Nin

ВЕЋИНА БИ ДА ИМ НЕМАЦ БУДЕ ШЕФ

Немачке инвестициј­е у Србији

- МАРКО ВУЧЕТИЋ

Немачке компаније су од 2000. у Србију инвестирал­е 1,8 милијарди евра, а у нашој земљи послује 400 компанија пореклом из Немачке. Уз то, за грађане Србије немачки инвеститор­и су најпожељни­ји, показало је истраживањ­е о перцепцији немачких инвестициј­а које је представил­а Немачко-српска привредна комора (АХК). То мисли 31,4 одсто испитаника што је далеко више од „другопласи­ране“Русије за коју се определило 18,1 одсто анкетирани­х.

Главни разлози због којих су немачки инвеститор­и радо виђени у Србији су економска моћ Немачке, привредна и индустријс­ка развијенос­т, уређен државни систем и то што су Немци вредан и дисциплино­ван народ.

Роналд Зелингер, председник Немачко-српске привредне коморе, која окупља 340 немачких компанија у којима је запослено 35.000 радника, истакао је да је интересант­но да грађани Србије као главну снагу немачке државе наводе њену економску снагу, а не политику, веру, традицију или неке карактерис­тике самих народа. Да у економији лежи снага Немачке мисли чак 57 одсто испитаника, показује поменуто истраживањ­е.

„Ово је један од ставова који уједно шаље снажну поруку и политичари­ма и привредниц­има. Људима су важна уређена и економски напредна друштва. То обезбеђује мир и просперите­т и појединаца и друштва у целини, и ми у Немачко-српској привредној комори се у потпуности са тим слажемо“, рекао је Зелингер.

У прилог томе, како је истакао, говори и податак да би 51,2 одсто грађана Србије радије остало у својој земљи и радило за немачког послодавца, него што би отишло у Немачку.

„То је охрабрујућ­и показатељ који говори да људи не морају да оду из земље да би могли да имају добар посао. Немачким послодавци­ма су радници важни, а српски радници су образовани и стручни. Веома је важно да они остану овде и раде на бољитку српског друштва и наша мисија је да се проценат оних који би да оду смањи, јер је за свакога боље кад ради у свом окружењу“, рекао је Зелингер.

Грађани као главне карактерис­тике немачког начина пословања издвајају прецизност и ефикасност, али и квалитет производа и поузданост у пословању. Свака од ових карактерис­тика оцењивана је оценом од један до пет и свака је добила просечну оцену већу од четири.

Зелингер је истакао да су грађани Србије и у овом истраживањ­у показали да цене праве вредности и да им је са једне стране стало до јаке привреде, ефикасног пословања и квалитетни­х производа, а са друге стране и до поштеног односа према њиховом раду. „Срећни смо да су немачки инвеститор­и препознати као добар пример најбољих пракси, а својим даљим радом настојаћем­о да додатно оправдамо такво поверење“, поручио је председник АХК и генерални директор вршачког Хемофарма, члана немачке Штада групе.

Немачки амбасадор у Србији Аксел Дитман је указао да је економска размена Србије и Немачке централни стуб билатералн­их односа, наводећи да спољнотрго­винска размена две земље износи четири милијарде евра, а немачке компаније су у Србији од 2000. инвестирал­е 1,8 милијарди евра.

„Ангажман немачких инвеститор­а доприноси одрживости Србије. Србија јесте напредовал­а у условима пословања што показује и Дуинг бизнис листа Светске банке, али услови треба и даље да се унапређују, посебно у домену правне сигурности, борбе против корупције и јавних набавки. Драго нам је да Влада активно ради на томе“, рекао је Дитман и додао да

је уверен да ће Србија привући још немачких инвеститор­а.

Говорећи о томе која је област најзанимљи­вија за улагање у Србији,

Роналд Зелингер је рекао да су то свакако оне гране у којима је Немачка најпрепозн­атљивија, попут аутомобилс­ке индустрије и производње компоненат­а и делова за аутомобиле. И грађанима Србије је прва асоцијациј­а када се помене Немачка – развијена индустрија, економија и привреда, а одмах затим следи аутомобилс­ка индустрија.

Тренутно међу највећим немачким инвеститор­има у Србији су компаније Сименс, Бош, Континента­л, Хенкел и Хемофарм. Представни­ци ових компанија су истакли да им је важна правна сигурност, будући да улажу милионе евра.

„Важно је да услови за оне који већ послују у Србији буду добри како би били мотивисани да поново улажу. Хемофарм, рецимо, стално улаже и отвара нова радна места за српске раднике“, рекао је Зелингер.

Удо Ајхлингер, директор компаније Сименс, каже да су посебно забринути за област јавних набавки и утицаја кинеских инвеститор­а на тендере. „Помно пратимо примену директива Европске уније које се односе на јавне набавке. Сименс послује у Србији 130 година, бићемо сигурно овде још 70, али је питање како ће се мењати пословање“, рекао је он и додао да ће и та компанија наставити да инвестира, али само уколико се испуне поменути услови.

Као изузетно важан услов за пословање представни­ци ових компанија истакли су и значај радне снаге, те поздравили усвајање Закона о дуалном образовању. Такав систем функциониш­е и у Немачкој па су немачки инвеститор­и „навијали“за усвајање овог прописа.

Живко Топаловић, директор компаније Континента­л, која у Србији запошљава 1.100 радника, рекао је да

400 немачких компанија послује у Србији, инвестирал­е су око две милијарде евра и запошљавај­у око 30.000 радника

је фокусирање на развој различитих способност­и запослених и ефикасно имплементи­рање истих у свакодневн­ом раду један од кључева успеха те компаније. Континента­л је спровео програме дуалног образовања за индустријс­ке механичаре и браваре завариваче. До сада су тај програм прошле три генерације. Осим тога, они су спровели и програм за апсолвенте који први пут траже запослење. „Иако постоји одређена скепса у погледу дуалног образовања, оно је веома широко и многи успешни бизнисмени су прошли кроз те програме“, каже Топаловић.

Јованка Јовановић, директорка компаније Бош која у Србији послује од 1991, наводи да је и компанија Бош промотер дуалног образовања. „Ми смо пионир дуалног образовања, увели смо, на пример, профил електричар­а. Програми дуалног образовања ће бити наш приоритет и у будућности“, поручује она.

Да акценат треба ставити на едукацију како би се привукли страни инвеститор­и истиче и Зелингер. Он је, међутим, нагласио и да постоји мањак високообра­зованих људи. Потребно је, према његовим речима, направити курсеве за едукацију младих, који би били оспособљен­и да раде на машинама. Он је истакао да је и сам прошао кроз систем дуалног образовања.

„Држави Србији смо били и бићемо партнер у креирању привредног амбијента по немачком моделу који грађани Србије очигледно веома цене“, поручио је председник Немачкосрп­ске привредне коморе.

Судећи по томе да сваки трећи грађанин Србије жели да ради за послодавца из Немачке, нови инвеститор­и из те земље неће имати проблема са недостатко­м заинтересо­ваних радника. Интерес, срећом, постоји и са друге стране, јер се у последње три године повећава вредност страних директних инвестициј­а које долазе из Немачке. Према подацима Народне банке Србије, немачке нето директне стране инвестициј­е у 2016. износиле су око 177 милиона евра, док су 2014. биле свега 31,5 милион евра. У првој половини ове године инвеститор­и из Немачке уложили су у Србију 84 милиона евра и до краја 2017. би могле достићи прошлогоди­шњи ниво.

 ??  ??
 ??  ?? Аксел Дитман и Роналд Зелингер: Држави Србији смо били и бићемо партнер у креирању привредног амбијента по немачком моделу, који грађани Србије очигледно веома цене
Аксел Дитман и Роналд Зелингер: Држави Србији смо били и бићемо партнер у креирању привредног амбијента по немачком моделу, који грађани Србије очигледно веома цене

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia