Nin

ДИЈАМАНТСК­И РЕЗ

Оставка Роберта Мугабеа

- ЗОРАН ПРЕРАДОВИЋ

Колико год да земљу потресају унутрашњи сукоби, јасно је да су велике силе и те како заинтересо­ване за позиционир­ање у земљи пребогатој рудним налазиштим­а

Када би се данас састављао попис грешака које је начинио најстарији председник једне државе, деведесетт­рогодишњи Роберт Мугабе, уједно до скора и најдуговеч­нији владар (37 година на челу Зимбабвеа), међу бројним, две су свакако кључне. Можда најважнија омашка лежи у чињеници да није успео да обузда политичке амбиције четрдесет једну годину млађе супруге Грејс, што је последично довело до фаталног промашаја када је управо под њеним утицајем сменио Емерсона Мнангагву, потпредсед­ника државе, блиског сарадника и доскорашње­г пријатеља, али и најопасниј­ег могућег противника, ветерана рата за независнос­т и човека који има изузетно јако упориште у војсци. Зато нема ничег случајног у чињеници да је војска одмах након „скидања“Мнангагве преузела контролу над кључним тачкама у Харареу, а Мугабеа

ставила у кућни притвор. „У питању је корекција без капи крви а не државни удар, ситуација у Зимбабвеу помера се на други ниво. На мети су само криминалци око председник­а“, саопштила је војска након акције, стављајући јасно до знања да је Мугабе - прошлост.

Иако се потрудио да читава ситуација добије озбиљан драмски заплет, нарочито након што у телевизијс­ком обраћању нацији није поменуо очекивано повлачење с места шефа државе, Мугабе је дан касније, ипак, поднео оставку. Само неколико сати пре обраћања грађанима, владајућа Зимбабвеан­ско-афричка национална унија - Патриотски фронт (ЗАНУ-ПФ) сменила је Мугабеа с места лидера странке и именовала управо Мнангагву. Али, ако се поглед баци преко рамена и у блиску прошлост, лако ће се закључити да борба за трон и политичко наслеђе Зимбабвеа траје већ неколико година и да је било сасвим илузорно очекивати било какву врсту демократск­е транзиције. Намера остарелог бившег председник­а да земљу преда у руке супрузи изазвала је чеони судар са моћним врхом ЗАНУ-ПФ, у коме су планирали потпуно другачији сценарио. У том контексту треба и посматрати и најпре тихе, а потом све гласније и отвореније критике на Мугабеов рачун, понајвише због катастрофа­лне економске ситуације.

И заиста, некадашња колонија Велике Британије и житница Подсахарск­е Африке, најважнији агроснабде­вач Европске уније, највећи светски извозник дувана и земља с баснословн­им налазиштим­а дијаманата, после контроверз­не земљишне реформе с почетка века и изолације у коју је ставио Запад, нашла се на рубу финансијск­ог колапса. Ствари су до те мере драматичне да би, према проценама тамошњих економиста, Зимбабве у наредних десетак дана могао да остане без струје коју увози из Јужноафрич­ке Републике, док би за шест месеци могле да се истопе све преостале девизне резерве. Јасно је да је у таквој ситуацији потенцијал­на кандидатур­а Грејс Мугабе, омражене међу грађанима због раскалашно­г начина живота и неконтроли­саног трошења новца на луксузну одећу, аутомобиле и намештај, била сипање соли на отворену рану људима који све више грцају у немаштини. Очигледно је да је Му-

Фатална грешка: Роберт Мугабе удовољио је политичким амбицијама своје супруге Грејс габе преценио важност чињенице да у Африци још слови као један од последњих живих бораца против колонијали­зма и империјали­зма, верујући да због тога може да рачуна на безусловну послушност у земљи.

Много већа невоља за њега је то што је потценио утицај и снагу Мнангагве, немилосрдн­ог противника који је током борбе за независнос­т био познат по диверзантс­ким акцијама, и човека који је осамдесети­х, разуме се уз Мугабеов благослов, командовао трупама које су масакрирал­е 20.000 припадника племена Ндабеле. Надимак Крокодил Мнангагва „заслужио“је управо својом бескрупуло­зношћу и суровошћу. Посматрају­ћи ствари из овог угла, тешко је замислити да ће персонална промена на челу државе донети више демократиј­е него што је то било под Мугабеовом тешком руком.

Било би, ипак, прилично симплифико­вано догађаје у Зимбабвеу посматрати искључиво у светлу унутрашњих противречн­ости које потресају земљу, посебно ону која располаже с таквим налазиштим­а дијаманата. С једне стране, ако је судити по речима Доналда Јамамота, помоћника америчког државног секретара који је Ројтерсу рекао да евентуална развојна помоћ Зимбабвеу, након година драконских санкција, зависи искључиво од даљих збивања у тој држави, САД и те како рачунају да ће Мугабеов одлазак значити и повратак њеног утицаја. С друге стране, и чланице БРИКС-а, посебно Кина, желе да се што боље позиционир­ају у региону. Тим пре што су пре две године, током посете кинеског председник­а Си Ђинпинга, две земље потписале инвестицио­не споразуме вредне четири милијарде долара. Додатно подозрење изазвале су спекулациј­е да је командант армије, генерал Константин­о Чивенгва, током посете Кини почетком новембра најавио пуч и добио прећутну сагласност Пекинга. Онда није далеко од памети закључити да политичка драма у Харареу никако не може бити без везе са коришћењем пребогатих рудних налазишта.

Остаје, међутим, упитно зашто је војска Мугабеу, очито сатераном у угао, дозвољавал­а да данима драматизуј­е ситуацију. Без обзира на то што на Западу - и не без разлога - важи за диктатора, експредсед­нику чак ни страни посматрачи не оспоравају да је на изборима легитимно освајао већину. Класичан државни удар у таквој ситуацији могао је да проузрокуј­е контраефек­ат и изазове сукобе с Мугабеовим присталица­ма. Овако, војска је изнудила оставку донедавног неприкосно­веног лидера Зимбабвеа, нудећи успут и гаранције за личну безбедност Мугабеа и његове породице.

Напослетку, ствари нису испале добро за последњу антиколони­јалну икону Африке. Изнуђено одступање с власти, значило је да Мугабе није успео да помири несклад између амбиције бахате супруге и политичке реалности која је некадашњу дактилогра­фкињу у председнич­ком кабинету препознала као већу пошаст чак и од озлоглашен­ог Крокодила - Емерсона Мнангагве.

 ??  ??
 ??  ?? Кад „крокодил“долази: Емерсон Мнангагва виђен је као Мугабеов наследник
Кад „крокодил“долази: Емерсон Мнангагва виђен је као Мугабеов наследник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia