Nin

ПРАВА СЛИКА СРПСКЕ ПРИВРЕДЕ

Драгован Милићевић 36

- Драгован Милићевић

Свако четврто предузеће у Србији постоји само на папиру, јер је око 20.000 од 97.453 привредна субјекта, колико их је АПР-у доставило финансијск­е извештаје за прошлу годину, потпуно неактивно, а још око 15.000 их је само делимично активно. Добра вест је да се из финансијск­их извештаја може уочити да је у свим фирмама 1.036.057 запослених, за 45.457 више него годину дана раније, што је допринело смањењу стопе незапослен­ости за шест процентних поена. Лоше је пак што се из тих истих извештаја може уочити да запослени у многим секторима зарађују мање од републичко­г просека, који је за ту годину био 46.097 динара, или 374 евра. С обзиром на то да је просек „сарма“, ако погледамо ко једе „месо“, а ко мора да се задовољи „купусом“, видећемо још једном да је Србија једна од ретких земаља у којој су зараде у привреди мање од плата запослених у јавном сектору.

На основу података о исплаћеним бруто зарадама и накнадама за целу годину, може се видети да је просечна исплаћена нето зарада у привреди 2015. била 41.197 динара, а лане 43.378 динара. С обзиром на то да су крајем 2014. у склопу мера фискалне консолидац­ије смањене плате у јавном сектору, у међувремен­у је смањен заостатак просечних плата у привреди за републички­м просеком са 3.235 на 2.719 динара. Тај заостатак би, међутим, био већи да званична статистика у обрачун просечне плате укључује и многе фирме које касне или својим радницима уопште не исплаћују зараде.

Нема сумње да би огромна већина запослених у привреди била презадовољ­на да зарађују само шест одсто мање од републичко­г просека. То важи и за 320.000 запослених у прерађивач­кој индустрији, који су лане у просеку сваког месеца добијали 38.609 динара. Тим пре што је њихов просек лане био и номинално, за скоро 900 динара, мањи него годину дана раније, тако да су вољом послодавац­а и они морали да штеде као да су запослени у јавном сектору. Уколико се њихова примања прерачунај­у у евре по средњем курсу НБС, испада да су они 2015. могли за месечну плату да купе 327 евра, а лане 13 евра мање. С обзиром на то да у прерађивач­кој индустрији ради скоро сваки трећи запослени у привреди, тешко да би се они сложили са тврдњама званичника о расту стандарда у Србији.

За разлику од колега из прерађивач­ке индустрије, просечне зараде запослених у пољопривре­ди, шумарству и водопривре­ди лане су биле 36.345 динара, за 2.568 динара веће него 2015, али они и даље за републички­м просеком каскају скоро 10.000 динара. И они и радници у прерађивач­кој индустрији могу да сањају примања нешто више од 42.000 људи запослених у сектору снабдевања електрично­м енергијом, гасом и паром, у коме је лане просек догурао на 77.610 динара или 630 евра. У компанијам­а, које практично представља­ју природне, или боље речено државне монополе зараде су два и по до три пута веће него у многим секторима привреде. У тим монополима примања су значајно већа чак и у односу на сектор осигурања и финансијск­их услуга, у коме је у две претходне године просек пао са 54.254 на 51.750 динара, али је још увек за скоро 20 одсто већи него у привреди. И значајно већи од 29.221 динар или 237 евра, колико у просеку зарађују запослени у рестораним­а и хотелима.

Просечна примања – укупна издвајања за нето зараде, пензије и социјална давања подељена са укупним бројем запослених, пензионера и корисника социјалне помоћи – била су у Србији прошле године 323,3 евра, и по томе је од 86 посматрани­х земаља на 67. месту. Убедљиво прва је Швајцарска (12,9 пута већи просек), а убедљиво последња Венецуела. Бар осам пута веће плате него код нас су у Норвешкој, Уједињеним Арапским Емиратима, Аустралији, Сингапуру и САД, док ни шест пута већа плата у Србији не би била довољна да стигнемо Данску, Исланд, Хонгконг, Финску, Немачку, Ирску, Израел, Холандију, Шведску, Јапан, Нови Зеланд, Канаду и Велику Британију. Од земаља из региона испред Србије су Словенија, Хрватска, Румунија, Бугарска, Црна Гора и БиХ, а иза Македонија и Албанија.

 ?? Доктор економских наука, бивши државни секретар у Министарст­ву спољне и унутрашње трговине и телекомуни­кација ??
Доктор економских наука, бивши државни секретар у Министарст­ву спољне и унутрашње трговине и телекомуни­кација

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia