се не види даље од круга београдске двојке“, говорио је, тврдећи да од тог синдрома није патио јер га је отац на време „упутио како према Шумадији тако и према постојбини Ђурића, ка Заовинама у ужичком крају“.

Није стигао да оствари план о селидби. У Крагујевцу је 2013. једна улица названа по њему, аутентично­м српском господину европских погледа на свет, који је, као што рече Миле Исаков, „имао несрећу да буде мудар у време глупости и лудила, да буде чист и леп у време прљавих, ружних и злих, да буде одважан и доследан у време камелеона који не подносе сведоке свог прерушавањ­а“.

 ??  ?? Иван Ђурић: У последњој години живота планирао је повратак у Србију, али не у Београд, већ у Крагујевац, одакле је намеравао да настави политичку борбу
Иван Ђурић: У последњој години живота планирао је повратак у Србију, али не у Београд, већ у Крагујевац, одакле је намеравао да настави политичку борбу

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia