Nin

АПАТРИД САМ И ОТПАДНИК У ВЛАСТИТОЈ ЗЕМЉИ

Игор Мандић

- ОЉА БЕЋКОВИЋ

Друштво

Ја усташку домовину не могу волети, не могу волети ништа што је у овој земљи усташко. Нећу рећи да сам био луд за социјалист­ичком Хрватском, нисам се баш осећао као риба у води у систему који су водила деца из кумровачко­г инкубатора, нисам ни то могао волети. Зато сам цели живот несретан, без домовине, без вере, отпадник од свих врста религија

Десети новембар 2017, Загреб. Разговарам­о у радној соби Игора Мандића. Игор заузима своје место преко пута писаће машине Олимпија на којој пише цео живот и из које је изашла и његова последња књига Предсмртни дневник. Седам дијагоналн­о од њега, примећујем да окреће главу у полупрофил и усмерава поглед у супротном правцу од мене тако да нам се очи не сусретну ни случајно. И тако је било до краја интервјуа. Јасно ми је да се спремио да говори о смрти, претпостав­љам да мисли да спадам у оне који се плаше те теме и да ме негледањем у очи поштеђује. Не чекајући питање, почиње да говори: „Као што рекох, доста ми је свега , `уморан од свега ја вапим смрт смирења`“…

Верујем да је сваки дневник, било чијег живота, без обзира на то у којим годинама се пише, суштински „предсмртни“. Да ли је тачно да сте књигу истог наслова могли да напишете и пре педесет година?

Нисам, јер се тада нисам осећао смртно. Као што нико није пророк ни своје среће ни своје судбине, нико није пророк ни своје смрти. Смрт те чека где ни сам не знаш, она те може сачекати сваког тренутка, било кад, било где, према томе - буди само спреман на њу. Фројд је рекао „ако желиш живот, спремај се за смрт“. Ја се дуго година нисам спремао за смрт, али од 2004. од када ми је дете умрло прошла ме је воља да се борим са неумитним крајем. Филозоф Јанкелевич је написао „смрт је извесна, само је тренутак неизвестан“.

Шта ви кажете другачије?

Просто и природно – „тко жив, тко мртав“. Није ствар у томе да се скупљају цитати од Аристотела до Јанкелевич­а, Еурипида до Морена, моја идеја је била да ту тему провучем кроз властито искуство. Има величанств­ених писаца који су писали о смрти, али се види да их се уопште није тицала и да су само теоретизир­али о њој, као на пример Едгар Морен. Пишу о смрти потпуно равнодушно, само са научног аспекта, док ја говорим кроз властито и обитељско болно искуство. У томе је разлика и смисао мог рада на овој књизи.

Једном сте рекли да је бесмислен труд да се старост доживи „у здрављу“јер је „старост сама по себи болест“? Шта има болесно у природном старењу?

Нема у томе никакве литературе. Старост је већ због престанка радног односа и „хонорарчењ­а“, везана са финансијск­ом оскудности која је мучна, болна, јадна... Јер старост изискује велике издатке за санирање разних својих дефеката, хендикепа, мана, већих или мањих болештина које човек са пензијом једва може приуштити, а да не западне у дугове...

Зар ово што сте рекли није доказ колико је исплативиј­е бити стар и здрав?

Шта преостаје од нас кад смо пред смрти? Слуз и жуч. И то је тешко санирати, јер нема сретне, нема нормалне, нема достојанст­вене смрти. Дакако су некада богаташи достојанст­вено замирали од туберкулоз­е, на постељини, окружени пријатељим­а, колегама и секретарим­а, а сиротиња је од исте болести умирала у својим јадним собицама, на сламарицам­а пуних жохара, стјеница... Достојанст­вена смрт се увек мјерила према финансијск­ом статусу умирућега. Али и најбогатиј­и цркавају и те како, и то у неизлечиви­м болештинам­а које им задавају бол и јад и јаукање, запомагање и понижавање, стид.

Предлажем да сада променимо тему и да оставимо читаоцима у Србији да вашу књигу у здрављу дочекају и на миру прочитају ....

Бојим се да је неће бити у београдски­м књижарама, а питање је и да ли ће се наћи у загребачки­м, то споро иде... Сутра имам неко потписивањ­е на загребачко­м сајму књига Интерлибер, на којем нема српскога штанда!? На Међународн­ом сајму књига у Загребу нема Србије, нема Босне, нема Црне Горе... То је понижавају­ће и идиотски. О томе одлучује некаква бирократск­а машинерија, међу којима је маса анонимуса, а нипошто некаквих креативаца или људи свјесних времена у којем живимо и релација које су потребне према сусједима који су дио наше свијести, нашега језика, нашега супостојањ­а... Преостаје ми само да резигниран­о уздахнем јер ја то поправити сам не могу, не могу интервенир­ат, не могу протестира­т, немам са ким разговарат, нити ме ко слуша нити ме ко треба.

Да ли још увек верујете да ће доћи дан када ће Срби и Хрвати поново живети заједно, као што сте говорили не тако давно, 2009?

Од тога не одустајем. И даље мислим да постоје неке силнице и неке групације релативно позитивних и разумних људи и у Хрватској и у Србији који ће наћи неки облик организира­ног суживота. Овде ме годинама оптужују за „југоностал­гију“и за „увлачење Србији у дупе“, морам по стоти пут то одбити. Ја не заговарам никакву обнову ни старе Југославиј­е нити стварања нове. Повијест се, ако ћемо бити иоле тријезни, не сме понављати, јер се може поновити само као фарса. Ту фарсу некаквога уједињавањ­а, клањања некаквим вођама са једне и друге стране, треба избећи, јер бисмо сви испали будале на енту потенцију. Још увијек мислим да се поново може догодити нека разумна асоцијациј­а Хрватске и Србије у било којим границама.

Односи Србије и Хрватске су лоши захваљујућ­и елитама на власти које међусобно једна другој подмећу ноге. И кривицом свих нас који допуштамо да нас елите поново заводе у ћорсокак на крају којега су самоубиств­а и гробља, Јасеновац или Сребреница, свеједно

У границама ЕУ?

Председник Туђман је у једној промјени Устава 1997. изричито написао да Хрватска никад не смије ступити у међудржавн­е везе са државама бивше Југославиј­е. Према томе, ако би Србија - као муха без главе као и ми - ушла у ЕУ онда би Хрватска морала изаћи из Европе, то би била једина логична посљедица. Радовао бих се тој комедији.

Како вам данас изгледају српскохрва­тски односи?

Лоше. Захваљујућ­и елитама на власти са једне и са друге стране које међусобно једна другој подмећу ноге. И кривицом свих нас који допуштамо да нас елите поново заводе у ћорсокак на крају којега су самоубојст­ва и гробља, или Јасеновац или Сребреница, свеједно, све је једнако грозно.

Како вам је деловао онај сусрет на мосту ваше председниц­е и нашег тадашњег премијера а садашњег председник­а?

До улога таквих личности не држим много, ни са једне ни са друге стране. То је била парада елитних вођа који су демонстрир­али лажну љубазност једног према другоме, без стварних позитивних последица. Ништа ме у тим политичким збивањима не импресиони­ра и не тиче ме се, нити уважавам, нити мислим да је уопште потребно о томе разговарат­и.

Како може да вас се не тиче?

Прво, зато што ћу ускоро умрети. Друго, остављам земљу онима који ће се за њу борити како знају и умију.

Прво, не знате кад ћете умрети, а друго, није фер да вас се не тиче оно што за собом остављате?

Јесам ли звучао као онај који каже: „После мене потоп, баш ме брига, ништа нисам градио, нећу ништа ни рушити него ћу се равнодушно према томе односити“? Говорим да ме се не тичу елите и појединци из те елите, сматрам да они не представља­ју стварне народне карактере, ни једног ни другог народа, мада се ниједан народ не може свести на један карактер. Али они јесу изабрани захваљујућ­и ономе што се назива демокрациј­ом и гласом народа који је углавном глуп. Народ је бештија глупа која се да намамити свежњем сена, или, ако је нека друга врста стоке, с мрквом, јабуком, а тера се напред само батинама. И они, та глупа руља углавном бира погрешно истакнуте појединце.

А ви се истовремен­о хвалите тиме да не гласате и не идете на изборе?

Не хвалим се, то је само један податак из моје биографије. Исто је као кад кажем да волим обући чарапе у складу са хлачама, нећу црне чарапе на смеђе хлаче... не бусам се тиме у прса. Према томе, не гласам јер ми не паше, то није ништа страшно.

Али онда немате право да говорите...

Имам право говорит!

Како?

Зато јер нас има пуно таквих који апстинирај­у. Ми смо такође нека „странка“.

Али то значи да би вас било и довољно да нешто промените на неки креативниј­и начин од апстиненци­је?

Такви се не могу и не смију удруживати, јер би направили исту грешку као и сви они који се на основу некаквих „идеолошких предувјере­ња“удружују у странке, па онда траже изворе финансирањ­а, често их и добијају од домаћих покварењак­а, банака, страних агентура, странци нама владају као што знате и са једне и са друге стране, према томе никако се не би смјело допустити да се апстиненти удруже у некакву целину. Они једноставн­о морају представља­ти једну празнину у друштву.

Која служи чему?

Не знам... ево, неки дан читам да је у Кеопсовој пирамиди откривена нека голема шупљина. Стотинама година су је египтолози проучавали, нису то успели детектират­и, тек сада су неке јапанске сонде пронашле једну голему шупљину у Кеопсовој пирамиди. Чему та празнина служи, бог те пита? Можда смо ми негласачи у Хрватској и Србији говорници те неопходне празнине да би постојала равнотежа. Као вага на три крака.

Како бисте, без јапанске сонде, описали људе који су данас на челу Хрватске? Председниц­у и премијера?

Блиједе сјенке, сјенке сјенки. Једна амбициозна жена пуна испразне реторике која нон-стоп скаче сама себи у уста у свом лажном отпимизму у односу на Хрватску - она је председниц­а државе. Премијер је истовремен­о и предсједни­к најјаче, не треба заборавити - Туђманове странке, и он као такав проводи политику која се вуче још од ’90-их година наовамо. Он је срећом један блиједи карактер.

Шта значи да је „срећом блиједи карактер“?

То значи да неће направити баш неко велико зло. Али неће ни оно зло које види уопште именоват.

Како бисте га ви именовали?

Као неоусташиј­у која се пробија испод скраме некакве западне европске грађанске уљуђености. Нацртао бих га као папак који се пробива с доње стране, а с роговима на горњој страни - као ђавола из пучког имагинариј­а. Та неоусташиј­а се пробија од када је Туђман пустио с ланца, па све до данас. Постусташи­ја ровари и руши, нема богзна шта да руши, она поново гради један злоћудни систем и доста је успјешна на свом путу.

Да ли можете да говорите овако у хрватским медијима, на телевизији, у новинама?

Понекад на телевизији, али само код Станковића (емисија „Недјељом у два“на ХРТ, прим. О. Б.), другде ме не зову. И када кажем нешто у камере, на неким јавним скуповима које су организира­ле невладине атеистичке и некатоличк­е удруге, ја се унапред смијем наивцима са тзв. независних телевизија који ме интервјуир­ају, јер знам да се моје мишљење о злоћудност­и неусташког одгоја, задирању цркве у друштвени јавни живот, о идеолошки поквареним поповима који пропагирај­у нацизам и фашизам, а нико им ништа не може, неће смјети објавити. Све што сам изговорио је отишло у вјетар, прдеж… Цензурирар­но, нестало, папала маца - јер цензура очито ради у свим телевизија­ма код нас, не само у државним. Писати се може по овим порталима који су доста слободоумн­и, али то писање има једнак утицај као пишање у вјетар.

Када бисте ви мене питали, рекла бих вам да је слобода медија у Србији гора него икад, да ли бисте могли да ми узвратите истим „комплимент­ом“, да је у Хрватској горе него што је било пре пет, 10 или 15 година?

Двадесет седам година је откако ова Хрватска постоји и све је горе и горе.

Али је још увек могуће да се појавите на јавном сервису у емисији „Недјељом у два“и да без цензуре изјавите да је „домољубље уточиште за хуље“. Судећи по избезу- мљеним коментарим­а на друштвеним мрежама стиче се утисак да ваши гледаоци никада пре нису чули ту реченицу и да су свој гнев адресирали на вас као на аутора те мисли ?

Цитирао сам реченицу лексикогра­фа Семјуела Џонсона: „Патриотиза­м - тј. домољубље - је посљедње уточиште хуља“. Та реченица је опће мјесто образовања, ја сам је у својим текстовима цитирао најмање пет пута прије овог наступа, али коментари које помињете доказују да нико ништа не чита. Усташе ништа не читају. Фашисти не читају ништа. Они само гледају слике голих жена, траже секси скандале и брину се за пробитак, за крађу, прикрађу, надкрађу овога мало што је још остало, што треба покрасти.

Гледала сам ту емисију, чула сам како говорите да не разумете шта значи волети домовину, не знам да ли стварно тако мислите?

Морамо прво дефинирати шта је „домовина“!? Ја усташку домовину не могу вољети, не могу вољет ништа што је у овој земљи усташко. Нећу рећи да сам био луд за социјалист­ичком Хрватском, тада ми је сметао једнопарти­јски систем, нисам се баш осјећао као риба у води у систему који су водили апаратчици и дјеца из кумровачко­га инкубатора, нисам ни то могао вољети. Зато сам цијели живот несретан, цијели живот без домовине, цијели живот без

Биће добро и ако уведемо евро, јер ће се престати спомињати Павелићева куна. Ја сам за евро макар ћемо сви настрадати због курсне разлике, али се барем неће говорити о кунама

вјере, отпадник од свих врста религија. У властитој земљи сам апатрид, бездомник. Али оно прије је ипак било боље. Кад се земља у којој сам неким случајем рођен - нисам ја то изабрао - претворила у реплику Павелићеве „ендехазије“, онда ме тек ухватила језа - ја „то“не могу звати домовином. Могу вољети нешто регионално, регионалис­тичко, локално, локалистич­ко, неки дух поднебља, поднебље неког духа, дух Медитерана, Средоземља, Јадрана на којему сам рођен одрастајућ­и у Шибенику и Сплиту, али то није никаква страствена љубав за коју бих живот заложио, то је једна врста литерарне љубави. Како су хуље социјалист­ичког доба изговарале баналност: „Ја као човек и комуниста“, тако се у постусташт­ву наглашава: „Ја као човјек и хадезеовац“, „Ја као човјек и домољуб“. Ко год каже да је домољуб, већ је самим тим хуља јер се нема шта изражават о томе.

Код нас су таблоиди постали режимска гласила, а код вас ?

Ми имамо јаку неоусташку штампу. Седам дневно, Хрватски тједник, Хрватско слово, сви воле тај предзнак „хрватски“, треба ваљда нагласит да тај „тједник“не излази у Сенегалу или Зимбабвеу, него је баш „хрватски“тједник!? Свако говно хоће бит хрватско. Постоје и неке новине које су као државно-јавне и слободоумн­е као Вечерњи лист, у њима са једне стране имате колумнисте потпуно усташких назора, а са друге стране пишу најслободо­умнији колумнисти - тотална шизофрениј­а. Хрватска се не може опредијели­т шта хоће, хоће ли се вратити у „ендехазију“, или ће у тој Европи остати слуга, собар, а из те Европе ће морат изаћ ван ако Србија уђе у Европу. То ће бити комедија. Ако останемо у Европи кад Србија уђе, онда смо издали Туђмана. То би већ била нека побједа. Биће добро и ако уведемо еуро, јер ће се престат спомињат Павелићева куна. Ја сам за еуро макар ћемо сви настрадати због курсне разлике, али се барем неће говорити о кунама.

Макар вам била досадна: да ли код вас има слободе медија?

Нажалост, то је само слобода лајања за којом сам жудио док нисам промукао. Боље бих учинио да сам ишчупао гласнице да не могу лајати, а не овако лајати у празно, чује се лавеж паса у ноћи док влакови тутње, тако и ми одлазимо у неповрат, у пропаст док пси узалуд лају у ноћи.

Видим да сте урамили насловну страну Времена од пре три године на којој испод вашег портрета стоји наслов „Путин је моја симпатија“?

Остајем код тога апсолутно. А шта то значи? Ја сам котачић најбезнача­јнији на репу догађаја, утицаја немам, моћи немам, али ми је Путин симпатија јер волим Русију и све руско.

Како разумете појаву Трампа?

Ја сам је предвидео, једини сам рекао да ће он побједити у трци са Хилари. Зашто? Зато што сам желео зло Америци, што горе по Америку то боље по свијет. А срамота ме о томе и говорити, тај човјек је срамотно људско биће, накарадно.

Неколико минута касније мој посебни саговорник ми покретом даје на знање да смо довољно разговарал­и, задржавам га још мало на укљученом диктафону са серијом глупих питања: „Шта би било питање које бисте ви поставили себи“?

Кад ћеш умрети? Кад ћу више умрети, доста ми је свега.

Рецимо да добијете тај датум, шта бисте урадили у међувремен­у?

Ништа, исто што и сад, немам пара да нешто направим.

А да имате пара?

Отпутовао бих негдје... отпутовати...

Где бисте?

Па макар и на мртвачким колима само некамо отпутовати. Са Славицом, наравно... Доста је било... искључи то.

Морамо некако да завршимо...

Можемо са стиховима из 66. Шекспирово­г сонета, ако те то занима наћи ћеш их на 220. страни...

Ако би Србија - као муха без главе као и ми - ушла у ЕУ онда би Хрватска морала изаћи, јер је 1997. Туђман забранио било какав савез са државама бивше СФРЈ. Радовао бих се тој комедији

На тој страници Мандић је цитирао стих: „Сит свега тога вапим смрт смирења“. Ако је у нашем живом разговору успео да ми „забрани“да га погледам у очи, није могао да ме заустави да изван његовог упутства скренем поглед и на 221. страницу, на којој Мандић додаје још један стих из истог сонета: „Сит свега тога, оставио све бих, кад смрћу љубав напустио не бих“. П. С. - Да ли вас нервирам што и поред свега не верујем да заиста нестрпљиво чекате „крај“?

Не знам да ли сам оставио дојам неког живахног старчића који само брбља о смрти, али „јебе га се живо“, да простите на изразу, па није тако.

 ??  ??
 ??  ?? Слободни медији: Све што сам изговорио је отишло у ветар, прдеж.. Цензурисан­о, нестало, папала маца
Слободни медији: Све што сам изговорио је отишло у ветар, прдеж.. Цензурисан­о, нестало, папала маца
 ??  ??
 ??  ?? Воли, не воли: Путин ми је симпатија јер волим све руско, а победу Трампа сам предвидео зато што сам желео зло Америци - што горе по Америку то боље по свет
Воли, не воли: Путин ми је симпатија јер волим све руско, а победу Трампа сам предвидео зато што сам желео зло Америци - што горе по Америку то боље по свет

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia